islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,7367
EURO
36,5541
ALTIN
2.951,51
BIST
9.827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
11°C
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Çok Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C

BÜYÜK METAN SIZINTISI UZAYDAN TESPİT EDİLDİ

BÜYÜK METAN SIZINTISI UZAYDAN TESPİT EDİLDİ
29 Eylül 2023 09:00
A+
A-

İngiltere’de ilk kez uzaydan büyük bir metan sızıntısının bulunduğu tespit edildi. Metan gazı, küresel ısınmaya neden olan gazlardan biridir.

Uydular tarafından bu keşfin ortaya koyulmuş olması, gelecekteki sızıntıların daha hızlı durdurulabileceğine dair umutları artırıyor.

Metan, karbondioksitten 28 kat daha fazla ısıtma kapasitesine sahip ve küresel ısınmaya önemli bir katkıda bulunuyor.

Enerji açısından bakıldığında, kapatılmadan üç ay önce sızan gaz, bir yıl boyunca 7.500 eve elektrik sağlayabilirdi.

Sızıntının Cheltenham bölgesindeki bir boru hattında meydana geldiği ortaya çıkartılarak BBC aracılığıyla duyuruldu.

Bir sera gazı olan metan, küresel sıcaklıklardaki artışın yaklaşık yüzde 30’undan sorumludur.

Sızıntı Leeds Üniversitesi tarafından özel uyduların yardımıyla keşfedildi.

Üniversitenin Dünya ve Çevre Okulu ve Ulusal Dünya Gözlem Merkezi’nde doktora araştırmacısı olan Emily Dodd, çöplük alanlarından metan sızıntısını değerlendirmek için uydu görüntülerini kullanıyordu.

Ancak fotoğraflarda, birkaç mil ötede, bir gaz boru hattından gelen metan sızıntısının belirgin işaretini fark etti.

Metan emisyonlarının belirlenmesi ve mücadele edilmesi, Birleşik Krallık ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek isteyen diğer ülkeler için çok önemli bir hedeftir.

Sızıntıyı keşfettikten sonra Emily, uyduları orijinal görüntüleri sağlayan Sera Gazı Emisyonları İzleme Servisi (GHGSat) ile uzaydan daha fazla araştırma yapmak için çalıştı; Royal Holloway Üniversitesi’nden bir ekip ise yer tabanlı dairesel ölçümler gerçekleştirdi.

Şu anda metan sızıntıları, rutin yer bazlı araştırmalarla tespit ediliyor; ne var ki binlerce kilometrelik boru ve saha varken bu son derece zor bir ihtimal.

Sera Gazı Emisyonları İzleme Servisi’nin başkan yardımcısı Jean-François Gauthier ise şunları söyledi: “Uydular çok benzersiz bir değere sahiptir, çünkü çok sık geri gelip daha fazla görüntü toplayabilirler, böylece insanları sahaya göndermek zorunda kalmadan bunu etkili bir şekilde ve makul sayılabilir bir maliyetle de yapabilirler.

Şirketin kendi grubunda, tamamı 500 kilometre yükseklikte yörüngede bulunan dokuz uydu bulunuyor ve bunlar, gazları 25 megapiksel doğrulukta görme yeteneğine sahip oldukları için yüksek hassasiyete sahip cihazlar. Şirket kısa süre önce, Büyük Britanya Ulusal Haritalama Ajansı gibi sorumlu Birleşik Krallık kuruluşlarına metan emisyonlarına ilişkin uydu verileri sağlamak üzere Birleşik Krallık Uzay Ajansı tarafından finanse edilen 5,5 milyon sterlinlik bir ortaklık imzaladı.

Ancak uydulardan sağlanan hizmetler halen sınırlıdır ve geliştirilmesi gerekmektedir.

Manchester Üniversitesi’nde atmosfer bilimleri alanında öğretim görevlisi olan Profesör Grant Allen ise “Sera Gazı Emisyonları İzleme Servisi gibi uydular tarafından tahmin edilen bu emisyonların tam boyutunu tam olarak doğrulamak için hala daha yapılması gereken bazı çalışmalar bulunmakta. Ancak bu uyduların yeteneğinin, önlenebilir büyük emisyon kaynaklarının nerede olabileceğini belirlemede gezegen için çok yararlı olacağı yapılan araştırmalarla zaten kanıtlanmış durumdadır” dedi.

https://www.bbc.com/arabic/articles/c3gzyg92gvzo

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.