ABD Başkanı Joe Biden ve ekibi, İkim Konferansı’nın üstünden çok zaman geçmeden Meksika Körfezi’nde tarihin en büyük petrol ve doğal gaz ihalesini düzenlediği için eleştiriliyor.
ABD yönetimi, Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi 26. Taraflar Konferansı’nın (COP26) birkaç gün sonrasında Meksika Körfezi’nde tarihinin en büyük petrol ve doğal gaz ihalesini düzenlediği için çevreciler harekete geçti.
ABD İçişleri Bakanlığı tarafından, Meksika Körfezi’ndeki petrol sahalarının neredeyse tamamını kapsayan, ülke tarihindeki en büyük petrol ve gaz ihalesini yapıldı.
Teklifler 192 Milyon Dolar Civarında
Yaklaşık 352 bin kilometrekare (80 milyon akre) alanın kiralanması amacıyla yapılan ihalede, enerji şirketleri Shell, BP, Chevron ve ExxonMobil tarafından yaklaşık 7000 kilometrekarelik (1,4 milyon akre) alandaki 308 petrol ve doğal gaz sahası için toplamda 192 milyon dolara yakın teklif sunulduğu bilgisi kaydedildi.
2019’da düzenlenen bir önceki ihalede 233 dolar olan akre başına fiyatın bu ihalede 112 dolara düştüğü, yönetimin teklifleri kabul ya da ret noktasında 90 gün zamanının bulunduğu belirtildi.
ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin bu ilk petrol ihalesini, geçtiğimiz haftalarda İskoçya’da düzenlenen COP26’nın hemen ardından yapması dikkat çekti.
İhale, “Biden’ın kamu alanlarını yeni petrol ve doğal gaz kiralamalarına kapatacağı sözünden vazgeçtiği” yorumlarına neden oldu.
İhalenin Yasalara Aykırı Olduğu Söyleniyor
Çevre hukuku üzerine çalışmalarda bulunan ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Earthjustice, 31 Ağustos’ta ihale kararını mahkemeye götürdüklerini ifade ederek, söz konusu ihalenin yönetimin karbon emisyonunu azaltma hedefine de yasalara de aykırı olduğunu belirtti.
Kuruluş, ihale sonucu imzalanan anlaşmaların devreye gireceği tarih olan 1 Ocak 2022 öncesinde mahkemenin sonuçlanmasını beklediklerini bildirdi.
“Daha Tehlikeli Ve İkiyüzlü Bir Davranış Düşünemiyorum”
Biyolojik Çeşitlilik Merkezi, söz konusu ihalenin atmosfere 516 milyon ton sera gazı salınmasına neden olabileceğini, bunun 130 termik santrale ya da 112 milyon motorlu araca eşdeğer olduğunu kaydetti.
Merkezin yetkililerinden Kristen Monsell, “Biden yönetimi, Meksika Körfezi’nde dev bir karbon bombasının fitilini ateşledi” diye konuştu.
“İklim zirvesi sonrasında daha tehlikeli ve ikiyüzlü bir davranış düşünemiyorum” değerlendirmesinde bulunan Monsell, bu adımın kaçınılmaz bir şekilde yeni petrol sızıntılarına ve kirliliğe neden olacağını dile getirdi.
“Bu Yönetim Tüm Dünyaya ABD’nin İklimle Mücadelede Konusundaki Liderliğe Geri Döndüğünü Açıklamıştı”
Temsilciler Meclisi Doğal Kaynaklar Komisyonu Başkanı Raul M. Grijalva şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu yönetim, İskoçya’ya gidip tüm dünyaya Amerika’nın iklimle mücadele konusunda liderliğe geri döndüğünü açıkladı. Şimdi de Meksika Körfezi’nde 80 milyon akre alanı fosil yakıt üreten şirketlere veriyor.”
ABD Yönetimi, önümüzdeki sene Wyoming, Colorado ve Montana’daki sahaları da ihaleye açmaya hazırlanıyor.
Başkan Biden, ABD’nin 2030’a kadar sera gazı emisyonlarını yüzde 50 düşürmeyi, 2050’de de net olarak sıfırlamayı hedeflediği açıklamasında bulunmuştu.