islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5559
EURO
36,4595
ALTIN
2.959,58
BIST
9.131,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Çocuklarla Namazı Konuşmak

Çocuklarla Namazı Konuşmak
10 Ekim 2023 09:00
A+
A-

Namaz Gönüllüleri olarak, gençlerimizle namazı konuşmayı önemsiyor ve önceliyoruz. Bu bağlamda Mekke-nur Kuran Kursunda hafızlık yapan imam hatip okulu öğrencilerimizle namaz üzerine müzakerede yaptık. Kur’an-ı Kerim’in kalplerine inşirah verdiği idraki açık çocuklarımız “Haydi Namaza” kitabımızı okuyarak musahabeye gelmişlerdi… Bir soru yönelttim onlara: “Niçin namaz  kılarız/kılmalıyız?”

Bu soruya çocuklarımızın verecekleri cevaplar hem onların okudukları kitaptan ne anladıklarını ve hem de ailelerinden, okullarından, kurslarından neler öğrendiklerini ve hıfz ettikleri Kur’an’ın potasında bütün bu bilgileri nasıl eritip tertemiz fıtrî akıllarıyla harmanlayarak dillendirdiklerini ortaya koyacaktı…

Çok sık kullandığım bu interaktif yöntemi doğrusu çok yararlı buluyorum. Genç beyinlere ve kalplere mutlak hakikatin ta kendisi olan İslâm’ın iman ve ibadet esaslarını talim etmek ve bu temel esaslara göre onları terbiye etmekle görevli hocalarıma da bu yöntemi tavsiye ediyorum. Ayrıca çocuklarımıza verecekleri bilgi ve nasihatleri de, onların cevaplarını güzelce dinleyip anladıktan sonra daha uygun cümleler haline getirerek tasdik veya nazikçe tashih ederek eklemelerini öneriyorum.

Bu uzun girişten sonra sorumuzu bir kez daha hatırlatalım ve ortaokul düzeyindeki çocuklarımızın Kur’an bereketiyle berraklaşmış güzel ve temiz ağızlarından (“fem-i muhsin”) dökülen cevaplara bakalım:

“Niçin namaz kılarız/kılmalıyız?”

Mahmut: “Allah’ın emrini yerine getirmek için.” Çocukların ilk aklına gelen pratik, samimi ve doğru bir cevaptır bu. Bu cevap, henüz niçinini bile merak etmeyen hasbî bir teslimiyetin yansımasıdır aslında.

Ömer: “Bizi yaratana kulluk etmek için.” Bu cevap “Ey insanlar! Sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize kulluk ediniz ki, takvaya eresiniz.” (Bakara, 21) ayetini hatırlatır. İşte Kur’ân okumanın bereketi!

Süleyman: “Allah’ın sayısız nimetlerine karşı şükretmek için…” Hatip ve vaiz olma potansiyeli hitap şeklinden anlaşılan gencimizin uzun cevabına, namazda Fatiha suresini okumanın derin anlamını ekledim.

Berat: “Gerçek kurtuluşa ermek için.” Kendi ismi de kurtuluş anlamını ifade eden evladımızın kitaptaki Ezan bölümünü iyi okuyup kavradığı anlaşılıyordu: “Haydi namaza!” “Haydi felâha (gerçek kurtuluşa)!”

Emir: “Çünkü namaz İslam’ın direğidir.” Bu evladımız da yine kitaptan ve hocalarından “Namaz Din’in direğidir.” hadis-i şerifini öğrenmişti; biz de Arapça aslını talim ediverdik: “Es-salâtu ‘ımâdu’d-Dîn.”

Maruf: “Namaza ihtiyacımız olduğu için.” İrfânî bir cevap! Öyle ya: namaza Allah değil, biz muhtacız!”

Talha: “Huzur bulmak için.” En harika cevaplardan biri de budur. Evet, huzura bizim ihtiyacımız var. Bilâl’e ezan okumasını emreden Efendimiz (s.a); “Kalk ey Bilâl! Bizi namazla rahatlat!” buyururdu!

Selman: “Dünyadan ahirete, ahiretten cennete geçmek için anahtar namazdır.” Bu gencimizin de “Es-salâtu miftâhu’l-Cenneti (Cennetin anahtarı namazdır).” hadis-i şerifine gönderme yaptığı açıktı.

Esad: “Cehenneme girmemek için.” İslâm’da ödül-ceza denkleminin yan yana geldiği hatırlatılmalı.

Ziyad: “Allah’ın bu dünyadaki nimetlerinin farkına varmak ve ahirette de iman edip salih ameller işleyenlere hazırladığı nice güzelliklere erişmek için.” Bu cevabın Kur’ân ayetlerinden süzüldüğü belli.

Muhammed: “Allah’ın nimetlerine karşılık vermek için.” Eyvallah! Namaz bir tür şükrân-ı nimettir.

Enes: “Allah’a olan sevgimizi göstermek için.” Allah aşkı ile, severek ve isteyerek namaz kılmak…

Mehmet: “Allah’ın gönlüne girmek için.” Çocuk safiyetinin bir ifadesi. Yani Allah’ın rızasına ermek için.

M.Enes: “İslâm’ın yolunu/istikametini bulmak için.” Namaz Sırat-ı Müstakîm’de sabit-kadem olmaktır.

Eren: “Nuh’un gemisine binmek için.” Kurtuluşun namazda olduğunu ifade eden çok veciz bir cevap.

Ziyad: “Peygamberimizin ümmeti olma şerefini kazanmak için.” Üstteki cevabın güncellenmişi…

Harun: “Allah’ın bizi koruması altına alması için.” Bu meyandaki bir hadisi şerifin özelleştirilmişi…

Burhan: “Secdenin tadını almak için.” Zira, “Kulun Allah’a en yakın olduğu an secde anıdır.” (Hadis).

Nuri: “Müminin miracı olduğu için.” Hadis: “Es-salâtu mi‘râcu’l-mü’min (Namaz müminin miracıdır).”

İbrahim: Namaz bedendeki baş olduğu için.” “Namaz bedendeki baş gibidir” hadisine gönderme.

Namazı çocuklarımızın temiz ağızlarından öğrenmeye ne dersiniz?

DUA: Gazze’de direnen mücahidlerimize duamızdır: “Ey Kitab’ı indiren, bulutları yürüten, düşmanları bozguna uğratan Allah’ım!” Siyonist katilleri bozguna uğrat! Mücahidlere zafer nasip eyle!

ABDULLAH YILDIZ

YAZARIN DİĞER YAZILARINI OKUMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.