Afgan kadınının geleneksel başlığı ve yüz örtüsü olan Burka’nın İslam’ın bir gereği olmadığını beyan edelim. Bunun için İslam’ın Burka’yı içselleştirebileceğini söyleyemem. Ama bazı iklimlerde ve özellikle Covid-19 gibi salgın dönemlerinde ağzı ve burnu maskeleyici sağlıklı bir başlık ve yüz giysisi olduğunu söyleyebiliriz.
Burka’yı aşırılık kabul edelim, peki batılı ve batıcı kadının özenilen göğüs makasları açık mini etekli giysisine veya bikinili teşhirci kıyafetine ne diyeceğiz?
Piçlik kokan, şehvet fışkırıp saçan, kadını hayvan dişisine dönüştüren bu ar damarlarını çatlatıcı giysileri nasıl niteleyebileceğiz?
Burka’yı ilkellik olarak niteleyen medyamızın hemen hemen her gün tam boy minili-bikinili kadın resmi yayınlamasını laiklilkle mi, sexsüel prodüktörlükle mi, ne ile ve nasıl açıklayacağız?
İslam’ın göğüs makasları açık mini etekli giysileri veya bikinili teşhirci kıyafetleri haram kıldığı açık. Hayâ duygularını çökerten haram giysiler yanında Burka’ya sıcak bakmayalım da ne yapalım?
Bazı okuyucuların burka ile mini-bikini arsında insan doğasıyla uyumlu ortak bir nokta yok mu dediklerini duyar gibiyim. İşte biz de tam bu noktaya parmak basmak istiyoruz. Ortak nokta İslam’dır; kendileriyle evlenilebilecek yabancılar arasında yüz, el ve ayaklar dışında bütün vücudun sade ve güzel giysilerle örtülmesidir
Taliban bu defa hayırlara yol açacak galiba. Baksanıza bize de düşünerek mukayeseler yapmak imkanını vermeye başladı.
Gerçi yeniden döneceğiz ama burka konusu bitmez, en iyisi galiba sözü rahmetli Mehmet Akif’imize bırakmak:
Kim demiş Avrupa insanı medeni?
Ne edep var ne hayâ çırılçıplak bedeni!
Eğer medeniyet açıp saçmaksa bedeni;
Desenize hayvanlar bizden daha medeni!
Ali Rıza Demircan