Cibuti’de meydana gelen göçmen teknesinin alabora olması ile 42 göçmen hayatını kaybetti.
Cibuti’de meydana gelen göçmen teknesinin alabora olması ile 42 göçmen hayatını kaybetti.
Uluslararası Göç Örgütü (IOM), teknelerinin Cibuti açıklarında alabora olmasının ardından 42 göçmenin boğulduğunu açıkladı. Bu olay, bir aydan az bir sürede meydana gelen ikinci kaza. Hayatta kalanlar, teknenin yaklaşık 60 yolcuyla Yemen’den ayrıldıktan sonra sabah 4:00 sularında dalgalı denizlerde alabora olduğunu bildirdi. IOM’un Doğu Afrika ve Afrika Boynuzu bölge müdürü Muhammed Abdiker Twitter’da yaptığı açıklamada, göçmenlerin insan kaçakçıları tarafından taşındığını belirtti. Göçmenlerin kırılganlıklarını istismar eden insan tacirleri ve kaçakçıları tutuklamanın ve yargılamanın öncelik haline gelmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Bulunan cesetler arasında çok sayıda çocuk bulunduğunu belirten vitnesses, hayatta kalanların IOM ve yerel makamlardan tedavi gördüklerini de sözlerine ekledi. Tekne, Körfez’e ulaşmaya çalışan bölgedeki binlerce Afrikalı göçmen için önemli bir geçiş noktası olan Cibuti liman kenti Obock’un kuzeyindeki denizlerde alabora oldu. Olay, 4 Mart’ta, Aden Körfezi boyunca Cibuti ile Yemen arasında bir yolculuk sırasında kaçakçıların düzinelerce göçmeni denize atmasının ardından 20 kişinin boğulduğu benzer bir kazayı izliyor. Cibuti’den ayrılırken o gemide en az 200 göçmen paketlendi. Ancak yolculuğun yaklaşık 30 dakikasında kaçakçılar gemideki ağırlık konusunda panikledi ve karaya dönmeden önce 80 kişiyi denize attı. Ekim ayında benzer iki olay en az 50 göçmenin hayatına mal oldu.
Her yıl binlerce göçmen, iş aramak için karadan Körfez ülkelerine gitmek amacıyla Afrika Boynuzu’ndan savaşın parçaladığı Yemen’e tehlikeli tekne yolculukları yapıyor. Yemen’de binlerce göçmenin mahsur kaldığına inanılıyor. Yıllarca süren bir çatışmanın, BM’nin dünyanın en kötü insani krizi olarak adlandırdığı olayda on binlerce kişinin hayatına mal olduğu ve milyonları yerinden ettiği bir yer. Cibuti’yi Yemen’den ayıran boğaz, göçmen ve mültecilerin her iki yönden geçişini görmesi bakımından alışılmadık bir durum. Savaştan kaçmak için Afrika’ya kaçan Yemenli botlar da var, diğerleri daha iyi fırsatlar arayışıyla Afrikalı göçmenleri Arap Yarımadası’na taşıyan ters yöne gidiyor.