Türkiye’nin en büyük ibadethanesi olan Büyük Çamlıca Camii sadece bir cami değil, modern anlamda bir kompleks, geleneksel manada da külliye olarak tasarlanmıştır.
Mimar Zeynep Aybüke Tiryaki
Büyük Çamlıca Camii, Üsküdar’da 2013-19 yıllarında Hayriye Gül Totu ve Bahar Mızrak tasarımıyla hayata geçirilmiştir.
Rakamsal büyüklükler tasarımda kullanılmıştır. İmanın şartlarını temsilen 6 minareli inşa edilen Büyük Çamlıca Camii’nin 3 şerefeli 4 minaresi Malazgirt Zaferi’ne ithafen 107,1 metre, 2 şerefeli 2 minaresi ise 90 metre yüksekliğindedir.
Neoklasik mimari üslup ile inşa edilen caminin kubbesinin iç kısmında 16 Türk devletine hitaben Allah’ın isimlerinden 16 tanesi yazılmıştır.
Caminin 72 metre yükseklikteki ana kubbesi İstanbul’da yaşayan 72 milleti, 34 metre çapındaki kubbesi İstanbul’u simgelemektedir. Caminin ana kubbesinin üzerinde 3 metre 12 santimetre genişliğinde, 7 metre 77 santimetre yüksekliğinde, 4,5 ton ağırlığında bir alem bulunmaktadır. Nanoteknoloji ile renklendirilen ve 3 parçadan oluşan alem, dünyanın en büyük alemi olma özelliğini taşımaktadır.
Büyük Çamlıca Camii, 5 metre genişliğinde, 6,5 metre yüksekliğinde ve 6 ton ağırlığındaki ana kapısıyla dünyadaki en büyük ibadethane kapılarından birine de sahiptir.
3 bin 500 metrekarelik sanat galerisi, 3 bin metrekarelik kütüphane, 1071 kişilik konferans salonu, 8 sanat atölyesi, 3 bin 500 araçlık kapalı otoparkı bünyesinde barındırmaktadır.
Büyük Çamlıca Camii sadece bir cami değil, modern anlamda bir kompleks, geleneksel manada da külliye olarak tasarlanmıştır.
Akustik sağlanması için Mimar Sinan’ın Süleymaniye Camii incelenmiştir. Sinan’ın rezonatörlerine benzer bir tasarım yapılmıştır.
Ana kubbe ve yarım kubbelere 800’e yakın delik delinmiş 8 santimetre çapında ve 10 santimetre derinliğinde ve bu deliklere özel bir kimyasal şırınga edilerek cami içindeki akustik sağlanmıştır. Caminin içi 350 bin metreküp boyutundadır. Bu yüzden akustik başarı oldukça önemli bir rol oynamaktadır.
Günün Terimi
Eksedra : Bir yapının üzeri kubbe ile örtülmek istenirse ve kubbe bu mekanı örtmeye yetmez ise yarım kubbe ile örtme işlemi desteklenir. Bu yarım kubbe eksedra olarak adlandırılır.
Ayasofya’nın Eksedraları