Suşi, bazı salata sosları, dondurma ve şekerlemelerin ortak noktası nedir? Algler veya yaygın olan diğer adıyla bildiğimiz deniz yosununu içerirler.
Uzun zamandır bir arka plan bileşeni olan algler, mutfak şovunun yıldızı olarak tabaklarda giderek daha fazla görünüyor. Tadı çok yönlüdür ve büyümesi kolaydır. Ayrıca belirsiz bir gıda geleceğiyle yüzleşmemize yardımcı olabilirler.
Yosun besleyici bir besindir. A, B ve C vitaminleri ile doludurlar ve kalsiyum, magnezyum, demir, fosfor, potasyum ve iyot bakımından zengindirler.
Algler, yüksek protein içeriği nedeniyle vejetaryen ve vegan yemeklerinde değerli malzemelerdir. Ayrıca, olası sağlık yararları taşıyabilecek antioksidanlar ve antiviral ve antihipertansif bileşikler içerirler.
Tüm deniz yosunları veya deniz makroalgleri, renklerine veya pigmentasyonlarına göre üç ana kategoriden birinde sınıflandırılır.
Deniz yosunlarının 1000 yıldan fazla bir süredir yemek pişirmede kullanıldığına dair pek çok kanıt var. O zamandan beri, dünya çapında tabaklarda taşındılar ve suşi gibi çılgınca popüler hale gelen mutfağın etrafına ustaca sarıldılar.
Birçok yosun türü vardır ve her birinin kendine özgü mutfak nitelikleri vardır.
Çeşitli deniz yosunlarından elde edilen özler, modaya uygun restoranlarda pahalı “yüksek” mutfaklara giriyor. Aynı zamanda alg özleri dondurma, süzme peynir, süt ürünü olmayan sütler, jöle, puding ve bebek formülünde de kullanılır.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, küresel deniz yosunu üretimini 2019’da yaklaşık 36 milyon ıslak tona çıkardı. Bu 1950’den beri 1000 katlık bir artış. Deniz yosunlarının artan popülaritesinin bir başka örneğidir bu durum.
Ancak gıdanın devam eden başarısı için çok önemli bir soru var: Yosun yetiştiriciliği çevre için iyi midir? İnsanlar denizde yosun yetiştirdiği için tarım arazi, tatlı su kaynakları veya gübre gerektirmez. Kurutulmuş alglerin saklanması ve taşınması kolaydır. Sürdürülebilir ekim bu nedenle mümkündür – ancak büyük ölçekte zorludur.
2020’de BM Küresel İlkeler Sözleşmesi, Deniz Yosunu Devrimi: Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Bir Manifesto’yu yayınladı. BM’nin sözleriyle, rapor, üretimi bir sonraki seviyeye taşımak için uluslararası kabul görmüş standartlar, yeni yatırım çabaları ve hükümetler, bilim ve sanayi arasında daha fazla işbirliği çağrısında bulunuyor. Bu manifestonun gelecekte gerçek olup olmayacağı belirsiz olsa da, kesin olan bir şey var:
Tabaklarımızda bulduğumuz deniz yosunu miktarı muhtemelen önümüzdeki yıllarda artacak.
Mihraç Görünmek
Rio’da uzlaşma için görüş birliği sağlanamadı. Toplantı sonrası Rio’da başarısız bir darbe girişimi oldu. Dünyayı…
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de işlenen savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski…
Bu video bize BELAM başlığı ile gönderildi. BEL’AM için Diyanet İslam Ansiklopedisine baktığımızda şu açıklamayı…
Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…
İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…