Bangladeş hükümeti tarafından inşa edilen yaşam adasına Arakanlı Müslümanların taşınmadan önce BM diplomatlarının ziyaret edeceği açıklandı.
Bir yıl süren çıkmazdan sonra, BM ve Bangladeş nihayet BM delegasyonunun Bangladeş’in uzak bir adasındaki Rohingya yerleşim yerine doğrudan ziyareti konusunda fikir birliğine vardı. BM de Bangladeş hükümetinin Rohingya için konut tesisleri geliştirdiği ücra bir ada olan Bhasan Char’da teknik değerlendirme yapacak bir ekip göndermeye karar verdi. BM ajanslarının ve hak gruplarının muhalefetine rağmen Cox’s Bazar’daki aşırı kalabalık kamplardan 13.000’den fazla mülteciyi yeniden yerleştirdiler. Bu arada hükümet adanın güvenli olduğunu iddia ediyor ve aynı zamanda 350 milyon dolarlık düzenlemeleri incelemek için yabancı diplomatların ziyaretini planlıyor. Yerin dört metre yukarısında, beton bloklar ve 120 çok katlı siklon barınaklarla 1400 büyük kümelenme evlerini yerleştirdiklerini iddia ediyorlar. BM’nin ziyaretine izin verme kararı, Dakka’daki BM misyonlarının üst düzey yetkilileri ile Bangladeş Dışişleri Bakanlığı arasında yapılan yakın tarihli bir toplantı sonrasında geldi.
Bangladeş Dışişleri Bakanlığından Delwar Hossain, BM ve Bangladeş Dışişleri Bakanlığı’nın geçen hafta bir toplantı düzenlediğini doğruladı. BM heyetinin Bhasan Char’a ilk elden ziyaretini kolaylaştırmak için resmi bir karara vardıklarını açıkladı. Tur önümüzdeki haftanın ortasında yapılacak. Hossain, Dışişleri Bakanlığı’nın ziyaret için gerekli teknik desteği sağlayacağını ifade etti. Ayrıca, BM ekibinin, yaklaşık 100.000 Rohingya’nın aşırı kalabalık Cox’s Bazar mülteci kamplarından kademeli olarak taşınmasını kolaylaştırmak için adada inşa edilen Bangladeş altyapısından memnun kalacağına inandığını ifade etti. Bangladeş, Cox’s Bazar’daki sıkışık geçici kamplarda 1,2 milyon Rohingyalı mülteciye ev sahipliği yapıyor. Şu anda dünyanın en büyük mülteci yerleşimi olarak kabul ediliyor. Sakinlerinin çoğu, 2017’de Myanmar’ın Rakhine eyaletindeki askeri baskının ardından şiddetten kaçtı. Ancak adanın sele eğilimli olduğu söyleniyor. Hak grupları, adanın yaşana bilirliği ve korunmasına ilişkin eksiksiz bir fizibilite raporu hazırlanmadan önce sürecin askıya alınması çağrısında bulunuyor.