BM başkanı: Kıbrıs’ta anlaşma görüşmeleri için yeterli ortak zemin yok

Birleşmiş Milletler, barış müzakerelerindeki dört yıllık çıkmazı kırmaya çalışan üç günlük bir zirvenin ardından, savaşla bölünmüş Kıbrıs konusunda müzakereleri sürdürmek için yeterli ortak zemin olmadığını vurguluyor. 

Mirat Haber Ajansı

Birleşmiş Milletler, barış müzakerelerindeki dört yıllık çıkmazı kırmaya çalışan üç günlük bir zirvenin ardından, savaşla bölünmüş Kıbrıs konusunda müzakereleri sürdürmek için yeterli ortak zemin olmadığını vurguluyor. Diplomatlar, Doğu Akdeniz’de istikrarı bozan rakip Kıbrıslı Rumlar ve Türkler arasında onlarca yıldır devam eden çatışmayı sona erdirmek için ilerleme kaydetmeye çalışıyorlardı. Çatışma, NATO müttefikleri Yunanistan ile Türkiye arasındaki temel gerilim kaynağı. Gerçek şu ki, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında, çabalarımızın sonunda, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin resmi müzakerelerin yeniden başlamasına izin verecek yeterli ortak zemin bulamadığımızdan.

Birleşmiş Milletler’in muhtemelen iki veya üç ay içinde yeni bir girişimde bulunacağını ifade etti. Kıbrıs Türk lideri Ersin Tatar, devleti tanınmadan Kıbrıs konusunda resmi görüşmeler yapmanın bir anlamı olmadığını ve heyetinin Çarşamba günü yaptığı iki devletli öneriden geri dönmeyeceğini vurguladı. Kıbrıs Rum lideri Nicos Anastasiades, Türkiye’nin iki devletli çözüm önerilerinin adadaki BM kararlarının açık bir ihlali olduğunu ve asla kabul edilmeyeceğini belirtti. Hükümeti, hem uluslararası hem de Avrupa Birliği’nde tüm adayı nominal olarak temsil ediyor. 

BM Avrupa genel merkezinde yapılan zirveye, adanın bağımsızlık anlaşması kapsamında garantör güçler olan İngiltere, Yunanistan ve Türkiye dışişleri bakanları katıldı. Kıbrıs, 1974’te güney Kıbrıslı Rum ile kuzey Kıbrıslı Türk arasında bölündü. Federal bir şemsiye altında yeniden birleşme üzerine BM kararlarında çağrıldığı üzere önceki görüşmeler başarısız oldu. Türkiye ve Kıbrıs Türk liderliği, federasyon temelli bir anlaşmayla ilgili daha fazla tartışmayı zaman kaybı olarak reddetti, çünkü bu modelle ilgili neredeyse elli yıldır yapılan müzakereler hiçbir yere varmadı. Yunanistan, iki devletli önerinin ülkenin bölünmesini meşrulaştıracağını söylüyor. Kıbrıs Rum yönetimi uluslararası alanda Kıbrıs hükümeti olarak tanınırken, bir Türk askeri işgali sonrasında kurulan Kıbrıslı Türk enklavı yalnızca Ankara tarafından tanınır. Bu işgal, adayı Yunanistan’a katılmaya çalışan bir darbenin ardından geldi.

Recent Posts

  • Gündem

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Netanyahu ve Gallant İçin Yakalama Kararı Çıkardı!

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de işlenen savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski…

7 saat ago
  • Gündem

KUR’ÂN ARAŞTIRICISIYDI BEL’AM MI OLDU!

Bu video bize BELAM başlığı ile gönderildi. BEL’AM için Diyanet İslam Ansiklopedisine baktığımızda şu açıklamayı…

8 saat ago
  • Gündem

YALNIZCA VE SADECE MİLLETİMİZİN ASKERLERİNE MUHTACIZ

Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…

12 saat ago
  • Gündem

İBB Meclisi’nde İstanbul’da Suya Her Ay Zam Yapılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…

13 saat ago
  • Gündem

Marmara’da Lodos: Deniz Ulaşımı Olumsuz Etkilendi

İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…

14 saat ago
  • Makale

Evrensel Bir Kişilik Profili: Ebu Leheb ve Karısı (1)

Ebu Cehil deistti, diğer Mekkeli müşrikler de deistti, Allah’ın varlığına inanıyorlardı ama Hz. Muhammed’in Allah’ın…

14 saat ago