Sosyal medyada, kitaplarda, çizgi filmlerde, oyuncaklarda hatta uzmanların tavsiye yazılarında dünyanın nasıl “cinsiyetsizlik” dayatmasının etkisine girdiğinden (bkz. cinsiyetsiz çocuklar)bahsetmiş ailelerin çok daha fazla dikkatli olmaları gerektiğine değinmiştim. Konuyla ilgili gerek öğretmen arkadaşlarımla gerek ebeveynlerle yaptığım sohbetlerde farkındalığın arttığını ancak bu dayatmaya farklılıklara saygı gözüyle de bakılabildiğini gördüm. Bu durumda yapmamız gerekenlere öncelikle cinsiyetsizliğin ne demek olduğunu bilmekle başlamamız gerektiğini düşünüyorum.
Açılımını zaten bildiğimiz eşcinselliğin nedenlerini cinsel tedavi derneği ve uzman psikologların verilerinden özetleyerek sıraladım;
-Genetik yatkınlık (istek dahilinde tedavi edilebiliyor),
-Çocukluk döneminde şiddete maruz kalmak
-Tacize ve tecavüze uğramak,
-Aşırı otoriter babanın varlığı, baba veya figürlerin çocuğun hayatında olmaması
-Yanlış yetiştirilme, yani erkek çocukların kız gibi kız çocukların erkek gibi yetiştirilmesi
– Yakın çevredeki eşcinsel eğilimleri olan kişilerin modellenmesi , örnek alınması,
-Eşcinselliğe özendirici görsel medya
Maddelerden de açıkça gördüğümüz eşcinselliğin ( tedavi edilebilir genetik yatkınlık haric) nedenlerinin sosyal faktörler kaynaklı ve önlenebilir olduğudur.
Peki Dünyada artan bu dayatmaya karşı neler yapabiliriz?
- Eş cinselliğe zemin hazırlayan faktörlere bakıldığında önemli nedenlerinden birinin çocuğun cinsiyetine özgü cinsel kimlik oluşturamaması olduğu görülüyor.. Bunun nedeni kız çocuklarına kız, erkek çocuklarına da erkek gibi davranılmaması dır. Yani dünyada artan cinsiyetsiz kıyafetler, cinsiyetsiz oyuncaklar ve cinsiyetsiz kahramanlar tamda bu kimlik karmaşasını yaratmak içindir diyebiliriz. Bunun için çocuğu cinsiyetine uygun giydirmek, oyuncak tercihlerine yönlendirmek önemlidir. Ancak buradan anlaşılması gereken mutfak oyuncaklarıyla oynayan erkek çocuğunu engellemek olmamalıdır. Çünkü yemek yapmak her iki cinsin seveceği ve her iki cinse uygun bir durumdur. Ancak takılarla süslenmek isteyen bir erkek çocuğuna bunun kızlar için uygun olduğu mutlaka söylenmelidir.
- Cinsel kimlik gelişimi için rol model çok önemlidir. Babanın sorumluluklarının neler olduğu annenin sorumluluklarının neler olduğu çocuğun fark ettiği durumlardır. Evde tek bir cinsin tüm sorumlulukları ve otoriteyi üslenmesi çocuk için bir karmaşadır ve bu durum çocuğun gözünde tek cinse hayranlığın artmasına sebep olabilir. O yüzden ebeveynlerin sorumlulukları paylaşmaları çok önemlidir diyebiliriz.
- Erkek çocukları için babayla kız çocukları için anneyle özel vakit geçirmeleri yine cinsel rollerini öğrenmeleri için önemlidir. Babayla Cuma namazlarına gitmek belki bir iş toplantısına katılmak erkek çocuğu için kısa ama kaliteli vakitler olacaktır. Hiç erkek modeli görmemiş bir erkek çocuğunun annesini her hali ile taklit etmesi normal ancak dışarıdan bakıldığında yadırganmasına sebep olacak bir durumdur.
- Ebeveynlerin cinsel kimlik geliştirme dönemindeki çocukları için dikkat etmeleri gereken başka bir hususta mahremiyet eğitimidir. (bkz çocuklarda mahremiyet eğitimi) ulu orta çocuğun üzerini değiştirmek, onlar kardeş diye çocukları aynı anda yıkamak, farklı insanların çocuğun altını değiştirmesine izin vermek çocukta mahremiyet duygusunun oluşmamasına sebep olur. Mahremiyet duygusundan yoksun çocuğun tacize uğrama ihtimali çok daha yüksektir.
- Çocukları takdir etmek, başarılarını alkışlamak, onları dinlemek ve özel olduklarını hissettirmek özgüvenlerinin gelişmesi için çok önemlidir. Ailesi tarafından değer görmeyen fark edilmeyen ihmal edilen çocuklar sosyal medyada çok daha fazla vakit geçirme ve dayatmalardan çok daha fazla etkilenme eğilimindedirler. Sosyal medyanın onlara sunduğu sen farklısın sen özelsin kendini göster mesajları onları olmadıkları kişi haline getirebilir.
- Çocukların dini eğitimlerini yalnızca okul kurs gibi kurumlardan beklemek yapılan en büyük hatalardan biridir. Çocuk öğrendiği her şey gibi dini ve ahlaki eğitimi de en iyi ailesinden öğrenir. İlk çocukluk dönemi itibari ile çocuklara Allah sevgisi, Allah rızası verilebilirse çocuklar psikolojik olarak da, ahlaki olarak da daha güçlü olabileceklerdir.
- Çocukların arkadaş çevreleri, kimlere hayranlık duydukları o kişileri modelleyecekleri için önemlidir. Maalesef ki günümüz medyasında çok özel kişiler,sanatçılar olarak sunulan alkışlanan eşcinsel insanlar çocuklar için özendirici olamasalar bile normalleştirilmiş durumdalar. Bu durumda onlara açıkça eşcinselliğin normal ve saygı duyulması gereken bir durum olmadığı Allah tarafından yasak ve lanetlendiği anlatılmalıdır.
Şeyma DEMİRCAN NAMAZCI