islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
27°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Çok Bulutlu
29°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
28°C

ÇOCUĞUMLA KURBAN BAYRAMI SOHBETİ

ÇOCUĞUMLA KURBAN BAYRAMI SOHBETİ
12 Haziran 2024 09:30
A+
A-

Çocukların çoğu hayvanları çok sever. İzledikleri çizgi filmlerde dinledikleri masallarda hayvanlar tıpkı insani özelliklerle donatılmış olduğu için onlarla ilişkilerine  karşısındaki bir insanmış gibi anlam  yükleyebilirler. Hangi hayvan irade hangisi akıl taşır bilemezler.  Bilemedikleri içinde Kurban bayramı onlara hoş gelmeyebilir. Tamda bayramın yaklaştığı şu günlerde okul öncesi çocuklarla yapmanızı tavsiye edeceğim bir sohbeti paylaşmak istiyorum.

Senin görevin ne ?

Oğlumla kurbana dair sohbet etmek istediğim için yeni aldığımız bayramlık kıyafetlerden konu açtım;

-Yusufcuğum bayramlık kıyafetlerini çok güzel seçtin sana çok yakıştırdım.

– Evet bende çok beğendim.

– Babana teşekkür etmeyi unutmadın değil mi, kıyafetler için.

– Ama babam almadı ki sen aldın.

– Evet ama alabilmek için babanın verdiği parayı kullandım. Baban tüm gün işte bizim için çalışıyor ve para kazanıyor. Bu onun babalık görevi, seninde görevlerin var mesela biliyorsun değil mi?

– Evet, okula gitmek, çöpü atmak, ışıkları kapatmak, Allah’a şükretmek…

-Aynen öyle, tüm insanların görevi de Allah’a iyi kul olmaktır. Bunun için sorumluluk ve görevlerimiz var. Hatta sadece insanların değil tüm yaratılanlar bir amaç ve görev için yaratılmıştır.

– Evet biliyorum anlatıyorsun hep, mesela arılar insanlar için bal yapar.

– Doğru, bazı hayvanlarda etinden sütünden insanlar faydalansın diye yaratılmıştır. Koyunlar, inekler gibi…şimdi Kurban bayramı yaklaşıyor, insanlarda hayvanlarda yaratılış gayelerini yerine getirecek. İnsanlar Allah’ın onlara sunduklarından paylaşacaklar. Yani parası olan insanlar koyun, inek satın alacak ve etlerini ihtiyacı olan insanlara verecekler.

-O hayvanlar kesilecek mi?

– Evet, Çünkü onlar bunun için yaratıldı. Canları acımadan bir şey hissetmeden yaşayacaklar bunu. Sen o etlerden yersen evlerine et giden tüm çocuklarda yerse görevleri yerine gelmiş olacak, yaratılış amacına ulaşan her canlı huzura kavuşur, anladın mı?

-Evet anladım.

-Bu bayram teyzen ve dayın Kabe’ ye gitti.

-Evet biliyorum ben Kabeyi, Allah’ın evi.

-Evet. Kurban bayramında Kabe’ ye gidip ibadet yapmaya hac deniliyor. Büyüyünce daha detaylı anlatacağım sana.

-Bizde camiye bayram namazına gidecek miyiz yine?

-Evet namaz kılacağız ve tekbir getireceğiz, tekbir nasıldı, Allahu ekber.

-Allahu ekber,

-Evet, Allahu ekber yani Allah en büyük, la ilahe illallah Allahtan başka ilah yok, hadi tekrar edelim..

Fazlasına gerek var mı?

Oğlum beş buçuk yaşında ve şimdilik bu kadar bilgi yeter. Hz. İbrahim kıssasını anlatmak için daha küçük. Bir babanın oğlunu kurban etme hikayesi anlamayacağı derinlikte. Ama bu yaş, bir yaratılış amacının olduğunu bilmesi için erken değil.

Kurban kesimini izletmek doğru mu?

Kurban bayramında babam, kurbanın başını kendi keserdi. Bizde balkondan izlerdik. Gayet naif bir çocuk olmama rağmen bu manzaradan asla olumsuz olarak etkilenmedim. Ancak her çocuğun fıtratı farklıdır. Böyle bir sahne çocuğu etkileyebilir, üzebilir. Yedi yaşından önce izletirilmemesini tavsiye ederken şunu da ekleyeyim. Çocuklar öyle manzaralara şahit oluyor, öyle şeyler yaşıyorlar ki, bir hayvanın yaratılışına uygun şekilde, tekbirlerle kurban edilmesini izlemesini, izlememesini çokta konu etmeyelim.

ŞEYMA DEMİRCAN NAMAZCI 

MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 

YAZARIN DİĞER YAZILARINA ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ 

 

 

 

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.