Mirat Haber Ajansı
Afrika’nın yüz milyonun üzerindeki nüfuslarıyla en kalabalık 2. ve 3. ulusları olan Hristiyan çoğunluğu olan Etiyopya ve Müslüman çoğunluğu olan Mısır ülkeleri arasındaki su gerilimi gün geçtikçe artmakta. Bu gerilime Mısır gibi bir Müslüman Arap ülkesi olan Sudan da katılıyor. Gelişmelere göre bir sıcak savaş ihtimal haricinde görülmemekte.
Etiyopya Nil Havzası ülkeleri arasında süren on yıllık müzakerelerin ardından barajın rezervuarını bu yıl doldurmaya başlayacak. Bu ayın başında Etiyopya başbakanı Abiy Ahmed, Korona salgınının zorluklarına rağmen inşaatın tamamlanacağını ve rezervuarın Haziran ayında başlayan yağmur mevsimi boyunca doldurulacağını açıklamıştı.
Etiyopya ve Sudan, barajın elektrik gücünün ülkelerinin gelişmesi ve gelişmesi için şart olduğunu söylüyor. Sudan darbe hükümetinin başbakanı Abdullah Hamduk, gelecekte çok ucuza elektrik sağlayacak olan barajın “ortak yönetimini” önerdi.
Nehrin aşağı akış yönünde bulunan Mısır ise barajı 100 milyon vatandaşını susuzluğa mahrum bırakabilecek varoluşsal bir tehdit olarak görüyor. Bazı Mısırlı yetkililer barajın bombalanmasını açıkça tartışıyorlar.
Ocak ayında, üç ülke arasındaki gergin tartışmalar Washington’da yapıldı. ABD aracılığındaki müzakereler, ıslak mevsimde aşamalı bir doldurma işleminin yapılacağına dair bir anlayış da dahil olmak üzere üçlü arasında bir ön anlaşma sağlarken, barajın kuru zamanlarda nasıl yönetileceğinde anlaşamadılar. Mısır ve Sudan Şubat ayında müzakere etmek ve nihai anlaşmayı imzalamak için Washington’a döndüklerinde Etiyopyalı müzakereye katılmayı reddetti, bu da bir laf savaşına neden oldu. Ancak krizin yakın gelecekte gerçek bir savaşa neden olabileceğinden korkuluyor.