islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4944
EURO
36,3655
ALTIN
2.965,81
BIST
9.221,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Cennet’e Götürecek Amelleri Değerlendirme

Cennet’e Götürecek Amelleri Değerlendirme
28 Ağustos 2024 09:00
A+
A-

Cennet’e Götürecek Amelleri Değerlendirme

Sıkça değinildiği gibi Kur’ân-ı Kerîm’de Cennet’e girecekler genel bir ifade ile “Îman edenler ve Salih ameller yapanlar” olarak açıklanır.

Salih amellerin neler olabileceği de örneklendirilir.

Yukarıda beş sûreden yaptığımız alıntılar ve işaret ettiğimiz di- ğer âyetler çizgisinde Salih amelleri şöylece özetleyebiliriz:

“Gerektiği şekilde îman etmek, iç huzuru ile devamlı olarak namaz kılmak, faydasız sözler ve işlerden kaçınmak, zekât verici olabilmek için çalışmak, zekât vermek, zina ve eşcinsellik- ten korunmak, sözlere ve sözleşmelere bağlı kalmak, Allah’a ve Peygamberi Muhammed’e karşı çıkanlarla birliktelik oluşturup kaynaşmamak, öfkeye hakim olmak, affetmek, bilerek günahlarda ısrar etmemek, tövbe edip bağışlanma dilemek, sabır göstermek, şirk-insan öldürme ve zinâ gibi büyük günahlar ve açık çirkinliklerden kaçınmak, danışmak / seçimi önemsemek, zulme karşı birlikte savunma yapmak, Kur’ân âyetlerini okumak, Allah anıldığı zaman kalpleri ürpermek, Kur’ân âyetleri okunduğu zaman îmanları artmak ve Rablerine dayanıp güvenmek, âdil olmak… ve cihad etmektir.

Sevgili Peygamberimiz de Kur’ân çizgisini takip ederek Cennet’e götürecek amelleri misallendirmiştir.

Verilen bu Salih amel örneklerini şöylece hulâsa edebiliriz:

“Îman, namaz, zekât, oruç, hac, Allah için sevmek, cihad, helâlleri helâl, haramları haram bilmek, tatlı sözlü olmak, yemek yedirmek, yetîmin geçimini üstlenmek, kız çocuklarını güzelce terbiye etmek, vermeyene vermek, gelmeyene gitmek, zulmedeni bağışlamak, akrabayla ilişkileri sürdürmek, güzel ahlâklı olmak, helâl yiyip içmek, güven vermek, hayırla yad edilmek, meşrû idarecilere itâat etmek, ağzı-dili ve cinsel organı korumak, uzlaşmacı olmak ve ana-baya ihsanda bulunmaktır.

Bir de Allah’a ortak koşmak, haksız yere cana kıymak, zina, faiz, zina iftirası, sihir, meşrû savaşta cepheden kaçmak gibi haramlardan kaçınmaktır.

Salih Ameller İnsanlığın Ortak Erdemleridir

Kur’ân ve Sünnet’te Cennnet’e girecekleri açıklanan insanların özetlenen bu vasıflarının büyük çoğunluğu erdemli bir insan olmak için gereklidir ve dünyamızın bütün kültürlerinde saygıdeğerdir. Toplumları da yücelticidir. Çünkü Yüce Allah ve Onun Peygamberi bize yalnızca insanlık fıtratı ile güzelliklerini kavrayabileceklerimizi emretmiştir. Bize ancak, kötülüklerini ve çirkinliklerini idrak edebileceklerimizi yasaklamıştır.

Bu Güzel Amellerin Hepsinin Bir Kişide Toplanması da Gerekmez

Bu, mümkün de değildir. Meselâ kişinin çevresinde yetîm olmayabilir, silahlı cihad gereği duyulmayabilir. Yaratılışı gereği herkes her hayrı yapmaya yetenekli olmayabilir. Üstelik bazı kişiler için vermeyene vermek, bazıları için hac yapmak daha önemli ve öncelikli olabilir.

Bunun içindir ki Peygamberimiz îman esaslarına ilişkin olanlar dışında kendisine Cennet’e götürecek amelleri soranlara, soranların kişilikleri ve yapabileceklerine göre değişik cevaplar vermiştir. Örneğin bazılarına oruç, bazılarına cihad, bazılarına de affedici olmak cevabını vermişlerdir. Verilen örnekler de bunu göstermektedir.

Ancak hakîki müslüman olmak için gerekli olan, bir diğer anlatımla kişiyi Allah’a bağlayan îman, temel şarttır. Îmanın temel şart olduğuna Peygamberimiz, “Cennet’e ancak mümin olan girecektir.” buyurarak açıklık getirmiştir.241

Îmanın yanı sıra kişiyi Hak insanı yapan namazın ve Halk adamı kılan zekâtın olmazsa olmaz ameller olduğu da bilinmelidir.

Peygamberimiz, Cennet’te seninle beraber olmak istiyorum.diyen sahâbiye, Pek çok namaz kılarak kendin için bana yardım et.” buyurmuştur. Kendince gerekçelerini sunarak zekât vermeyeceği ve cihada katılamayacağını beyan eden sahâbiye de:

“Zekât yok, cihad da yoksa nasıl Cennet’e gireceksin?” demiştir.242

Çünkü Kur’ân’a ve Sünnet’e göre Salih amellerin ilkleri namaz ve zekâttır. Îman, namaz ve zekât yanı sıra adalet, merhamet ve güvenilir insan olmak gibi ahlâki erdemlerimiz de bizi Cennet’e götürecek amellerdendir. Cennet’e götürücü amellerimiz ne kadar çok olursa ilgili bölümünde açıklayacağımız üzere Cennet’teki derece- lerimiz de o nispette büyüyecektir.

Böyle inanmalı, Rabbimize hüsn-ü zanda bulunmalıyız. Çünkü Rabbimiz, bir kutsî hadîste kendisini şöylece tanıtmaktadır: “Ben kulumun beni zannettiği gibiyim.”

Rabbimizle ilgili olarak Peygamberimiz de bizleri şöylece uyarmaktadır:

“Sizden her biriniz Allah’a tam bir hüsn-ü zan içinde can vermelidir.”243

Îman ve Ameller Vesîle, Allah’ın Lütfu Sebeptir

Açıklanan âyetler ve hadîslerden anlaşılacağı üzere Cennet’e ancak İslâmî îman ve amellerle girilebilir. Bir diğer anlatımla îmanlı, erdemli, zulme karşı dirençli ve sosyal adaletçi olmakla, nefis için sevileni diğer insanlar için sevmekle, almayı değil vermeyi ilke edinmekle girilebilir. Cennetliklere, armağanlarının İslâmî çizgide sabır göstererek yaptıklarına karşılık verileceğini açıklayan âyetler de bu hakîkati pekiştirmektedir.244

Ne var ki îman ve ameller ebedî Cennetleri kazanmak için yeter değildir. Allah’ın lütfu da gerekir. Bilinmesi gereken husus, ilâhî lütfun da îman ve ameller sebebiyle geleceğidir.

İlâhî lütfa ihtiyacımızı, Sevgili Peygamberimiz şöylece açıklamaktadır:

Ebû Hüreyre’den…

“Allah’ın Resûlü bir sahâbî topluluğuna şöyle buyurdu:

-(Allah’ın ve Peygamber’inin emirleri ve yasaklarını) uygulamada aşırılığa düşmekten kaçının. Orta yolu tutun. İyice biliniz ki, sizden hiç birinizi, yapmış olduğu amelleri kurtarıp Cennet’e sokar)

Sahâbîler sordular:

-Yoksa sizi de mi amelleriniz kurtarıp Cennet’e sokamaz Ya Resûlellah?

– Evet beni de. Rabbimin rahmeti ve ikramı beni kuşatır da ben de böylece kurtulup Cennet’e girerim.245

Cennet’e, îman ve amellerin sebep olacağı ilâhî lütufla girileceği gerçeğini pekiştiren bir diğer hadîste de şöyle buyurulmaktadır:

“Cennet’e ancak Rahman ve Rahîm olan Allah’ın adına kişiye özel olarak düzenlenmiş bir kurtuluş belgesinin gösterilmesi ile girilecektir…”246

İslâm’ın gerektirdiği; bir bölümü de Rabbimizin ve Peygamberimizin dilinden açıklanan güzel amelleri sebebiyle ve Allah’ın (c.c.) lütfuyla Cennet’e girecek mü’minler, mânevî ve mânevîleştirilmiş maddî nimetler içinde ebedî bir hayat süreceklerdir.

(Devam Edecek)

ALİ RIZA DEMİRCAN

MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 

 

DİP NOTLAR

241-Müslim, Îman

242-Özetlenen bu iki hadîsi ve önemli bulduğumuz izahlarını, bölüm sonundaki Ek’ de

243-İ. Mâce, Zühd

244- A’râf 43; Ra’d 24.

245  Müslim, Zikir 2, Cennet 82; Ebû Dâvûd, Edeb 81.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.