islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4764
EURO
36,4423
ALTIN
2.951,48
BIST
9.375,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Dindarlık Söylemiyle, Hakikatin Önünü Tıkayanlar

Dindarlık Söylemiyle, Hakikatin Önünü Tıkayanlar
25 Mart 2024 09:44
A+
A-

İnsanlık tarihi, birçok yanlış ve sahte olaylar ile karşı karşıya kalmıştır. Bunların içinde, insanı ve toplumu doğrudan hedef alan materyalist, nihilist ve ırkçı hareketler; açık bir şekilde insanlığın değerlerine karşı konumda yer alırken, dinden yana görünen samimiyetsiz ve onursuz kişiler, din ve kutsal değerler adına, insanlığı kandırma ve yanlış yönlendirme konusunda diğerlerinden daha fazla, kötülük ve yanlışlığın kök salmasına yol açmışlardır.

Tarih Boyunca, Dinin Kullanılışı:

Din ve Ahlak değerleri, insanlığı iç dünyasına yönelten ve insanı belli bir anlayış ve disipline uymaya çağıran “iyiye ve doğruya  yönelik” inançlar ve uygulamalar olarak bilinir. Bazı din anlayışları, sadece inanç ve ruhun saflaşmasına yönelik kalmış olsa da, insanlığın köklü duygularını ve ahlaki davranışlarını harekete geçirmeye yardımcı olmuşlardır. Fakat, dinler; en güçlü ve kapsamlı halini, İlahi kitap ve mesajlar içinde bulmuştur. İnsanın, sapma, yozlaşma niteliği ve özellikle dünyaya bağlanma özelliği, ilahi dinlerin önünde en büyük engel ve saptırıcı faktör olarak ortaya çıkmıştır. Ama, dinin ruhuna ve şuuruna varmaksızın, dini bir “araç gibi kullanma” durumu, tarih boyunca hep ortaya çıkmıştır. Çünkü, insanın ihtiras ve maddeye bağımlılığı, dinin aslına değil de, onun saygın mevkiini kullanma noktasına ulaştırmıştır.

Batı ve Doğu dünyasında dini anlayışlar, hayatın tam olarak anlaşılmasında önemli eksiklikler yaşamıştır. Batı’ din, yüksek sınıflar veya din adamları denilen belli imtiyazlı kesimlerin elinde o gruplara imkanlar sağlamıştır. Dolayısıyla, siyasi ve iktisadi hedeflere yardımcı bir alet durumunda kalmıştır. İslam dışı Doğu dünyasında ise din; ruhi boyutlarda gerçekleşmiş, hayatın maddi ve iktisadi yönü üzerinde durmamıştır. Böylece, eksik bir anlayış ve kültürün ilgi alanında yer almıştır. Doğu’da din, genel olarak felsefi noktada kalmıştır.

İslam Dininin İstismarı:

İslam, dini; Allahın değişmeyen kitabı ve ümmetin her ferdinin sorumlu olduğu bir sistem içerisinde muhafaza edilebilmiştir. Fakat, dini bilgi ve şuurun azlığı sebebiyle İslam dini de birtakım cahil ve samimiyetsiz insanların elinde saptırılma durumu ile karşı karşıya kalmıştır. Bu durum, Müslümanların dini kitabi olarak bilmemeleri ve çeşitli kişilerin görüşlerinin dinin önüne geçmesinin sonucu olarak gerçekleşebilmiştir.

Batılılaşma ile birlikte, zaten dini bilgi konusunda yetersiz olan kitlelere, batıcı sistemler ve onun bağlıları tarafından; Hristiyanlığın bozulmuş ve tarihi süreç içinde gerçekleşen yanlış uygulamalarını bir referans kaynağı olarak  öğretilmiş ve böylece, İslam; kendi gerçeğinden uzaklaştırılmıştır. Bugün hala, bu durum devam etmektedir.

Bir yandan dini bilgilere yönelik cehalet, diğer yandan; batıdaki din anlayış ve uygulamalarının, “dini gerçek” olarak sunulması, İslam dini konusunda çeşitli yanlış ve değersiz görüşlerin benimsenmesini yol açmıştır.

Bu konuda, bilgisi az şeyh ve tarikatların, dini Hristiyanlık gibi anlayanların ve dini, kendi menfaat ve gelecekleri için bir vasıta kabul edenlerin elinde din, asli rol ve fonksiyonunu kaybetmiştir.  Bu kesimler; dini bazı cemaatler, gelenekleşmiş gruplar ve dini, siyaset için kullanan gruplar olarak açıklanabilir.  Özellikle, İslam dünyasında olduğu gibi, Türkiye’de de dini eğitim Prof. Osman Turan’ın dediği gibi, Cumhuriyet döneminde kırk yıl kadar eğitiminin yasaklanması, bilgisiz bir din anlayışının toplum üzerinde etki yapmasına yol açmıştır. Bütün bunların sonucunda din, eğitimsiz insanların ilgi alanında kalan, geleneksel bir alışkanlık haline gelmiştir.

En tehlikeli konu ise, dini dillerinden eksik etmeyen; yaşadığı sistemin dini kurallara ters yönlerini bile bile, dindar geçinen siyasi kişi ve grupların dini bir güç olarak kendi yanlarında ve hatta kontrollerinde tutarak, varlıklarını sürdürmesidir. Bu durum, emperyalizmin, İslam dünyasında gerçekleştirdiği en ahlaksız ve sinsi metodudur.  Siyasi makam ve gelecek için, dinin sadece adını kullanıp, onun siyasi, iktisadi ve hukuki alandaki emir ve tavsiyelerine kulak asmayan  gruplar, hem dini yozlaştırmakta ve hem de onun sosyal ve siyasi hayatı düzenleyici kurallarını fonksiyonsuz hale getirmek suretiyle, dine en büyük darbeyi vurmaktadırlar.

Bu tehlikeli gidişten kurtulmanın yolu, dini kitaptan öğrenen ve onu, hayatında samimi olarak ve şuurla uygulayan bir kitlenin ortaya çıkmasıdır. Allah, İslam dinini Müslümanlara emanet olarak vermiştir. Emanet, sahibini aramaktadır.

Prof. Dr. Sami Şener

MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 

YAZARIN DİĞER YAZILARINA ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ 

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar
  1. Bedir Kuş dedi ki:

    Emanet sahibini aramaktadır işte bütün mesele bu. Siyasiler, din tacirleri dini menfaatleri ve ikballleri için kullana gelmişler. Yüreğinize sağlık ömrünüz bereketli olsun. Hayırlı ramazanlar selam ve dua ile Allah’a emanet olunuz