Din Eğitimi İçin Erken Ama Değerler Eğitimi Gerekli

Başlıktaki bu cümleyi bazen meslektaşlardan bazen de çocuğunu okulumuza kaydettirmek için gelen velilerimizden duyuyoruz.

Peki nedir değerler eğitimi? Değerler eğitimi son birkaç yıldır Milli Eğitimin müfredatına dahil edilmiş bir eğitim programıdır. Milli Eğitim çocuklara kazandırılması gereken değerleri milli ve evrensel olmak üzere iki gruba ayırmıştır. Evrensel değerler başlığında alçakgönüllülük, sabır, dayanışma, sevgi, dostluk, saygı, dürüstlük, adalet, güven, barış, yardımlaşma, empati, merhamet, çalışkanlık, paylaşma, vefalı olma, vicdanlı olmak, Milli değerler başlığında ise; vatan, aile, misafirperverlik, cesaret ve bayramlar verilmiştir.

Kazandırılmaya çalışılan her bir değer ebeveynlerin çocuklarında olmasını isteyeceği özellikler gerçekten. Çünkü “ ben çocuğumu en iyi şekilde yetiştirmek istiyorum “ diyen her ebeveynin “en iyi şekilde “ cümlesinden anlatmak istediği evladının bu değerlerle birlikte iyi bir meslek sahibi olması, güzel bir aile kurması vs…dir. Milli Eğitim, programı işleyen öğretmenlerin hal ve hareketleriyle de örnek olmaları gerektiğini özellikle tavsiye etmiş. Çok da iyi etmiş. Çünkü bu güzel değerler sadece okunan hikayelerle çocukların içselleştireceği kazanımlar değildir. Özellikle 0-6 yaş çocuklarının yetişkinlerini rol model aldıkları, onların anlattıklarından çok yaptıklarını öğrendikleri ve bu öğrendikleri ile karakterlerini geliştirdikleri kanıtlanmış bir gerçektir. O halde bu eğitimi verecek kişilerin bu güzel vasıflara sahip olması önceliklidir.

Peki din eğitimi nedir? Yaratılış gayesinin ve hayat amacının eğitimidir. Konuşmaya, etrafını tanımaya sonrasında da sorgulamaya başlayan çocuğun manevi dünyasının tatmin edilişidir. Bu duygu öncelikle sevgi sonrasında da güven ile verilebilecektir. Din eğitiminin sevgi ve güven duygusunu verebildikten sonraki amacı ise çocuklara ahlaki değerleri öğretebilmektir. Çünkü Peygamberimizin de belirttiği gibi “Din, güzel ahlaktır “. Güzel ahlak kavramları ise; alçakgönüllülük, sabır, dayanışma, sevgi, dostluk, saygı, dürüstlük, adalet, güven, barış, yardımlaşma, empati, merhamet, çalışkanlık, paylaşma, vefalı olma, vicdanlı olmadır.

Çocuklara kazandırılmaya çalışılan amaçlara baktığımızda değerler eğitimi ve din eğitiminin hedeflerinin aynı olduğunu ancak din eğitiminin “neden bu değerlere sahip olmalıyım“ sorusunu cevapladığını görüyoruz.

O halde din eğitimi de değerler eğitimi de okul öncesi dönemde mutlaka gereklidir. Hatta değerler eğitimi yalnızca Milli Eğitimin müfredatında çocuklara verilmesi gereken bir eğitim değil ben Müslümanım diyen her kişinin yaşam müfredatında olması gerekli bir eğitimdir diyebiliriz.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Recent Posts

  • Makale

COP 29, G20’DERKEN..

Rio’da uzlaşma için görüş birliği sağlanamadı. Toplantı sonrası Rio’da başarısız bir darbe girişimi oldu. Dünyayı…

59 dakika ago
  • Gündem

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Netanyahu ve Gallant İçin Yakalama Kararı Çıkardı!

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de işlenen savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski…

9 saat ago
  • Gündem

KUR’ÂN ARAŞTIRICISIYDI BEL’AM MI OLDU!

Bu video bize BELAM başlığı ile gönderildi. BEL’AM için Diyanet İslam Ansiklopedisine baktığımızda şu açıklamayı…

9 saat ago
  • Gündem

YALNIZCA VE SADECE MİLLETİMİZİN ASKERLERİNE MUHTACIZ

Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…

13 saat ago
  • Gündem

İBB Meclisi’nde İstanbul’da Suya Her Ay Zam Yapılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…

14 saat ago
  • Gündem

Marmara’da Lodos: Deniz Ulaşımı Olumsuz Etkilendi

İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…

15 saat ago