Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, İsrail‘e yönelik silah satışlarının durdurulması için çağrı yaptı. Bu karar, Konseyin 47 üye devletinden 28’inin lehte, 6’sının karşı ve 13’ünün çekimser oy kullanmasıyla kabul gördü. Bu oylama, Gazze’deki savaş bağlamında Konseyin net bir tavır almasını temsil ediyor. Konsey, İsrail’in Gazze’de 33 binden fazla insanı öldürdüğü ve soykırım uyarıları yapıldığı bir dönemde bu adımı attı.
İsrail’in Cenevre’deki BM Büyükelçisi Meirav Eilon Shahar, kararı eleştirdi. Ayrıca bu kararı “İnsan Hakları Konseyi ve BM için bir leke” olarak nitelendirdi. Öte yandan karar metninde, İsrail’e silah, mühimmat ve askeri teçhizatın satışının ve dağıtımının durdurulması çağrısı vardı. Bunun yanı sıra uluslararası insani hukuk ihlalleri ve insan hakları ihlallerinin önlenmesi gerektiği vurgulandı.
Ayrıca, Uluslararası Adalet Divanı’nın Ocak ayında Gazze’de “makul bir soykırım riski” olduğuna dair bir karar verdiği belirtildi. Bu da konunun uluslararası hukuk çerçevesinde ciddiyetini artırıyor. “Bu soykırımı durdurun” çağrısı, uluslararası toplumun dikkatini bu acil duruma çekmeyi amaçlıyor.
BM İnsan Hakları Konseyi kararında, Hamas’ın adı geçmedi. Konsey, İsrail’e yönelik roket saldırılarını kınadı ve rehinelerin serbest bırakılmasını istedi. Metnin odak noktası, İsrail’in işgaline ve Gazze ablukasına son verilmesi talebi oldu. Aynı zamanda konsey, İsrailli yetkililerin açıklamalarını ve Gazze’deki zorla nakilleri de kınadı. Gazze’nin güneyindeki büyük askeri operasyonlara karşı uyarı yaptı. Özellikle, Refah şehrine yönelik her türlü büyük ölçekli askeri operasyona karşı uyarı yaptı. BM konseyi Gazze’de kıtlığın yaklaşmakta olduğu konusunu da ele aldı. Ayrıca Gazze’de sivilleri aç bırakmanın bir savaş yöntemi olarak kullanılmasını da kınadı.
İsrail’i hedef alan diğer iki karar da cuma günü haklar konseyinden geçti. Bunlardan biri Yahudi yerleşimlerinin durdurulması yönünde. BM İnsan Hakları Konseyi, Filistinlilere yönelik yerleşimci şiddetine karşı ülkeleri daha fazla çaba göstermeye çağırdı. Bu çabalar, yaptırımlar da dahil olacak şekilde, yerleşimci şiddetinin önlenmesini amaçlıyor. Ayrıca, işletmelerin işgal altındaki yerleşimlerdeki faaliyetlerini durdurmalarını istedi. Konseyde kabul edilen diğer bir kararda ise, İsrail’in Suriye’deki Golan Tepeleri işgali ve buradaki yerleşim politikaları ele alındı. Bu politika ve uygulamaların, bölgedeki Suriyeli sakinlerin haklarını ihlal ettiği belirtilerek, bu durumdan duyulan üzüntü dile getirildi.
MİRATHABER.COM – YOUTUBE