islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,7367
EURO
36,5541
ALTIN
2.951,51
BIST
9.827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
11°C
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Çok Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C

BM Güvenlik Konseyi Reformuna Yeni Teklif, Zayıf Umut

BM Güvenlik Konseyi Reformuna Yeni Teklif, Zayıf Umut

Mirat Haber Ajansı

Pek çok dünya lideri, 15 yıl önce başlatılan bir teklifi yeniden canlandırarak, Güvenlik Konseyi’nde reform yapılması için Birleşmiş Milletler’e tekrar başvurdu. Ancak dünyanın en güçlü kurumunu dönüştürme şansı çoğu uzman tarafından sıfıra yakın görülüyor. Bu çoğunlukla, bugünün Daimi Beş Üyesinden başkalarının içeri girmesine izin vermek için yetersiz güçten kaynaklanıyor. İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri Güvenlik Konseyi’nde veto hakkına sahip daimi sandalyeye sahipler. Daimi Beş Üye, İkinci Dünya Savaşı sonrasında BM’nin kurulduğu sıradaki jeopolitik dinamikleri yansıtan bir düzenleme.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, Korona krizi sırasında mevcut küresel mekanizmaların ne kadar etkisiz olduğunun acı bir şekilde ortaya çıktığını söyledi. BM’nin en temel karar alma organı olan Güvenlik Konseyi’nin pandemiyi gündemine alması haftalar, hatta aylar aldı. BM üst organını daha adil, verimli ve temsili hale getirmek için reformlar talep etmekte uzun zamandır sesi en çok çıkan Türkiye’ye ek olarak, dört ülkeden oluşan Brezilya, Almanya, Hindistan ve Japonya’dan oluşan bir koalisyon Çarşamba günü katılım kampanyasını yeniledi. Dört dışişleri bakanı ortak bir açıklamada, bugünün dünyasının Birleşmiş Milletler’in 75 yıl önce kurulduğu zamandan çok farklı olduğunu söyledi. Güvenlik Konseyi’nde reform yapmayı başarırlarsa, ilerleme kaydedileceğini belirtseler de daha fazla ulus dahil etmek için, Kalıcı Beşli kendi statülerini terk etme yanlısı değil. Uzmanlar, BM Genel Kurulu’nda daha temsili bir Güvenlik Konseyi çağrısı yapan dünyanın dört bir yanından liderlere rağmen Güvenlik Konseyi reformu şansının hiç olmadığını savunuyorlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.