islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,2715
EURO
37,1208
ALTIN
3.056,02
BIST
8.945,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Çok Bulutlu
16°C

COOTIE ETKİSİ İLE KORONA VİRÜS BULAŞI AZALTILABİLİR Mİ?

COOTIE ETKİSİ İLE  KORONA VİRÜS BULAŞI AZALTILABİLİR Mİ?
3 Kasım 2021 13:57
A+
A-

Bugün yaşadığımız pandemi sürecinde virüs bulaşının azaltılması için çeşitli yöntemler ve tedbirler sunuldu.Maske,mesafe gibi önlemlere ek olarak davranışsal tasarımlarla da virüs bulaşının azaltılabilmesi söz konusu. Son yıllarda pazarlama süreçlerinde de kullanımı  yaygınlaşan davranışsal tasarım yöntemleri ile, insan davranışının,kitlelere özel tasarım ile şekillendirebileceği veya insan davranışını etkilemek için kullanılabileceği biliniyor.

Virüs Yayılımını Azaltmak için Yüzeylerle Temas Azalmalı!

Son yıllarda yapılan araştırmalarda davranışsal tasarım yöntemlerinin sadece bir davranışı teşvik amaçlı değil, eylemlerden kaçınma amaçlı kullanılabileceği de görüldü.Kapı kolları, market arabaları ve koşu bandı kulpları gibi yüzeyler insanların teması ile kullanıma yönelik tasarlandıkları için virüs ve bakteri yayılımının en kolay olduğu yerlerden biridir. Mevcut pandemi koşullarında, koronavirüsün yüzeylerde saatlerce hatta günlerce kalabileceği görüldüğü için bu eylemlerin yeni koşullara göre değiştirilmesi gerekiyor.

Peki davranışsal tasarım yöntemleri, kitleleri koronavirüs gibi yayılma oranı yüksek virüslerin,temastan kaçınarak bulaş oranını azaltacak  şekilde davranmaya teşvik edebilir mi? Yapılan çalışmalar Cootie Etkisi ile,insanların bu tür yüzeylere temastan kaçınması sağlanabileceği yönünde.

Cootie Etkisi Nedir?

Bu araştırma ilginç bir davranış özelliğini ortaya koymaktadır.Nesnelerin veya yüzeylerin insan üzerinde bıraktığı etkinin temasa maruz kaldıktan sonra değiştiğini savunmaktadır. Yapılan araştırmada, bulaşıcılığa olan inancımızın derinliklerini gösteriyor. Araştırmacılar, insanların bir ünlüye ait süveter için ödeyecekleri fiyatlar ile aynı süveterin “sterilize edilmiş” haline ödeyecekleri fiyatları karşılaştırıyor.Popüler bir ünlünün sahip olduğu süveterin değeri daha fazla iken,süveter sterilize edildiğinde bu fiyat önemli ölçüde azalıyor.

Yani,bir nesnenin daha önce bir insan tarafından temasa maruz kaldığını bilirsek veya zihnimizde olumsuz çağrışımla özdeşleşirse onun hakkındaki hislerimiz ve aksiyonlarımız değişiyor. Örneğin market alışverişlerinde, sepetinizde kurabiyelerin yanına tuvalet kağıdı veya böcek ilacı gibi “olumsuz çağrışım yapan” bir ürün koymak bile bu kurabiyeleri daha az lezzetli gösterecektir,bu etki “Cootie Etkisi”olarak bilinmektedir.

Yapılan başka bir araştırmada,Kanadalı araştırmacı Jennifer Argo, “tüketici kontaminasyonunun” öğelerin çekiciliğini azalttığını buldu. Yakın zamanda başka biri tarafından dokunulduğu düşünülen bir giyim eşyası, dokunulmamış bir eşyaya göre daha az ilgi çekiciydi.İkinci el eşya satışlarında kirli ve kullanılmış görüntülü ürünlerle,az kullanılmış ve temiz görüntülü ürünlerin satış oranı kıyaslandığında aynı sonuca ulaşılmıştır.


Photo Credit:neuromarketing by Roger Dooley

Photo Credit:neuromarketing by Roger Dooley

Virüs görüntüleri içeren kapı kolları gibi zihin tarafından kolayca işlenen bir uyarı işareti,bilinçdışı düşüncemizi harekete geçirerek hızlı aksiyon alınmasına yardımcı olacaktır. Bu şekilde, bazı yüzeylerde teması azaltmamız gerektiği kavramı açık ve sezgisel hale gelir, Yani bu tarz görüntüler, izleyen kişilerin amigdalasını harekete geçirerek mesajın belirginliğini artırabilir.

Bu tarz olumsuz çağrışım yapan yüzeyleri gördüğümüzde beynimizin o yüzeye dokunmayı olumsuz özelliklerin aktarımı ile ilişkilendirdiğini Cootie Etkisi ile biliyoruz. Mevcut pandemi şartlarında yüzeyler ile direk teması ve virüs bulaşının yayılmasını azaltmanın en etkili yolu Cootie Etkisini” kullanmak gözüküyor .

Çeviri: Merve Sağman

Kaynak: neurosciencemarketing

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.