Gündem

Çin’de Ramazan…Güzel Adetler ve Köklü Gelenekler

Çin’in İslam ve Müslümanlarla bağlantısı Hulefa-i Raşidin dönemine kadar uzanıyor.

Çin’de Ramazan gecelerinde özel olan şeylerden biri de camilerde namaz kılmak, özellikle de teravih ve kıyam namazlarını.  Camilerde vaiz ve imamlar Müslümanlara Kuran’ın öğretileri ve Peygamber’in sünnetindeki kurallar, özellikle oruç ve oruçluların ahlakı ile ilgili olanlar hakkında ders verirler.

Ailelerin İmam ve İlim Talebelerini İftara Davet Etmesi

Çin’de Ramazan’ı belki de dünyanın diğer ülkelerinden ayıran güzel şeylerden biri, birçok Müslüman ailenin cami imamını ve ilim talebelerini orucunu açmak için evine davet etmesinde temsil edilen güzel bir gelenektir. Burada İslam estetiği hakkında herkese güzel bir ders verilir, sonra aile malının bir kısmını hediye veya sadaka olarak imam ya da ilim talebesi olsun herkese dağıtır.

Çin’deki Müslümanlar… 12 Millet

Çin’in İslam ve Müslümanlarla bağlantısı, Hulefa-i Raşidin dönemine kadar uzanır, bu nedenle 12’si Müslüman olan yaklaşık 56 milletten oluşan çok uluslu bir devlettir, örneğin: Huiler, Tacikler, Salarlar, Uygurlar, Dougxiang milliyetçiliği, …vb.

Bütün bu milletler Çin’in çeşitli yerlerinde yaşar ve her milletin diğerlerinden farklı kendi gelenek ve görenekleri vardır, bunların çoğu Hanefi fıkhı ve Maturidi mezhebi mezhebini takip eder.

Teravih Namazı

Çin’de teravih namazı Hanefi mezhebine göre yirmi rekatta kılınır ve her dört rekatın bir dinlenme vakti vardır, bu esnada Allah’ı tek bir sesle “Hükümdarlık, izzet, azamet ve kudret sahibine mahsustur…” zikirleriyle anarlar.

Çoğu cami, İslam dünyasının geri kalanında olduğu gibi, Kuran hatmine katılır. Çin’deki camiler de Ramazan ayında Müslüman ve gayrimüslimlere İslam dinini tanıtmak için kapılarını açmaya hevesli ve cami imamı çocukları camilere gelmeye ve onları ilk oruç tutma tecrübesine teşvik ediyor.

Çin’in Camileri

Çin’de özellikle Kansu, Doğu Türkistan ve Zhenghai’de birçok cami var ve tüm camiler El-Ezher gibi bir dini kurum olarak hizmet veriyor.

Çin’in başkenti Pekin’deki en eski camiler arasında yaklaşık 1000 yıl önce inşa edilen Niujie Camii ve tarihi 500 yıl öncesine dayanan ve 50 yılda birkaç kez yenilenen Dong Si Camii’ni buluyoruz.

Ne yazık ki, bazı camilerin tarzı (tarihi ve arkeolojik) artık siyasi nedenlerle Arap tarzından geleneksel Çin tarzına değiştirilmiştir.

Çeviren: Zehra Kaya

Kaynak: https://muslimsaroundtheworld.com/%d8%b1%d9%85%d8%b6%d8%a7%d9%86-%d9%81%d9%8a-%d8%a7%d9%84%d8%b5%d9%8a%d9%86-%d8%b9%d8%a7%d8%af%d8%a7%d8%aa-%d8%ac%d9%85%d9%8a%d9%84%d8%a9-%d9%88%d8%aa%d9%82%d8%a7%d9%84%d9%8a%d8%af-%d8%b1%d8%a7%d8%b3/

 

Recent Posts

  • Makale

COP 29, G20’DERKEN..

Rio’da uzlaşma için görüş birliği sağlanamadı. Toplantı sonrası Rio’da başarısız bir darbe girişimi oldu. Dünyayı…

1 saat ago
  • Gündem

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Netanyahu ve Gallant İçin Yakalama Kararı Çıkardı!

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de işlenen savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski…

9 saat ago
  • Gündem

KUR’ÂN ARAŞTIRICISIYDI BEL’AM MI OLDU!

Bu video bize BELAM başlığı ile gönderildi. BEL’AM için Diyanet İslam Ansiklopedisine baktığımızda şu açıklamayı…

10 saat ago
  • Gündem

YALNIZCA VE SADECE MİLLETİMİZİN ASKERLERİNE MUHTACIZ

Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…

13 saat ago
  • Gündem

İBB Meclisi’nde İstanbul’da Suya Her Ay Zam Yapılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…

14 saat ago
  • Gündem

Marmara’da Lodos: Deniz Ulaşımı Olumsuz Etkilendi

İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…

15 saat ago