islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,2788
EURO
37,1165
ALTIN
3.063,75
BIST
8.945,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Çok Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C

CENAZEDE YEMEK VEREN DE O YEMEĞİ YİYEN DE GÜNAHKÂRDIR

CENAZEDE YEMEK VEREN DE O YEMEĞİ YİYEN DE GÜNAHKÂRDIR
2 Mart 2024 09:00
A+
A-

Ahir zaman problemlerimizin sorunlu hallerinden biri haline gelen, dinimizde asla yeri olmamakla birlikte sonradan giren (Bid’at)  olan, Harama yakın Tahrimen mekruh olması ve en kötüsü bu Bid’at’ın  örf olmaktan dahi uzak adetin dine mal edilerek vazife imiş gibi algılanması problemidir.

Cenazesi olan insanın yemek vermesi ve verilen bu yemeğin yenmesi Harama yakın Tahrimen mekruh olup bu yemeği yiyende dahi verende günah işlemiş olur. (Ebu Hanefi ve Ebu Muhammed) Nitekim  sahih hadis kaynaklarında yer alan  bir hadisi kutsi’de “Cefar b. Ebu Talib (ra) öldürülünce, Hz. Peygamber (as) şöyle buyurdu: “Caferin ailesine yemek yapıp götürün. Çünkü başlarına kendilerini meşgul edecek bir musibet gelmiştir.” (Ebû Dâvûd, Cenaiz, 25; İbn Mâce, Cenaiz, 59) Bir yakınını kaybetmenin üzüntüsü ve sıkıntısı içinde olan cenaze sahiplerinin, taziye için gelen misafirlere yemek hazırlayıp sunması, ilave bir telaş ve sıkıntıya sebep olacağından Harama yakın mekruh görülmüştür ve bu haram azabı gerektiren bir vaziyettir.  İnsanların bu acılı ve kederli günlerinde onlardan ziyafet beklemek islami ve insani ahlaka uymayarak ve taziye sahiplerine yeni mşakatler çıkararak onlara saygısızlık edilmiş olur. Dostluk vazifesi icra etmek için gittiğinizi düşündüğünüz yere, bence düşmanın dahi vermediği meziyeti vermiş olursunuz.

Dinimizde ve Hz Peygamberin hadislerinde, ki bu hadis özellikle emir niteliğinde söylenmiş olmakla beraber, bize emri şudur; taziye sahiplerine yemek götürülür onların acılı günlerinde aç kalmaları ve yemek yapma durumunun önüne geçilerek onlara dini,insani ve vicdani bakımdan destek verilmiş olur.

Bunun aksine ölü evinin gelen gidenlere yemek hazırlaması mekruhtur, bidattır, aslı esası yoktur. Çünkü böyle yapmakla ölü ailesinin sıkıntı ve kederi bir kat daha arttırılmış olur, meşguliyetlerine meşguliyet katılmış ve cahiliyye döneminin adetlerine benzetilmiş olur.

Bizler günümüz de öyle bir adet haline getirmişiz ki, Taziyede yemek vermeyenleri ayıplar hale gelmiş vaziyetteyiz. Bu cenaze sahiplerine zulümdür. Ve İslam Fıkıh kitaplarında, taziye kurallarından biride cenaze evinde  yemek yememektir. Öyle şeyler görür olduk ki çay soğuk yenisini getir, ben kıymalı yemem patatesli ver, su sıcak soğuğu yok mu?  gibi miğde bulandırıcı haller almıştır. Bu durumdan şiddetle sakınılmalı ve kaçınılmalıdır.

Hangi Durumlarda Yemek Verilebilir.

Cenaze sahipleri uzak mesafelerden illerden gelen misafirlerine yemek yaparak yedirebilir elbette ve Devletin Sosyal Yardımlaşma Vakfı ve Belediyenin aşevlerinde yapılan düzenlenen yemeklerin yenmesinde bir bahis yoktur. Rabbim zorlaştıran değil Kolaylaştıran ve sonunu hayırla tamamlayan kullarından eylesi (Amin)

Dursun GİZLİ

EĞİTİMCİ-YAZAR

MİRATHABER.COM -YOUTUBE-

YAZARIN DİĞER YAZILARINA ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ         

ETİKETLER: ÜSTMANŞET
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.