İsrailli özel sektör konsorsiyum kuruluşu SpaceIL, kendi geliştirdiği bir ay aracıyla 1 Nisan Perşembe günü ay yüzeyine iniş denedi. Amerika, Rusya ve Çin’den sonra bunu deneyen dördüncü ülke oldu.
Elon Musk’ın Tesla ve Boring şirketlerinin iştiraki olan SpaceX özel uzay ajansına ait Falcon 9 roketiyle dünyadan fırlatılan İsrail Baresheet uzay aracı Huzur Denizi bölgesine inecekti. Fakat araç iniş motorunun, ay yüzeyinin 10km üstünde arızalandığı bildirildi.
İsrail aracı konsorsiyum haberine göre yumuşak iniş yapacağı Huzur Denizi üzerine çakıldı. Aracın tamamen otonom yani kendi başına karar verecek şekilde tasarlandığı ifade ediliyor.
Nihai noktada başarısız bile olsa 10 milyonluk İsrail’in aya inme kapasitesini göstermesi açısından ibret verici bir haber. Orta Doğu’daki 50 kat daha kalabalık ülkelerimiz de yeryüzündeki 180 kat daha kalabalık ümmetimiz de bu teknojilerin uzağında birbirimizi boğazlıyoruz.
TUSAŞ yönetim kurulu başkanı Profesör Oğuz Borat ve genel müdürü Doçent Temel Kotil’e bağlı olarak İTÜ Uzay Bilimleri Fakültesi’nin eski kadrosu temel alınarak, başında eski THY kalite direktörü Doktor Selman Nas olan bir uzay çalışmaları ekibimiz oluşturuldu. Ekibin gerek fırlatma roketi gerekse uzay araçları geliştirmesi bekleniyor.
Türkiye kendi Göktürk haberleşme uydusuna rağmen her iki alanda da geri kalmıştı. Özellikle fırlatma roketlerinin aynı zamanda uzun menzilli balistik askerî füze olarak kullanıldığı düşünüldüğünde.
Müslümanlar olarak en ileriyi hedeflemek ve buna ermek için Kuran’da tarif edilen gerçek Müslümanlar gibi organize olup Kuran’da tarif edilen gerçek Müslümanlar gibi çalışmamız gerekiyor. Yoksa diğerlerinin elinde oyuncak olmaya devam ediyoruz.
Cemil Ufuk BAKIRÇAY
Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi