islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4780
EURO
36,4367
ALTIN
2.954,01
BIST
9.294,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Darbe Sudan’ı Daha da Kötüleştirdi

Darbe Sudan’ı Daha da Kötüleştirdi
A+
A-

Sudan’da aşerin askere karşı yaptığı bu ikinci darbe işleri içinden çıkılmaz hale getirdi. Ülkede enflasyon yüzde 450 oldu. Siyaset tamamen kilitlendi

Aşağıda konu ile ilgili middleeastmonitor’de yayımlanan Halil Charlesi’ni analiz ve gözlemlerini virgülüne dokunmadan sizlerle paylaşıyoruz:

25 Ekim’de Sudan’da Korgeneral Abdulfettah El Burhan, liderliğindeki darbenin evrensel olarak kınanması, ordu tarafından bir kez daha ele geçirilmiş olan acı hayal kırıklığına uğramış ve öfkeli Sudanlılar için pek teselli olmadı. Bu, Sudan’ın 63 yıllık bağımsızlığının altıncı askeri darbesidir.

30 Ekim’deki “milyonlarca yürüyüş”, güvenlik güçlerinin kalabalığı kontrol etmek için gerçek mermi kullanılmadığına dair iddialarına rağmen, on bir protestocunun öldürülmesine ve 140’tan fazla kişinin yaralanmasına rağmen, herhangi bir önemli güvenlik endişesi olmadan geçti. İnternet ve telefon hizmetlerinin kesildiği göz önüne alındığında, ordunun iddiasını doğrulamanın bir yolu yoktu.

Sudan’ın “acil müdahalesi”, halk arasında iç çatışmalara girmiş olan bir devrimci güçler koalisyonundan oluşan sivil hükümetin erken çöküşüyle ​​ortaya çıktı. Anlaşmazlıklar, başkanlığını Sudan Kurtuluş Ordusu’ndan Minni Minnawi ve Özgürlük ve Değişim Güçleri (FFC) içindeki Adalet ve Eşitlik Hareketi’nden Cibril İbrahim’in yaptığı koalisyonun eski askeri bileşenleri nedeniyle ortaya çıktı.

Ayrılan grup, FFC’nin birliği için bir “Ulusal Anlaşma” oluşturdu. Eski milis grupları, sivil FFC hareketindeki bazı grupları üzmüş olabilecek bir hareket olan Darfur Valisi ve Maliye Bakanı gibi etkili pozisyonlarla ödüllendirildi. 12 ayı aşkın bir süredir sivil hükümet fiilen durma noktasında, Ulusal Meclis çalışmalarına başlayamıyor veya Anayasa Mahkemesi veya yargıya atama yapamıyor.

Bu arada, uluslararası toplumun desteğine rağmen Sudan ekonomisi yüzde 450’nin üzerinde enflasyondan zarar görmeye devam etti. FFC’nin sol kanat unsurları, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası tarafından önerilen yapısal düzenlemelerin siyasi olarak popüler olmayacağında ısrar etti. Aslında o kadar popüler değil ki, Sudan nüfusunun bir kısmı son altı ayda hükümette toptan değişiklikler için kampanya yürüttü.

Dönüm noktası, ABD’nin Afrika Boynuzu Özel Elçisi Jeffrey Feltman’ın, Hızlı Destek Güçleri’nin önderliğindeki silahlı kuvvetlerin Hartum’da stratejik pozisyonlara hareket etmeye başlamasından saatler önce sivil hükümet temsilcilerine ve genelkurmay başkanına ayrı ziyaretlerde bulunmasıyla geldi. ana köprüleri ve yolları kesmek için. Sabah saat 4’te Başbakan Abdulla Hamdok’un ikametgahı kuşatıldı ve dört üst düzey bakan ev hapsine alındı.

Nihai emirler, yorumcuların bir atılım görmeye hevesli olduklarını öne sürdüğü Amerikalıların üstü kapalı anlaşmasıyla kabul edilmiş görünüyor. ABD sözcülerinin Ağustos 2018’de imzalanan Anayasa Anlaşması’nı rayından çıkarma hareketinin Amerikan heyetine ihanet olarak görüldüğünü söylediği basında geniş yer buldu. Heyet Hartum’dan ayrılırken bile Cumhuriyet Sarayı’nın dışında kamp kuran muhalif eski milis grupları, teknokrat bir yönetim lehine orduyu müdahale etmeye ve hükümeti devirmeye davet etmeye devam etti.

ABD Başkanı Joe Biden’ın anayasal düzenlemenin eski haline getirilmesi için çağrıda bulunduğu kargaşaya rağmen, Afrika Birliği Sudan’ın üyeliğini askıya aldı. Uluslararası toplumun, Sudan’a vaat edilen mali yardımı askıya alma ve yardımları geri çekme tehdidinde bulunmanın yanı sıra mahkumların serbest bırakılması için çağrıda bulunmak ve orduya gerektiğinde azami itidal uygulamasını tavsiye etmek dışında müdahale etmemeye karar verdiği açıktır. protestolarla uğraşıyor.

Ayrıca, darbeye rağmen ABD’li yetkililerin Hartum’daki sivil yönetimin beceriksizliği konusundaki endişelerini özel olarak dile getirdikleri ve belki de 2023’teki demokratik seçimler öncesinde anayasal düzenlemenin yeniden düzenlenmesini destekledikleri de ortaya çıktı.

Al Jazeera Mubashir hakkında konuşan Sudan ve Güney Sudan’daki eski Barış Özel Elçisi Janet McElligott, çöküşü komünist ve sol güçler ile İslam odaklı figürler arasındaki güç mücadelesinin tekrarı olarak nitelendirdi. Amerikalıların normalde Afrika ülkelerinin içişlerine karışmayacağını ve ordunun müdahalesinin normalde işler normale dönmeden önce kısa bir süre sürmesinin beklendiğini açıkladı.

Ancak Özgürlük ve Değişim Güçleri, anayasal düzenlemeler restore edilene kadar hükümetle temasa geçmeme veya müzakere etmeme sözü verdi.

Diğer yorumcular, ordunun müdahale ettiği ve uygun bir anda hükümeti feshettiği fikrini destekledi. Ordu şefi, kararının Sudan’ın güvenliğinin ve refahının tehdit altında olduğu bir “iç savaşı” önlemek olduğunu söyledi. Endişelerinin bir kısmı, Kuzey’in geleneksel olarak sahip olduğu gücü gasp ettiği düşünülen Sudan’ın batısındaki kabilelere karşı ırkçı terimler kullanan kamuoyu açıklamalarına dayanıyordu.

Öte yandan, bu uygun an, ordunun önümüzdeki birkaç ay içinde planlanan yetki devrini önlemek için sivil hükümet içindeki farklılıkları istismar ettiği zaman olarak görülüyordu. Yorumcular ayrıca ordunun yeni sivil hükümetin orduya ait mali kurumları ve özel işletmeleri dağıtmaya başlamasından korktuğunu belirtmekte gecikmediler.

Yazının yazıldığı sırada, BM’nin Sudan elçisi Volker Perthes mekik diplomasisi yürütüyor, ancak çabalarının bir ilerlemeye yol açıp açmayacağı konusunda belirsizlik var. İki taraf anayasa anlaşmasına dönse bile, çeşitli grup anlaşmazlıklarını çözmek için yapılacak çok şey var. Bu nedenle, iki taraf arasındaki işbirliği ve güvenin onarılamaz bir şekilde zarar görmüş veya büyük olasılıkla tamamen kırılmış olması muhtemel görünmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.