islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4915
EURO
36,2365
ALTIN
2.952,64
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Cennetliklerin Çocukları

Cennetliklerin Çocukları
9 Ekim 2024 09:00
A+
A-

Cennetliklerin Çocukları

Sevgili Peygamberimiz süt çocuğu olarak ölen oğlu İbrâhim hakkında şöyle buyurmuştur:

O, süt emme süresini Cennet’te tamamlayacaktır.” (İbn Mâce, Cenâiz 27)

Ğilman

-En Doğrusunu Allah bilir- kaydını koyarak ifade edelim: Kur’ân-i Kerîm’de Cennet’e gireceklerin çocuklarıyla ilgili olarak kullanılan tek kavram Ğulâm’ın çoğulu olan Ğilman’dır.

Ğilman, Cennetliklerin ergenliğe ermeden önce ölen ve kendileriyle beraber Cennet’e girecek olan çocuklarıdır.374

Ğilman kelimesi Kur’ân’da yalnızca bir yerde geçmektedir. Ğilman’ın geçtiği Tûr sûresinin 24. âyetinde şöyle buyrulmaktadır:

Cennetliklerin Ğilmân’ı, onların çevresinde dolanırlar. Onlar sanki sedeflerindeki saklı inciler gibidirler.

Ğilman’ın Dil Tahlili ve Anlamı

Ğılmân, Ğulâm kelimesinin çoğuludur.375 Ğulâm’ın müennesi / dişili olmadığı için erkek gibi kız çocuklara da şamildir.

Doğumdan ergenliğe kadar çocuk anlamına gelen Ğulâm, Kur’ân’da Hz. İbrâhim’e, Zekeriya ve Meryem’e doğacağı müjdelenen erkek çocuk, kardeşleri tarafından atıldığı kuyuda bulunan Hz. Yusuf için de ergenlik öncesi çocuk mânasına kullanılmaktadır. Kehf sûresinde ise, ikilisi olan Ğulâmeyni ile birlikte çocuk mânasına zikredilmektedir.376

Yapılan açıklamalar ışığında vurgulanması gereken husus, Ğulâm’ın erkek veya kız, çocuk anlamına geldiği gerçeğidir…

Ğilmân Cennet İçin Yaratılmış Çocuklar Olabilir mi?

Yukarıda anlamını sunduğumuz Tûr sûresinin 24.âyetinde Ğilmân’ın Vildân ve Hûriler gibi sedeflerinde saklı olan inciler benzeri varlıklar olarak nitelenmesi, onların da Cennet için yaratılmış olabileceklerini çağrıştırmaktadır. Ancak âyette yer alan apaçık bir delil ve işaretler, Ğilmân’ın Cennet’liklerin erkek veya kız çocukları olduklarını doğrulamaktadır.

Ğilmân’ın Cennetliklerin Çocukları Olduğunun Kur’ânî Delilleri

a- Ğilman ile ilgili âyette, Vildân’la ve dolayısıyla Hûrilerle alakalı âyetlerden farklı olarak Lehümkaydı bulunmaktadır.

“Onların” manasına gelen bu kayıt, Ğilmân’ ın Cennet’liklerin çocukları olduklarını kanıtlamaktadır.

Kur’ân’da, Hz. Zekeriya ve Meryem, -bizim nasıl çocuğumuz olabilir kidiyerek hayretlerini dile getirirken, aynen Lehümde olduğu gibi mülkiyet / temellük lam’ını kullanarak “… Enna yekûnü ğulamün…”derler.

Allah’ın onların dilinden aktardığı bu ortak kullanım da Ğulam’ı Cennet’liklerin kendi öz çocukları olarak kabul etmemizi gerektirmektedir.377

b-Âyette “Ğilmân’ları onların etrafında dolaşıp dururlar” ifadesi yer almakla birlikte, Ğilman’ın Vildân ve Hûriler gibi hizmet üreteceklerine ilişkin hiçbir işaret Bir diğer anlatımla hizmet konusu önceki âyetlerde işlenmektedir. Bu durum da onların yalnızca ana babalarına mutluluk vermek için dolaşıp oynaşan çocuklar olacaklarını göstermektedir.

c-Ğilmân ile ilgili âyetin öncesi ve sonrası da, yapılan açıklamaları pekiştirmektedir.

Önceki âyetlerde, kendilerini îmanla izleyen yetişkin zürriyetlerinin Cennet’liklere ilhak edileceği bildirilmekte, onlara mükâfatlarının verileceği ve böylece beraberce nimetlendirilecekleri açıklanmaktadır.378

“Bülûğa / ergenliğe ermeden ölen çocukları ne olacaktır?” şeklinde sorulabilecek soruya da Ğilmân ile cevap verilmektedir.

Sonraki âyetlerde ise, özellikle Cennetliklerin daha dünyada iken, küçük çocukları dahil bütün aile fertleri hakkında gelecek korkusu taşıdıkları için dua ettiklerinin açıklanması da, bağlamın Cennet’liklerin çocukları olduğunu teyit etmektedir.379

Sevgili Peygamberimizin, sunacağımız konumuza ilişkin açıklamaları da bu doğrultudadır:

{“Ergenliğe ermeden üç çocukları ölen ana-baba, Allah’ın rahmetiyle çocukları tarafından Cennet’e sokulacaklardır.”

Çocuklar da Cennet’e girecektir.”}380

Sünnet Delili

Peygamberimizin bütün açıklamalarının Kur’ân merkezli ve onu açıklayıcı nitelikte olduğu gerçeğinden hareketle, onun “Cennet’liklerin çocuklarının hatta kâfirlerin çocuklarının da Cennet’e gireceklerini” açıklamasının Ğilmân’a ilişkin beyan olduğunda şüphe yoktur.381 Yoktur, çünkü konu, Kur’ân’da Ğilman sözcüğü çevresinde yalnızca bu âyette geçmektedir.382

İncelememizi, Peygamberimizin çocukların da Cennet’e gireceklerini açıklayan hadîslerinden biriyle bitiriyoruz.

-Salât ve Selâm üzerine olsun- Allah’ın Resûlü, çok mu çok sevdiğine şahit olduğu çocuğunun ölümüyle sarsılan sahâbiye şöyle buyurur:

–  Aman sabırlı ol. Sen Cennet kapılarından birine geldiğinde, çocuğunu seni bekler durumda görmeyi istemez misin?

Allah’ın Resûlü’nün verdiği bu müjdeye tanık olan bir sahâbî de soru verdi:

-Ya Resûlellah! Müjdeniz yalnızca bu kardeşimize mi?

– Hayır, her birinizedir.383

(Devam Edecek)

ALİ RIZA DEMİRCAN

MİRATYOUTUBE

MİRATHABER.COM

 

DİP NOTLAR

374-Peygamberimizin açıklamasına göre, dünya hayatlarında çocukları olmayıp da Cennete girecek eşlere ve orada eşleştirilecek olan Cennetliklere istedikleri zaman çocuk verilecektir. Çocuğa ilişkin ilişki, hamilelik, doğum ve yaş düzeyi bir anda gerçekleştirilecektir. (Darimi Rikak 110) Yapılacak açıklamalar ışığında anlaşılacağı üzere bebeklerin toprak olup yeniden yaratılmayacaklarına ilişkin görüş, Kur’ân’a aykırıdır.

375-Heyet Mücem-u Elfazil-Kur’ânil-Kerîm Ğulâm maddesi, Mecmeul-Lüğatil-Arabiyye Mısır. Ergenlik öncesi çocuklar anlamına Ğilman, sunacağımız örnekte görüleceği üzere hadîslerde de kullanılmaktadır:

“Peygamberimiz, oynamakta olan Ğilmân’ın / çocukların yanından geçerken onlara selâm verirdi.” (Bak. Nesaî Amelül-Yevmi, Hn. 331)

376-“Ğulam” kelimesi, ikilisi “Ğulameyn” ve çoğulu “Ğilman” ile birlikte Kur’ân’da 10 yerde kullanılmaktadır. Bak. Zariyat 28, Â. İmran 40, Meryem, 7-8, 19-20, Yusuf 19, Kehf, 74, 80, 82

377-“Lî ğulâmün” da lam’ın meksur oluşu mütekellim “ya”sına izafeti sebebiyledir. A. İmran, 40; Meryem 20

Burada “Ğilmânün Lehüm” değil de “Ğilmânühüm” şeklinde gelseydi maksat hasıl olmazdı. Çünkü izafetin “Min” veya “Fi” manasına geldiği bir diğer anlatımla, onların cinsinden olan veya onların arasında bulunan çocuklar manası çağrıştırılabilirdi. İzafetin “Lam” manasında yani onların öz çocukları anlamına geldiğini ifade sadedinde “Lehüm” gelmiştir. Değinildiği üzere, öz çocuk anlamına Hz. Zekeriya ve Meryem’in dilinden bu kalıp kullanılmıştır. Bu kalıp için ayrıca bak. En’am 101.

378  Tûr, 21-23.

379-Tûr, 26-28.

380  Buhârî, Cenaiz 91, F. Barî / 290, Ahkâm-ü Ehliz-Zimmeti 2 / 617

381-Buhari, Cenaiz 92-93, Tabir, 48

Müslüman ana-babaları doğrudan Cennet’e giremeyecek çocuklarla Müşrik-Kâfir’lerin çocukları Cennet’e Hz. İbrahim’in çocukları olarak girecekler.

Kendisine isnad edilen bir hadîste Peygamberimiz şöyle buyurur:

“Ergenliğe ermeden ölen Müşrik / Kâfir çocukları, Cennet’te Cennet’liklerin hizmetçileri olacaklardır. ”

Bu hadîs sahih ise onları, Cennet’te çocuksuz Cennet’liklere neşe saçacak çocuklar olarak algılayabiliriz. Bak. Kurtubi Rûm 30, 14 / 30

Anadolumuzun hemen hemen her yerinde pek küçük yaşta ölen çocuklar için Cennet Kuşu deyiminin kullanılması, insan fıtratının yaptığı tespit olarak bize anlamlı gelmektedir.

Müslüman ve Kâfir çocuklarına ilişkin değişik görüşler için bak. İbn-i Kayyım el-Cevziyye Ahkâm-u Ehliz-Zimmeti, 2 / 609-656

382-Parçacı yöntemle baktıkları için olacak Taberî gibi bazı büyük müfessirler Ğilmân konusunda sükût ederken, pek çoğu da yaptığımız şekilde müdellel açıklamalar yap(a)mamışlardır. Bazı müfessirlerimiz ise Ğilmân’ın, Cennet’liklerin kendilerinden önce ölen çocukları olduklarına ilişkin görüşlerini, kaynak vermeksizin ve deliller sunmaksızın “kîle” kaydını koyarak aktarmışlardır.

bak. İbn-i Abdis-Selam, Beyzavî, Ebus-Suud, Şevkânî ve Âlûsi Tefsirleri Tûr, 24.

383-Mişkâtül-Mesabih 1758, Müsned 5 / 35

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.