<>.theiaStickySidebar:after {content: ""; display: table; clear: both;}
islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
36,2425
EURO
38,0270
ALTIN
3.376,57
BIST
9.836,49
DOLAR
36,2425
EURO
38,0270
ALTIN
3.376,57
BIST
9.836,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
7°C
İstanbul
7°C
Hafif Yağmurlu
Salı Yağmurlu
7°C
Çarşamba Kar Yağışlı
4°C
Perşembe Kar Yağışlı
3°C
Cuma Kar Yağışlı
3°C

Cinsel Mutluluk Görevleri 2

Cinsel Mutluluk Görevleri 2
29 Ocak 2025 09:00
A+
A-

Cinsel Mutluluk Görevleri 2

Evlenilecek Kadını ve Erkeği Görmek

“…Siz helal kılınan/hoşlanacağınız kadınlarla evlenin…” (Nisa 3)

Evlilik hayatında cinsel tatmine eren mutlu bir çift olabilmenin temel şartlarından biri de hiç şüphesiz cinsel hayatın istikrarlı ve uyumlu olmasıdır.

Bedenî ve rûhî sükûnete erdirici ahenkli bir cinsel hayat, eşlerin birbirlerini sevmelerine, sevebilmeleri de görerek ve arzu ederek evlenmelerine bağlıdır.1

İstisnası olmakla birlikte kâide/kural olarak ancak isteyerek evlenen çiftler mutlu bir aile oluşturabilecekleri içindir ki, Allah’ın Resûlü şöyle buyurmuştur:

Birbirlerini sevenler için evlenmek gibisi görülmedi.2

Evlenilecek erkeğin ve kadının görülmesi gerekli ise de, hiç şüphesiz yeterli değildir. Zira Peygamberimiz’in emirleri gereğince aranılması gerekli dindarlık, ahlâklılık ve farz‐ı ayın bilgileri de içine alan kültürlülük gibi özellikler görülerek değil, ancak alınan eğitim türü değerlendirilerek, yaşantılar izlenerek ve müşterek dostlara başvurularak öğrenilebilir. 2 İ. Mace Nikâh 1 (Hn. 1847)

Bu hadîsi “Evlilik ancak birbirlerini sevebilenler için önerilecek yoldur” şeklinde de anlayabiliriz…

Evlenilecek eşler görülmelidir

Rûhî ve de cinsel bakımdan uyumlu bir çift oluşturabilmek için eşlerin birbirlerini görmeleri gerektiğinden, İslâm Dîni erkeğin kadını, kadının da erkeği görmesini/incelemesini ısrarla öğütlemiştir.

Bu sebeple evlenilecek kadın, bir mahremi yanında veya genele bir açık bir alanda görülmelidir. Biz ana konumuz olan cinsellik gereği, yalnızca fiziksel özellikler üzerinde yoğunlaşacağız.

Erkeğin Kadını Görmesi

Erkeğin alacağı kadını görmesini öğütleyen pek çok hadîs vardır.

İlgili hadîslerden bazılarını zikredelim.

Evlenmek amacıyla bakmakta günah yoktur

Allah’ın Resûlü şöyle buyurur:

Allah bir Müslümanın kalbine bir kadınla evlenmek arzusunu koyduğu zaman, kişinin o kadına bakıp incelemesinde[1] bir günah yoktur.4

Alacağın kadını git, gör

Muğire b. Şu’be (r.a) anlatıyor.

Allah’ın Resûlü’ne geldim de evlenmek istediğim kadından söz ettim. Bana:

Git, ona iyice bak; incele. Zira görerek almak, aranızda kaynaşmayı sağlama bakımından daha etkilidir, buyurdu.

Ben de Ensar’dan olan o kadının evine gittim ve Hz. Peygamberin görüp incelemeye ilişkin emrini de açıklayarak onu ana‐babasından istedim. Bu arada onlar Hz. Peygamberin alınacak kızın görülmesi ile ilgili buyruğunu içlerine sindiremez bir tavır takınır gibi oldular.

Bu sırada bulunduğu bölmeden konuşmamızı işiten kızcağız da, bu durumu iyice yadırgamış gibi (bana hitaben şöyle) deyiverdi:

‐ Eğer Allah’ın Resûlü bana bakmanı emir buyurdu ise bak/incele. Ancak O’nun böyle bir buyruğu yoksa, Allah aşkına böyle bir talepte bulunma.

Kendisi ile ilgili bu hadîsi açıklayan Muğire, sözlerini şöyle sürdürdü:

Onu görüp beğendim ve onunla evlendim.

