Mirathaber.com sitemizin değerli yazarlarından Musap Seyithan Cenabet Bir Toplum mu Olduk başlıklı bir yazı kaleme aldı. Aşağıda linkini verdiğimiz için makaleyi özetleme gereğini duymuyorum.
https://www.mirathaber.com/musab-seyithan-cenabet-bir-toplum-mu-olduk-49-5127y.html
Toplumumuzun resmini çeken, ilgilileri göreve davet eden faydalı bir yazı. Okumayan ve de okusa da okuduğunu anlamayan bazı ruhu cenabet tiplerin densiz yorumları bir tarafa yazı müsbet tepkiler aldı. Ben de yararlandım. Görsel ve yazılı medyanın pisliklerinden, ülkemizi gözlerimizin önünde sömüren gavur kökenli ekonomik düzenden ve egemenleşen yalaka ve çıkarcı tiplerden başkaldıramadığımız için cünüblük ve gusül gibi herkesin farz-ı ayın ölçüsünde bilmesi gereken konulara eğilemedik.
Böylece bir fırsat doğduğu için yaptığımız çalışmayı sunuyorum.
Cünüblük ve Gusül
İslâm Dini’nin yüklediği ana görevlerden biri de, cünüblük halinde gusül abdesti almak, yani ağız ve genize kadar burun içi dâhil bütün vücûdu yıkamaktır.
Cünüblük yıkanmayı gerektiren özel haldir.
Farz görev olarak yıkanmayı gerektiren özel halleri şöylece açıklayabiliriz.
a. Meni, gusülü (yıkanmayı) gerektirir
Bakmak, düşünmek, rüyalanmak,sevişmek, ilişkide bulunmak ve mastürbasyon yapmak gibi herhangi bir yolla meni gelmesi yıkanmayı gerektirir.
( Zannedildiği gibi rüyalanmak erkeklere has değildir. Kadınlar da rüyalanabilir.)
Meni; kaynağından zevkle ayrılan ve şehvetle fışkırarak çıkan özel kokulu bir sıvıdır. Döllenmeyi sağlayan spermler erkek menisinde bulunur.
Meni yıkanmayı gerektirirse de, Mezi gerektirmez.
Mezi; şehvetlenmeden ve çoğu kez sevişmeden ötürü gelen yapışkan, berrak bir sıvıdır.
Hz. Ali (r.a.) anlatıyor:
Kendisinden sık sık mezi gelen bir adamdım. Allah’ın Resûlü’ne bizzat sormaktan utandım da Mikdad b. Esved’e sormasını rica ettim.O da sordu. Allah’ın Resûlü de şu cevabı verdi:
–Meziden ötürü yalnız abdest almak gerekir. (Yıkanmak gerekmez) 1
Kendisinden mezi gelen kişi cinsel organını yıkar. Sonra da namaz için abdest aldığı gibi abdest alır.
( Hz. Ali, Allah’ın Resûlü’nün damadı olduğu için bizzat sormaktan utanmış ve Hz. Mikdad’dan sormasını rica etmiştir.
Bazı İslâm âlimleri bu hadisten öğretme gibi bir zaruret olmadıkça, kişinin karısının akrabaları yanında cinsellikten söz etmemesinin daha uygun olacağı görüşünü çıkarmaktadırlar.)
b. Âdetin ve lahusalığın bitimi yıkanmayı gerektirir
Âdet ve lohusalık hali sona eren kadının, öğle ile ikindi veya akşam ile yatsı arası gibi bir namaz vaktini aşıracak şekilde ertelemeksizin yıkanması farz olur.
c. Cinsel ilişki yıkanmayı gerektirir
Erkeklik organının sünnet olunan kısmının vaginaya girmesiyle, erkeğe de kadına da yıkanmak farz olur. Yıkanmanın farz olması için meni gelmesi gerekmez.
Allah’ın Resûlü şöyle buyurur:
“Kişi eller ve uyluklar arasına oturup çalıştığında/cinsel ilişkiye girdiğinde (menisini getirmese de)yıkanması farz olur.” 2
Erkeklik organına prezervatif takılması halinde cinsel organların tabiî sıcaklığı duyulur ve haz alınırsa -meni gelmese de- eşlere yıkanmak farz olur. Haz alınmaması halinde bile yıkanmak ihtiyata uygundur.
Arka organdan cinsî münâsebette bulunulması haramdır. Ancak bu haramın işlenmesi durumunda sünnet olunan kısmın (haşefe) girmesiyle eşlerin yıkanması gerekir.
Mü’minûn Sûresi’nin beşinci ve altıncı âyetlerinden delil getirerek, kişinin evli bulunduğu eşi dışında başka bir yolla cinsel tatmine ermesinin haram olduğunu ileri süren bilginlere göre, sunî erkeklik organının (vibratör) ve sunî (yapay) kadının kullanılması haramdır.
Bunların tatmin için aracı kılınması halinde meni gelmemiş olsa bile yıkanılması tercih edilmesi gereken fıkhî görüştür.
Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi