Yüce Allah, yarattığı bütün varlıklara karşı pek merhametlidir. Onları çokça sevendir. Yeryüzündeki bütün varlıkları hizmetine sunarak en güzel şekilde yarattığı insanlara ise daha bir lütufkârdır.
Peygamberleri aracılığıyla bildirdiği emirleri ve yasakları ile denemeye uğrattığı ve ebediyet takdir ettiği insanlar için sonsuz Cennetler yaratmıştır ve onları Cennet nimetleri ile yüceltmek ve mutlu etmek istemektedir. Bunun içindir ki kendisine baş kaldırmış kullarına, ne kadar büyük günahkâr olurlarsa olsunlar tövbe kapılarını açmıştır. Onlara, kendileri için pek büyük ve verimli bir zaman birimi olan Kadir Gecesi’ni bahşetmiştir.
Kadir Gecesinin Önemi ve Özellikleri
Yücelik ve program gecesi anlamına gelen Kadir Gecesi ile ilgili olarak Kur’ân-ı Kerîm’de Kadir isimli özel bir sûre yer almaktadır.
Bu sûrenin anlamı şöyledir:
“Biz Kur’ân’ı Kadir gecesinde indirmeye başladık. Sana, Kadir Gecesi’nin nasıl bir gece olduğunu kim bildirip öğretebilir. Kadir Gecesi (içinde Kadir Gece’si bulunmayan) bin aydan daha hayırlıdır/daha değerlidir. O gece, Rablerinin koyduğu yasalara uygun olarak her bir iş ve olgu için melekler ve (yöneticileri olan) Rûh ile birlikte yükseklerden yer yüzüne inerler de inerler. O gece tanyeri ağarıncaya kadar tam bir esenliktir.”
Bu sûrenin anlamından da öğrenilebileceği üzere her yıl bağış ve bağışlama sağanakları halinde yağan Kadir gecesinin üç büyük hususiyeti vardır:
a- Şanı büyük olan Allah onu rahmetinin aracısı kılmıştır. O, imanlı kullar için, içinde Kadir Gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlıdır. Bin ayda kazanılamayacak sevapları sağlayıcıdır; bin ayda yapılan bağışlanma yakarışlarından daha çok bağışlatıcıdır; bin ayda yapılacak dualardan daha kabul olunur özelliklidir.
b- Kadir Gecesi, Rûh adlı meleğin yönetimindeki meleklerin insan ve doğaya ilişkin görevlerle yeryüzüne indikleri gecedir. O, tan yeri atıncaya/ağarıncaya kadar tam bir güvenlik gecesidir, esenlik iklimidir.
c- Allah’ın yüceltmesi ile şanlı olan Kadir Gecesi, Kur’ân’ın indirilmeye başlandığı gece olmakla da ihtişamlıdır. Bütün kutsal sayfalar ve kitapların özünü, özetini ve Rabbimizin son ve çağlar üstü mesajlarını oluşturan Kur’ân, vahiy meleği Cibrîl (Cebrâil) aracılığı ile bu gece indirilmeye başlanmıştır. Güneş-ay, gece- gündüz – insan-hayvan gibi yaratılan ve Kur’ân cümleleri gibi indirilen âyetleri okuma görevini yükleyen bu ilk vahiy ile birlikte, Hz.Muhammed’in, Kıyamet Günü’ne kadar bütün insanlık için yürürlükte kalacak Evrensel Peygamberliği de başlamıştır.
Neler Yapabiliriz?
Ramazanın her bir gecesi gibi bu gecenin de Kadir Gece’si olabileceğine inanmalıyız. Bu gece de yürekten ve kabul olunacağı inancıyla tövbeler etmeliyiz. Sunduğumuz Dua yazımızda dua niyetiyle okunabilir. Öz canlarımız, aile fertlerimiz ve milletimiz vs. için dualarda bulunmalıyız. Kur’ân’ın orijinali veya anlamından okumalı ve onun bağlısı olabilmek için yakarmalıyız. Başkalarına veremiyorsak bu gece ana babamıza ve kardeşlerimize olsun iftar verebiliriz. Arkadaşlarımızdan biri veya bir kaçını telefonla da olsa aramalı, dua almalıyız. Teravih namazına ve sabah namazı cemaatine katılmaya çalışmalıyız. Ödenecek zekatlarımızın tamamını veya bir kısmını ve önceden vermediysek fitrelerimizi bu son gecede ayırmalıyız. Hulasa tatlı bir çift sözden yarım meyve vermeye ve selâm vermeden teşekkür etmeye kadar yapılabileceklerimizi, azımsamadan yapmalıyız.
Bir de Peygamberimizin en çok yaptığı ile Kadir Gecesi için yapılmasını öğütlediği şu duaları yapmalıyız:
{ “Yüce Rabbimiz! Bize dünya hayatımızda güzellikler ver. Âhiret hayatımızda da güzellikler ver; güzellikler yurdu olan Cennetine erdir. Bizi Cehennem azabından koru.”
“Allahım affedicisin. Affetmeyi seversin, beni de affet.”}
Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi