Merhum Dr. Haluk Nurbaki ve Osman Müftüoğlu
Çok uzun yıllar önceydi. Merhum Dr Haluk Nurbaki’nin Sonsuz Nur veya bir başka kitabını okumuştum. Bir doktor olarak insan vücudunun hiçbir şartta bir damla alkollü içkiye bile ihtiyaç duymayacağını, az miktarda içilmiş olsa da fayda değil zarar görüleceğini yazıyordu. Bilim adına yapılmış bu tesbiti not aldım, tebliğ gayeli yazılarım ve konuşmalarımda kullandım.
Mümin olduğuna inandığım ve saygı duyduğum Hürriyet gazetesi yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu hocanın -alkollü içkilere karşı olmasına rağmen- mahalle baskısıyla “Diyet yaparken alkol kullanmamanız gerekiyor. Çok sıkışırsanız –sosyal sebepler, keyif zamanları, ödüllendirmeler- bir bardak şarapla yetinmeye bakın!” diyebildiği olumsuz bir ortamda yaşıyoruz.
Bardağından Değil Damlasından da Sakınırız
Aziz Peygamberimiz” Çoğu sarhoşluk verici olan alkollü içkilerin azı da haramdır”buyurarak yasak getirdiği için biz müminler alkollü içkilerin değil bir bardağından bir damlasından bile kaçınırız ve sakınılmasını öğütleriz.
Allah’ın yarattığı fıtrî/yaratılış özelliklerini yitirmemiş bilim adamları bilimsel verileri dile getirdikçe İslâm’ın yüceliği daha bir ortaya çıkmaktadır. Alkollü içkilerin az miktarlarının –faydalı olmak bir tarafa- zararlı olduğuna ilişkin veriler de açıklanan bilimsel gerçeklerdendir.
Bizde ki bazı kesimler İslâmî çizgide biz söylediğimizde değil gayr-ı müslim/materyalist/deist alimler söylediğinde daha bir ciddiye aldıkları için aşağıdaki yazıyı Odatv den alıntıladık. Hayra vesile olur inşallah.
“Alkolün etkileriyle ilgili yayımlanan yeni bir araştırma, alkol tüketimini sağlıklı kılan belirli bir miktarın olmadığını ortaya koydu.
Saygın tıp dergisi Lancet’de yayımlanan araştırmada, her yıl dünya çapında alkol kaynaklı 2,8 milyon ölümün gerçekleştirildiği aktarıldı.
Alkolü tamamen bırakmanın en sağlıklı çözüm olduğu aktarılan araştırmada, her yıl erkeklerin yüzde 7’sinde, kadınların ise yüzde 2’sinde alkol ile ilişkili ölümlerin görüldüğü ifade edildi.
BBC Türkçe’nin haberine göre 15-49 yaş arasındaki kişilerde ölüm ve sakatlıkların temel sebeplerinden birinin alkol içmek olduğu belirtildi.
Önceki kimi araştırmalarda belirli bir miktar alkol tüketmenin sağlığa iyi gelen taraflarının olduğunun aktarılmasına rağmen, yeni araştırma alkolün zararlarının bu yararları bertaraf ettiğini söylüyor.
1990-2016 yılları arasında gerçekleştirilen ve yüzlerce diğer araştırmadan yararlanan yayında, günde bir kadeh içki içmenin kanser, diyabet ve tüberküloz riskini yüzde 0,5 artırdığı, günde iki kadehin bu riski yüzde 2′ ye, beş kadehin ise yüzde 5’e çıkardığı belirtildi.
Araştırmanın yazarlarından Dr, Emmanuela Gakidou, “Günde bir iki kadeh içki içmenin sizin için iyi olduğu kanısı sadece bir efsane, bu çalışma bu efsaneyi tuzla buz ediyor.” diyor.
Araştırmanın bir diğer yazarı King’s College London’dan Robyn Burton ise ‘alkolün dünya çapında kocaman bir sorun’olduğunun ortaya konduğunu ifade ediyor.”
Amacımız Rabbimizin Buyruğunu Tebliğdir
Maksadımız Rabbimizin dünya ve âhiret mutluluğumuzu sağlayıcı buyruklarını tebliğ etmek olduğundan sözü Rabbimizin bizi aklımıza mukayyet kılacak Kur’ânî buyruğuna bırakalım:
Ey iman edenler! Sarhoşluk veren her şey, şans oyunları, putperestçe uygulamaların tümü ve şans talih okları çekmek, her türlü tahmine dayanan şans oyunu oynamak ve bunlara göre hareket etmek, şeytan işi ve iğrenç kötülüklerden başka bir şey değillerdir. O halde onlardan kaçının ki, mutluluğa eresiniz.
Şeytan, sarhoşluk verici içkiler ve şans/talih oyunları ile aranıza sadece düşmanlık ve nefret sokmaya ve sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymaya çalışır. O halde artık tüm bu kötülüklere ne zaman son vereceksiniz değil mi?
Öyleyse, Allah’a ve elçisine itaat edin, kötülüklere karşı her zaman sakınarak hazırlıklı olun. Eğer yüz çevirirseniz, bilin ki bizim elçimizin görevi kendisine emanet edilen mesajı apaçık tebliğden ibarettir.(Maide 5/90-92)
Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi