Cibuti: Guelleh 5. cumhurbaşkanlığına hazırlanıyor

Doğu Afrika Müslüman ülkesi Cibuti’de 20 yıldan fazla süredir cumhurbaşkanı olan Guelleh son seçimleri beşinci kez kazanır bekleniyor.

Mirat Haber Ajansı

Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Omar Guelleh’in (Gülle) ülkenin Cuma günü sandık başına gitmesinin ardından 20 yıldan fazla süredir devam eden yönetimini uzatması bekleniyor. 73 yaşındaki Guelleh, geleneksel muhalefet partilerinin seçimleri boykot etmeye karar vermesinden sonraki tek rakibi olan yeni siyasi Zekeriya İsmail Farah ile karşı karşıya. Gözlemciler tarafından temizlik ürünlerinin ithalatında uzmanlaşmış bir işadamı olan Farah, 22 yıldır Afrika Boynuzu’nda iktidarı elinde tutan adama önemli bir meydan okuma teşkil etmeyecek gibi görülüyor. Farah, yarışa katılmak için çifte Fransız vatandaşlığından vazgeçmek zorunda kaldı. Guelleh, eşi ve hükümet yetkilileri tarafından kuşatılmış, kampanyasını Çarşamba günü, tezahürat yapan taraftarlar ve geleneksel dansçılarla dolu bir stadyumdaki son mitingle bitirdi. Guelleh yönetimi altında ülke, limanlara ve lojistik altyapıya büyük yatırımlar yaparak bu coğrafi avantajı kullandı. Ancak ülke aynı zamanda basın özgürlüğünde bir erozyona ve dış ilgiye yol açtığı için muhalefete baskı uyguladı.

Guelleh karşıtı protestolar

Guelleh’in öngördüğü beşinci dönem, 2010 anayasa reformunun süre sınırlarını kaldırıp, onu gelecekteki seçimlerden alıkoyacak 75 yaş sınırı getirdikten sonraki son dönemi olacak. Geçtiğimiz hafta COVID-19 enfeksiyon oranlarının yüzde 38 artmasına rağmen, binlerce kişi, Başkanlık Çoğunluğu için Hükümet Birliği (UMP) için mitingler düzenledi. Guelleh’in başkentteki son kampanya adresindeki paketli stantlarda çok azı maske takmıştı. 2020’de Guelleh, klan temelli ayrımcılığı ve yolsuzluğu kınayan bir hava kuvvetleri pilotunun tutuklanmasının ardından acımasızca bastırılan alışılmadık bir muhalefet protestoları dalgasıyla karşı karşıya kaldı. Polis , seçimler öncesinde kendiliğinden ortaya çıkan Guelleh-karşıtı protestoları dağıttı.

Cibuti, stratejik olarak dünyanın en işlek ticaret yollarından birinde ve Afrika ile Arap Yarımadası arasındaki kavşakta, savaştan zarar gören Yemen’e kısa bir mesafede stratejik olarak konumlanmış bir çöl ülkesidir. Cibuti, 1977’de Fransa’dan bağımsızlığını kazandı ve sık sık sorunlu bir bölgede istikrarını korudu ve Fransa, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin gibi yabancı askeri güçleri orada üsler kurmaya çekti. Ticaret ve lojistik merkezi olma arayışındaki ülke, 2018 yılında Çin tarafından finanse edilen Afrika’nın en büyük serbest ticaret bölgesinin ilk aşamasını başlattı. Uluslararası sahnede, Cibuti, 2020’de BM Güvenlik Konseyi’nde kalıcı olmayan bir koltuk için Kenya’ya kapıldığı zaman diplomatik hedeflerinde bir gerileme yaşadı. Uluslararası Para Fonu’na göre ülke ekonomisi 2020’de yüzde 1 küçüldü, ancak bu yıl yüzde 7 büyümesi bekleniyor.

Recent Posts

  • Makale

COP 29, G20’DERKEN..

Rio’da uzlaşma için görüş birliği sağlanamadı. Toplantı sonrası Rio’da başarısız bir darbe girişimi oldu. Dünyayı…

3 saat ago
  • Gündem

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Netanyahu ve Gallant İçin Yakalama Kararı Çıkardı!

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de işlenen savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski…

10 saat ago
  • Gündem

KUR’ÂN ARAŞTIRICISIYDI BEL’AM MI OLDU!

Bu video bize BELAM başlığı ile gönderildi. BEL’AM için Diyanet İslam Ansiklopedisine baktığımızda şu açıklamayı…

11 saat ago
  • Gündem

YALNIZCA VE SADECE MİLLETİMİZİN ASKERLERİNE MUHTACIZ

Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…

15 saat ago
  • Gündem

İBB Meclisi’nde İstanbul’da Suya Her Ay Zam Yapılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…

16 saat ago
  • Gündem

Marmara’da Lodos: Deniz Ulaşımı Olumsuz Etkilendi

İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…

17 saat ago