islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4868
EURO
36,2376
ALTIN
2.961,79
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Çin’deki ‘Keyfi Gözaltı’ Uygulaması Nedir?

Çin’deki ‘Keyfi Gözaltı’ Uygulaması Nedir?
28 Aralık 2021 12:07
A+
A-

Çin’de polise keyfi gözaltı yetkisi veren ve insanların senelerce gözaltında tutulduğu uygulama Kanada’da protesto edildi.

Pekin yönetiminin 2012’de yürürlüğe koyduğu “Belirlenmiş Bir Yerde Konut Gözetimi” tepki almayı sürdürüyor. Kanada’da bu uygulamaya tepki olarak bir grup aktivistin gerçekleştirdiği protestoda Çin rejimine tepki gösterildi.

Çin’in 2012 yılında yürürlüğe koyduğu bu sistemde Çin polisi keyfi şekilde istediği kişiyi 6 ay mahkemeye çıkarmadan gözaltında tutabiliyor.
Bu gözaltı süreci yalnızca Çin vatandaşları için değil yabancı vatandaşlar için de geçerli. Bu eleştirilen kanunda bile gözaltı süresinin sınırı 6 ay olarak çizilmişken uygulamada 6 ayın da aşıldığı gözlemleniyor.

GÖZALTINDA HÜCRE HAPSİ

Üstelik bu gözaltılar ev hapsi şeklinde değil avukat ve yakınlarla görüşme imkanı da olmadan çoğu zaman hücre hapsi olarak yapılıyor.

2018 yılında Kanadalı Michael Spavor and Michael Kovrig’i bu kanunla polis hapsetmişti. Spavor ve Kovrig bu dönemi aşan bir şekilde neredeyse 3 yıl hücre hapsinde tutulmalarının ardından uluslararası baskılarla 24 Eylül 2021’de serbest bırakılmıştı.

Bu dönemde Çin’in “Belirlenmiş Bir Yerde Konut Gözetimi” sistemi Kanada’da çoğu defa protesto edilmişti.

Spavor ve Kovrig’in serbest bırakılmasının “bu sistemin zulmünü” hatırlatması gerektiğini ifade eden insan hakları aktivistleri Kanada’da yeniden bir protesto gösterisi yaparak bu uygulamayı ve Çin rejimini protesto ettiler.

Protestoda Çin’in Kanada vatandaşlarını bile sırf polisin keyfi yetkisi ile 3 yıl hücrede tuttuğuna değinilerek asıl olanın Çin vatandaşlarının tehlike altında olduğuna değinildi ve on binlerce Çin vatandaşının bu sistemle rejim tarafından gözaltında kaybedildiği dile getirildi. Çin’in bu gibi uygulamaları sebebiyle turistler için çok güvensiz olduğuna işaret edildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.