Muğire, evlendiği bu kadının uyumlu bir eş olduğunu da dile getirdi.[2]

Sunulan hadîslerden anlaşılacağı üzere görme ve inceleme izni, ciddî tâlibe ve de ciddiye alınacak tâlibe verilmiş bir hakdır. Bu hakkın kötüye kullanılmaması lâzımdır. Yani kişi, kendisi veya velîsi tarafından kabul görmeyeceğine kanâat getirdiği zaman kadının fizik özelliklerini kavrayıcı amaçla bakmamalı ve bakıp inceleme talebinde de bulunmamalıdır. Çünkü cinsel haz amacıyla bakma helâl değildir.

Bu ve benzeri görmeye ilşkin hadîsleri yaşadığımız hayatın iletişim imkânları ölçü alınarak değil İslâm’ın ilk muhataplarının sosyal hayat kuralları dikkate alınarak değerlendirilmelidir.

Görmenin amacı cinseldir

Erkeğin kadını görmesi yanısıra, kadının da erkeği görmesinin amacı hiç şüphesiz birbirlerinin boyları, yüz hatları ve vücût yapıları hakkında bilgi edinmektir.

Evlenmek amacıyla birbirlerini gören çiftler, çok defa tabîi davranamayacakları için, değil bir defa görmekle, birkaç defa görüşmekle bile birbirlerinin ahlâkî yapı ve karakterlerini öğrenemeyecekleri açık bir gerçektir.

Bu sebeble görmenin amacı daha çok cinseldir. Ancak bu amaç örtülü ifadelerle belirtilir. Allah’ın Resûlü’nün (sav) sünneti de bu amacı meşrûlaştırmıştır.

O, Ensar’dan; Medine’nin yerlilerinden bir bir kadınla evlenmek isteyen sahâbîye “Git, onu gör; zira Ensar kadınlarının gözlerinde küçüklük ve mavilik gibi bir kusur vardır” buyurmuşlar, böylece niçin bakılması gerektiğine açıklık getirmişlerdir.[3]

Yüz şekli ve vücût yapısının cinsellikle irtibatlı olduğu ise, îzahı gerektirmeyen bir husustur. Görme amacının cinsel olması, güzellik amacıyla tercih yapılmasını yasaklayıcı peygamberî buyrukla da çatışmaz. Niçin çatışmayacağına açıklık getirmeden önce, mezkûr peygamberî buyruğu görelim. O, şöyle buyurur:

Kadınları, yalnız güzellikleri için nikâhlamayın, zira güzellikleri onları ahlâkça alçaltabilir. Onlarla, mallarının hatırı için de evlenmeyin, çünkü malları kendlerini azdırabilir. Kadınlarla ancak dindarlıkları yüzünden

evlenin, muhakkak, yırtık elbiseli, siyah, fakat dîni bütün ve ahlâkı güzel bir kadın daha kıymetlidir.[4]

Allah’ın Resûlü bu hadîsleriyle güzelliklerinin kadınları ahlâkî bakımdan alçaltabileceğine dikkatimizi çekerken, bir diğer hadîslerinde de şöyle buyurmuştur:

“Yalnız güzelliği için bir kadınla evlenen kişinin Allah ancak onursuzluğunu artırır…[5]

Bu iki hadîs ve benzerleri, fiziki yapının önemsiz olduğunu açıklamaktan çok, tek ölçünün fizik güzelliği olmaması gerektiğini açıklamaktadır. Bu itibarla temel tercih sebebi olarak dindarlığı benimsemesi gereken mü’min erkek, alacağı kadının güzel olmasını da arzu edebilir.[6] Hiç şüphe yok ki güzellik bir nimettir. Ne dindarlığa mâni ve ne de ahlâksızlığa sebebtir. Nitekim Peygamberimiz, yalnız ihtimalden bahis buyurmaktadır. Kadın güzel ve dindar olabildiği gibi, çirkin ve ahlâksız da olabilir.

Hem bakma amacının cinsel olması, kadının yalnızca objektif ölçülere göre güzel olanının arandığı anlamına gelmez. Daha çok sevilebilir olanının araştırıldığı manâsına gelir. Çünkü her bakan erkek, objektif güzellik ölçülerine sâhip değildir.

Evet, evlenecek eşlerin birbirlerini görmeleri mutlu bir evliliğe vesîle olacağından bakmalı, uyum sağlayacak denkliğin mevcut olup olmadığı önceden belirlenmelidir.

Erkek, almak istediği kadının nerelerine bakabilir?

