Çinli Sinovac Biotech tarafından geliştirilen ve Türkiye’de de kullanılan koronavirüs aşısının, Brezilya denemesinde COVID-19’un semptomatik enfeksiyonlarını önlemede sadece yüzde 50,4 etkili olduğu bulundu. Çin aşısı, federal hükümetin dünyanın en ölümcül ikinci COVID-19 salgınının ikinci dalgası sırasında aşılamaya başlamak için hazırladığı iki aşıdan biri olduğundan, son sonuçlar Brezilya için önemli bir hayal kırıklığı oldu. Birkaç bilim adamı ve gözlemci, birkaç gün önce gerçekçi olmayan beklentiler oluşturan kısmi verileri yayınladığı için biyomedikal merkezi olan Butantan Enstitüsü’nü eleştirdi. Bu karışıklık, Brezilya’da Çin aşısı konusunda şüpheciliği artırabilir.
Geçen hafta Brezilyalı araştırmacılar, daha sonra “klinik etkinlik” olarak tanımladıkları bir oran olan “hafiften şiddetliye” COVID-19 vakalarına karşı yüzde 78 etkinlik gösteren sonuçları kutlamıştı. Ancak o sırada aşıyı almış ve klinik yardıma ihtiyaç duymayanlar arasında bir grup enfeksiyon hakkında hiçbir şey söylemediler. Butantan’da klinik araştırma tıbbi direktörü Ricardo Palacios Salı günü yaptığı açıklamada, yeni düşük etkililik bulgusunun bu “çok hafif” vakalarla ilgili verileri içerdiğini söyledi. Küresel olarak Çin aşısı denemeleri hakkındaki bölük pörçük açıklamalar, ABD ve Avrupalı üreticiler tarafından geliştirilen alternatiflerle aynı kamu incelemesine tabi olmadıkları konusunda endişelere yol açtı. Halk sağlığı uzmanları, tek başına gerçeğin, artan vaka yüklerinin baskısı altında bükülen Brezilya hastaneleri için bir rahatlama olacağını iddia ediyor. Bununla birlikte, bu kadar çok hafif vakaya izin veren bir aşı ile pandemiyi kontrol altına almak daha uzun sürecek.
Bu arada, Türk araştırmacılar geçen ay, bir ara analize göre aşının yüzde 91,25 oranında etkili olduğunu iddia ettiler. Endonezya, yüzde 65 etkili olduğunu gösteren ara verilere dayanarak Pazartesi günü aşı acil kullanım onayı verdi. Ancak Butantan yetkilileri, Brezilya’da yaşlı gönüllülerin de dahil olduğu şiddetli bir salgın sırasında ön saflardaki sağlık çalışanlarına odaklanan Brezilya çalışmasının tasarımının, sonuçları doğrudan diğer deneyler veya aşılarla karşılaştırmayı imkansız hale getirdiğini söyledi. Yine de, bunlardan farklı mRNA aşılarının BioNTech Pfizer ve Moderna tarafından kullanılan COVID-19 aşılarının, hayati önem taşıyan geç aşama denemelerinde hastalıkları önlemede yaklaşık yüzde 95 etkili olduğu kanıtlandı.
Türkiye de Çin Sinovac aşısını kullanıyor. Aşının etkisi %91 mi %78 mi %50 mi net değil. Bundan daha önemlisi aşının ne süreyle etkili olacağı. Yapılan çalışmalar Korona aşılarının sadece iki buçuk aylık bir etkisi olacağını, çünkü SARS-CoV-2 hastalığında bağışıklığın kalıcı olmadığını gösteriyor.
Diğer Dünya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
https://www.mirathaber.com/kategori/dunya/
Diğer Sağlık haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz: