islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,1689
EURO
37,0649
ALTIN
2.956,50
BIST
9.002,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
18°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
19°C

Cennet Hizmetçileri (II)

Cennet Hizmetçileri (II)
16 Ekim 2024 09:50
A+
A-

Cennet Hizmetçileri II

Hûriler

Hûriler Cennet’e girecek erkekler ve kadınlara verilecek genç kadın görünümlü Cennet hizmetçileridir. Vildân gibi onların da cinsiyetleri yoktur. Özellikleri sürekli eşlik edecek çok özel hizmet- çiler olmalarıdır.389

Kur’ân ve Sünnet’te Hûr olarak geçen kelime Türkçemizdeki çoğulu çoğullaştıran ğalat-ı meşhûr ifadesiyle Hûriler şeklinde kullanılmaktadır.

Hûr Kelimesi Kur’ân’da dört yerde geçmektedir.

Üç yerde dişil çoğul olan ‘În ile, bir yerde de yine dişil çoğul olan Maksûrat ile sıfatlanmıştır.

Bu dört yerden ikisinde ise -erkek ve kadın- Cennet’liklerin “Hûrun ‘În” ile tezvîc edilecekleri; kendilerine refakat ettirilecek özel hizmetçileri olacakları, açıklanmaktadır.

Şimdi genel kabul gören nüzûl sırasına göre ve kadınlar zâviyesinden bakarak da okuyabileceğimiz bu âyetleri sunalım:

“İşte böyle, Biz o Cennetlik olan Müttakîleri Hûrun În ile tezvîc edeceğiz.”390

“İşte böyle, sıra sıra dizilmiş koltuklara yaslanırlar. Biz o Cennetlik olan Müttakîleri Hûrun În ile tezvîc edeceğiz.”391

“(Ebediliğe erdirilmiş gençler olarak Vildân) ve sedeflerinde saklı inciler gibi olan Hûrun În.”392

“(Cennet hizmetçileri arasında bir de) çadırlarda görevlendirilmiş Hûr vardır.”393

Hûr Kelimesinin Dil Tahlili ve Anlamı

Hûr kelimesi, güzel gözlü anlamına gözlerinin akı bembeyaz, karası da simsiyah olan erkek manasına gelen Ehveru’nun çoğulu olduğu gibi aynı göz özelliklerini taşıyan kadın manasına gelen Havra’nın da çoğuludur.394 Kur’ân’daki Hûr, Hâvrâ’nın çoğuludur.

Çünkü Kur’ân, Hûr’u dişil olan “Kasırâtüt-Tarf” tamlamasına vasıf kıldığı “‘În” ve de dişil olan “Maksûrat” ile nitelemekte ve böylece Hûr’u kadın görünümlü Cennet hizmetçileri anlamına kullan- maktadır.395

Hûr’un (Hûrilerin) Kur’ândaki Vasıfları

1-Yukarıda değinildiği üzere Hûr, Kur’ân’da üç yerde ‘În ile vasıflandırılmıştır.

‘În, iri / güzel gözlü erkek anlamına gelen E’yen / ile aynı özellikteki kadın mânasına gelen ‘Ayna’nın çoğuludur.396

2-Hûr yani Hûriler bir yerde de “Emsâlil-lü’lüil-Meknûn” (se- definde saklı inciler) ile tavsif 397

3-Hûrilerin üçüncü vasfı da Maksûrat’tır. Maksûrat ise beraber kullanıldığı fil-Hıyam ile birlikte Cennet çadırlarına hasr edilen; çadırlarda görevlendirilen kadın hizmetçiler mânasına gelmektedir.

Burada bir not düşürerek, Cennet’e girecek kadınların 13 vasıfla nitelendiğini, Cennet hizmetçileri olan Hûrilerin ise, hizmete ilişkin olan Maksûrat dışında iki sıfatla vasıflandırıldıklarını hatırlatalım.

Bunlardan ‘În Cennet’e girecek kadınlarla, “Sedefinde saklı inciler” de erkek görünümlü Cennet hizmetçileri olan Vildân ve Cennet’liklerin çocukları olan Ğılmân ile müşterektir.

Hûrilerin Hizmet Türleri

Yukarıda değinildiği üzere Kur’ân’a göre Hûriler, kendileri benzeri fakat genç erkek görünümlü Cennet hizmetçileri olan Vildân gibi içki, meyve ve yemek servisi yapacaklardır.

Kanıtlanacağı üzere onlar veya onlardan bir kısmı, Cennet erkekleri ve kadınlarının özel nedimeleri / hizmetçileri / asistanları şeklinde hizmet sunacaklardır. Bazıları da Cennet çadırlarında / otağlarında hizmetle görevlendirileceklerdir.

Onların bir diğer hizmet türleri mûsikî icralarıdır. Mûsiki sunumlarına ilişkin işaretler içeren Kur’ân âyetlerine açıklık getirici hadîslerinde Sevgili Peygamberimiz, mutluluğu yüzlere yansıyacak Cennet nimetlerinden birinin Mûsiki olacağını açıklamıştır. -Salât üzerine olsun- o hûrilerle ilgili bir hadîslerinde de şöyle buyurmuş- tur:

“Cennet Hûrilerinin mûsiki oturumları / ziyafetleri vardır. Hiç bir yaratılmış varlığın duymadığı güzellikteki sesleriyle sık sık şu anlamdaki şarkıları seslendireceklerdir:

Biz ebediyiz, ölmeyiz. (Sedeflerindeki inciler gibi) güzeliz, câzibemizi yitirmeyiz. Sevgi ile doluyuz, hiç mi hiç öfkelenmeyiz. Bize ve kendilerinin hizmetine verildiğimiz Cennet’liklere müjdeler olsun.”398

Bu hadîsin anlamını pekiştiren bir diğer delil getirilebilir. “Hasen” vasıflı hadîste ise şöyle buyrulmuştur:

– Cennet’te Hûriler şöylece şarkılar söylerler: Bizler üstün kılınmış Cennet’liklere hediye edilmiş güzel yüzlü Hûrileriz.”’399

Burada yeri gelmişken değinelim:

Yeryüzünde bütün fertlerin ve toplumların mûsikiye ilgi duyması onun bir yaratılış yasası olduğunu göstermektedir. Bu fıtrat yasası yanı sıra Cennet’te arzu edilen her şeyin gerçekleştirileceğine ilişkin Kur’ânî beyandan ve ilgili hadîslerden hareketle Cennet’te arzulanan her tür mûsikinin icra edileceğini söyleyebiliriz.

Cennetliklere Değişik Sayılarda Vildân ve Hûri Verilecektir

Kur’ân’dan delillerle açıklayacağımız üzere Hûriler cinsel eş değil, özellikleri ve hizmet türleri belirli Cennet hizmetçileridir.

Girecekleri Me’vâ, Ne’îm, Adn ve Firdevs gibi Cennet’lere ve alacakları derecelere göre Cennet’lik erkekler ve kadınlar birkaç veya birçok Vildân ve Hûriye sahip olabileceklerdir.

Kur’ân’da kullanılan Vildân ve Hûr kelimeleri açıklandığı üzere çoğuldur. Arapçada çoğul kelimelerin tabanı üç, tavanı ise sınırsızdır; binlerce de olabilir. Bu itibarla her bir Cennetlik kişiye amel durumlarına göre verilecek hizmetçiler farklı ve pek çok sayıda olabilecektir.

Peygamberimiz, konuya ilişkin bir beyanlarında şöyle buyurur:

“Her bir Cennetlik kişiye Hûrilerden Zevcetan; refakat ettirilecek iki özel hizmetçi verilecektir”400

– Doğrusunu Allah bilir-Peygamberimizin, Hûrilerin iki tane olacaklarını açıklayıcı beyanları sınırlayıcı değildir. Cennetlik erkek ve kadınlarla tezvîc edilerek özel hizmete ayrılacak; bir tür özel sekreter gibi hizmet verecek Hûrilerin en az iki olacağını açıklamak içindir.

-Salat ve Selam üzerine olsun- Nitekim O, bir diğer açıklamalarında ise çoğul “Ezvacühüm” ifadesiyle onların ikiden fazla ve pek çok sayıda olabileceklerine de işaret etmiştir.401

Hûriler Genç Kadın Görünümündeki Cennet Hizmetçileridir

Yukarıda işaret edilidiği gibi genel Cennet görevlileri ve Vildân gibi Hûriler de cinsellikten berîdir. Onlar, genç kadın görünümlü olup Cennet için yaratılmış Cennet hizmetçileridir.402

Meleklerin cinsiyetsiz olduğu ama erkek veya kadın sûretine gi- rebildikleri Kur’ân’ın beyanıdır.403

Hûrilerin Cennet’lik erkek ve kadınlara verilecek Cennet hizmetçileri ve bazıları onlarla tezvîc edilecek; eşlik edecek özel nedimeler (hizmet veren çok yakın dost, arkadaş, sekreter) olacaklarına ilişkin tespitimizi Kur’ân’dan üç delille belgelemeye çalışacağız. Çünkü bu konuda müfessirler dâhil bilginlerimizin büyük çoğunluğunun kafası karışıktır. Bu sebeple de onlar hakkında kesin bir hükme varamamaktadırlar.

ALİ RIZA DEMİRCAN

MİRATYOUTUBE

 

 

DİP NOTLAR

389-Hûrilerin Cennetlik erkeklerin cinsel partnerleri olacağına ilişkin hadîs olduğu ileri sürülen yığınla uydurma ve zayıf haber vardır. Ama Kur’ânla ve selim akılla örtüşen bir tek Sahîh hadîs yoktur. Meselâ, Buharî dahil altı büyük hadîs kitabı içinde Cennet’e ilişkin en çok hadîs Tirmizî’de rivayet edilmektedir. Tirmizi Cennet’e ilişkin pek çoğu Ğarîb / Zayıf olan 27 hadîs rivayet etmekle birlikte bunlar arasında Hûrilerin cinsel partner olacağına ilişkin bir tek rivayet bile yoktur. Yer alan tek Ğarîb rivayet de Hûrilerin Cennetliklere sunacakları mûsikî konserleriyle alâkalıdır. (Hn. 2567) Bu sebeple Hûriler konusunu tek ve doğru bilgi kaynağımız olan Rabbimizin Kitabı Kur’ân’a göre inceleyeceğiz.

390  Duhan, 54

391  Tûr, 20.Açıklanacağı üzere Vildân gibi özel hizmetçiler olmakla birlikte Vildân ile değil de Hûriler ile tezvîc yapılması yani onların özel hizmetçi kılındığının açıklanması, kadın görünümlü olmaları sebebiyle yapılabilecek cinsel partnerlik çağrışımını gidermek için olsa gerektir.

392  Vâkıa, 22-23.

393-Rahman 75

394-Rağib Hûr

395-Saffât, 48; Rahman,

Klasik Kur’ân sözlüğü Umdetül-Huffaz’da Hûr’un Havrâ’nın çoğulu olduğu açıklanmaktadır. (Bak. Hûr mad. 2 / 465) Açıklanan lafzî karinelerle Havra ve ‘Ayna kelimelerinin çoğulu olarak kabul edilen Hûr ve ‘În’in eril olan Ahver ve E’yen’in de çoğulu olma ihtimali, onların cinsiyetsizliklerinin kanıtı olarak da değerlendirilebilir.

396-Rağib în maddesi

397 -Vakıa, 22-23

398-bak. İbn-i Abdis-Selâm, Zemahşeri ve Şevkânî tefsirleri Rûm 15. Ayrıca bak. Zührûf 70. Tirmizî Hadîs no. 2547. Hadîs Garib’tir.

399 -M. Zevaid, 10 / 519

400-Buhârî, Enbiya Hadîs no. 3254, 3327, Müslim, Hn. 2834

401-İbn Mâce, Zühd39; Buharî Enbiya 1

402-Müfessir Mukâtil, Hûrilerin Cennet için yaratıldığını söyler. Şevkânî Kadîr, Vâkıa, 22

403  Meryem17; Hûd 69-70, 77-78

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.