Amerika’nın kaçmasından sonra ülke yönetimine gelen Taliban’a ilk yanaşan ülke olan Çin Halk Cumhuriyeti, yaptığı anlaşmalarla ülkenin en önemli madenlerine konmuştu. Ancak ne var ki bu madenleri alıp işletmek o kadar da kolay değil. Taliban yönetimi, bu madenlerin işletilmesi için gerekli bir adım atmıyor.
Çinli şirketlerin Afganistan’da yıllardır durdurulan bakır madeni projesi, Afgan Taliban yetkililerinin işaret ettiği proje üzerinde çalışmaya devam etmek için artan umutlara rağmen ülkenin güvenliği ve iş ortamına ilişkin belirsizlikler ve engeller devam ederken çalışmaya başlamadı.
Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid yaptığı açıklamada, açıldığında dünyanın en büyük ikinci bakır madeni olacak Aynak Bakır Madeni projesi için Taliban’ın Çin ile yeniden çalışmaya başladığını söyledi.
Bununla birlikte, büyük işbirliği projelerini sürdürme umutlarına rağmen, ülkedeki Çinli şirketler ve işletmeler, bakır madeninde ilerlemeden önce, Taliban’ın koşulları iyileştirmesi de dahil olmak üzere, yapılması gereken çok iş olduğunu söyledi.
Aynak bakır madeni projesinde yer alan China Metallurgical Group yetkilisi ise projede ilerleme olmadığını belirterek şunları söyledi:
“Aynak Bakır Madeni’nin inşaatı, bırakın devam etmek şöyle dursun, henüz başlamadı. Yerel istikrarsızlığın inşaatın önündeki en büyük engel.”
Kabil’deki Çin Arap Ekonomi ve Ticareti Geliştirme Komitesi’nde görevli olan Gao Susu, Çin resmi gazetelerinden olan Global Times’a verdiği demeçte, “örgütün Aynak Bakır Madeni üzerindeki çalışmalara yakın zamanda yeniden başlama konusunda pek iyimser olmadığını” söyledi.
Gao, “Taliban yetkilileri, madende çok sayıda inceleme yaptıklarını ve sahibiyle müzakerelere başladıklarını söyledi, ancak madenin operasyonunun şimdi devam edebileceğini düşünmüyoruz” dedi.
Analistler, Afgan Taliban’ının ekonomik kalkınmayı hızlandırma ve Afgan halkına refah getirme niyeti konusunda fikir birliğine varmasına rağmen, Afgan Taliban’ın kapasitesini güçlendirmeye acil ihtiyaç olduğunu söyledi.