Kutlamalar ve eğlenceler çocukların çok sevdiği etkinliklerdir. Her gün yenen bir tatlıyı alkışlar eşliğinde masaya getirmek, birkaç balon ile odayı renklendirmek bu kutlamalar için yeterli hazırlıklardır aslında. Ama bu ufak hazırlıklar çocuğun dünyasında günlerce heyecan yapmasına ve çok mutlu olmasına sebep olur. Doğum günü henüz kutlanmış çocuğun “yarın yine doğum günümü kutlayalım “ isteği hemen hemen tüm ebeveynlerin karşılaştığı bir durumdur. Peki nedir bu ufak kutlamaları çocuklar için bu kadar özel yapan?
6 yaşından küçük çocuklar soyut kavramları anlamlandırmakta zorlanır, somut bir örneğe mutlaka ihtiyaç duyarlar. Beni ne kadar seviyorsun sorusuna kollarını açarak “bu kadar “ demeleri de bundandır. Okul öncesi dönemi öğretmenlerinin yapılan her etkinliğe bir yıldız çizmeleri, günün sonunda başarısına “aferin “ dedikleri çocuğun yakasına birde etiket yapıştırmaları çocukların bu ihtiyaçlarını bilmelerindendir.
Kutlamalar ve eğlencelerde özel günlerin somutlaştırılmasıdır. Çocuğun bayramda yeni bir elbise giymesi bayramın önemini fark etmesini, masaya onun için getirilen bir pasta da kendini özel hissetmesini sağlar. Bu yüzden bizlerde çocuklara vermek istediğimiz bazı değerleri okulda kutlamalar ve şenlikler yaparak çocuklara kazandırmaya çalışıyoruz.
Bu kutlamalarımızdan “Cuma kutlamalarımızı da “ tüm ebeveynlerimize tavsiye ediyoruz. Çünkü Cuma günü kutlanacak günlerin en özelidir. Cuma günü Müslümanların bayram günüdür. Bu bereketli günün önemini çocuklara anlatmak ve hissettirmekte biz inanan yetişkinlere düşer. Kutlamaları, hazırlıkları bu kadar çok seven çocuklar için cumada bir fırsattır aslında. Giyinmekten en çok hoşlandıkları kıyafetleri “Cuma kutlu gündür, o gün giyelim “ demek, yemekten zevk aldıkları bir tatlıyı “Cuma sofrasında “ hazır etmek, zaten yapacağımız her hangi bir etkinliği “Cuma kutlaması “ olarak anmak, çocuğa Cuma günü heyecanı ve bilinci kazandıracaktır.
Belki de bu bilinç yalnızca çocukların değil biz yetişkinlerin de hayatına katmayı ihmal ettiği bir alışkanlıktır.
Şeyma DEMİRCAN NAMAZCI
Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, kamuoyunda infial yaratan "yenidoğan çetesi" soruşturmasına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. A…
Ebu'l Fesile isimli sahabi şöyle anlatıyor: Hz. Peygamberin ırkçılığa karşı çıkması üzerine bir gün ona…
İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırıları, bölgedeki gerilimi artırmaya devam ediyor. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırılarda hayatını kaybedenlerin…
Cenab Şahabeddin “Akıl yaşta değil baştadır amma aklı da başa getiren yaştır,” der. Doğrudur. Çünkü…
Dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi fiyatların yarı yarıya düşebileceğini bildirdi Geçen yıl dünyanın en büyük…
Dünyevîleşme, sekülerizm kavramının Türkçe karşılığıdır. Her ne kadar farklı tanımları yapılsa da dünyevîleşmeyi, genel hatlarıyla…