Bülûğa ermiş bir kız veya dul kadın, mahremi olmayan erkeklere karşı yüzü, elleri ve ayakları dışındaki vücût organlarını örtmek mecbûriyetinde olduğu için, İslâm bilginleri bu esastan hareketle erkeğin alacağı kadının yüzüne, ellerine ve ayaklarına bakabileceği görüşündedirler.

Bu muhterem bilginlerimiz, yüzü ve elleri görmenin bütün vücût hakkında bilgi edinmek için yeterli olacağını da şöylece dile getirmektedirler:

Yüzü görmek, kadının güzelliği ve çirkinliği hakkında; elleri görmek ise, vücût teninin yumuşaklığı ve sertliği hakkında yeterli bilgiyi verebilir.

Bu açıklama temelde doğrudur. Gerçekten yüzü görmekle güzellikle çirkinliği tesbit edebileceğimiz gibi, yüzün ve ellerin cildinden de vücût teni hakkında bir yargıya varabiliriz.

Burada ancak kadın aleyhine bir yanılgı söz konusu olabilir. Çünkü çalışan; sıcakta ve soğukta ellerini kullanan kadının elleri, vücût teninin özelliklerini yansıtamayacağı gibi bazan cinsiyetini bile yansıtamaz. Nitekim Allah’ın Resûlü, erkek eline benzerliğine tanık olduğu kadın elinin, ‐kına ile kadın eli olduğunun belirlenmesini‐ emir buyurmuştur.[7]

Allah doğruların dile getirilmesinde utanılmasını emir buyurmadığından, biz burada bir diğer husûsa daha değinmekte yarar görüyoruz.

İnsanda cinsel organlar ve erotik bölgeler belirli yapıdadır. Ancak en‐boy‐derinlik ve dış görünüm bakımından farklılık gösterirler.

Konunun uzmanları yüzde yer alan organların, ellerin ve ayakların yapısından cinsel organların ve erotik bölgelerin değinilen özellikleri hakkında doğruya yakın bilgi edinilebileceği görüşünde birleşmektedir.

Görülen organlardan mahrem organlara intikal metodunun tarihî asırlara dayandığını da belirtmekte fayda vardır. Kadın cinsel organının elastikiyeti sebebiyle cinsel hayatı olumsuz yönde etkileyici bir uyumsuzluk çok ender zuhûr edebileceği için, kadının yüzü ve ellerini görmek genelde yeterlidir.

Biz buna inanıyoruz. Ancak “Vahiy Düzeni”mize inanmayan insanlar, evlenecek eşlerin daha ileri ölçülerde birbirlerini tanımaları gerektiği üzerinde ısrarla durmaktadırlar. Çünkü bazı kaygıları vardır onların. Aslında kendi mantıkları ve değer yargıları içinde kaygılanmakta haklıdırlar. Ne var ki İslâm Düzeni içinde bu kaygılara yer yoktur.

(Devam Edecek)

ALİ RIZA DEMİRCAN

MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 

DİP NOTLAR

[1] Biz kadının görülmesini, ilgili hadîslerde kullanılan “Nazara fiililinin anlamından “ hareketle görüp fiziksel özelliklerini inceleme ve çevreden bilgiler edinme olarak anlıyoruz. 4 İ. Mace Nikâh 9 (Hn. 1864) Sahâbî Muhammed b. Mesleme, evlenmek istediği kadını gizlice fakat yakından görüp tanımak isteyince ‐Peygamber sahâbîsi bunu nasıl yapar‐ denilerek, eleştirilir. O da bizzat Peygamberimizden işittiğini açıklayarak yukarıda sunulan hadîsi rivayet eder.

[2] İ. Mâce Nikâh 9 (Hn. 1866)

[3] Müslim Ter. ve Şerhi 7/271.

[4] İ. Mâce Nikâh 6 (Hn. 1859).

[5] M. Zevâid 4/254. Güzelliğin sebep olabileceği ahlâkî düşüklüğe onay vermenin onursuz‐

laştırabileceği açık bir gerçektir.

[6] Güzelliğin de tercih sebebi olabileceğine ilişkin olarak bak. Ahzab 52

[7] et‐Tac 3/175

Kadın elinin erkek eline bezemesini onaylamayan Peygaberimizin bu hadîsinden alınacak mesajı şöylece güncelleştirebiliriz: İslâmî ölçülere tam olarak bağlı olmasalar da Müslüman erkek ve kadınlar, saç biçimleri ve giysilerine özen göstermeli, ilk bakışta cinsiyetleri ayırt edilemeyecek şekilde görüntü vermemelidirler. Çünkü böylesi bir görüntü haram türünden bir benzeşme olur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.