islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4751
EURO
36,2672
ALTIN
2.955,33
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

DİŞ FIRÇALARININ YAPIMINDA DOMUZ KILI KULLANILIYOR MU?

DİŞ FIRÇALARININ YAPIMINDA DOMUZ KILI KULLANILIYOR MU?
6 Temmuz 2023 14:47
A+
A-

Ağız ve diş sağlığı, vücudumuzun diğer organlarının sağlığını da etkileyen bir durum arz ediyor. Bu açıdan uzmanlar, günde iki defa en az iki dakika dişlerin fırçalanmasını ve temizlenmesini tavsiye ediyorlar.

Mensubu bulunmakla iftihar ettiğimiz İslam dini de, Peygamberimiz (sav)’in vasıtasıyla dişlerin temiz tutulmasını bizlere şu hadisi Şerifle tavsiye etmiştir:

Misvak kullanmak ağzın temiz kalmasına ve Rabbin razı olmasına sebeptir.”

Peygamberimizin tavsiyelerine uyma konusunda azami gayret gösteren Sahabe-i Kiram, yine peygamberimizin tavsiyesi ile “Misvak” kullanırlardı.

Günümüzde yapılan araştırmalar, misvağın içindeki kalsiyum oksalat, mineral tuz, kükürt, saponin, tanen ve silisyum gibi ağızda ki zararlı bakterileri öldüren ve mide hazmını kolaylaştıran maddelerin bulunduğunu ortaya koyuyor.

Günümüzde kullandığımız diş fırçaları ne zaman icat edildi?

Körü körüne Batı ve Avrupa hayranlığı güdenlere, diş fırçaları konusunda da hoşlarına gitmeyecek bir veri var elimizde.

Miladi 600’lü yıllarda dişlerin temizlenmesini emreden Peygamberimizin (sav) den asırlar sonra 1770 yılında, William Addis adında bir İngiliz icat etti diş fırçasını.

Bir isyancı olan ve hapiste bulunan William Addis, yediği yemekten bir hayvan kemiği aldı. Bu kemiğe küçük delikler açarak bu deliklere kıllar yapıştırdı. Addis, ceza evinden çıktıktan sonra yaptığı bu diş fırçasını geliştirdi ve bir şirket kurdu. Wisdom Toothbrushes adlı şirket, hala İngiltere’de faaliyet gösteriyor.

İşin özeti şu ki Batı, tuvalet ve banyodan sonra diş fırçalamayı da Müslümanlardan öğreniyordu. 1150 yıl sonra…

Diş fırçalarının yapımında domuz kılı kullanılıyor mu?

Günümüzde sık sorulan sorulardan bir tanesi de, “kullandığımız diş fırçalarının yapımında domuz kılı kullanılıyor mu?” sorusudur.

Genelde diş fırçalarının yapımında “sentetik fiber” kullanıldığı söylense de, bazen hayvan kıllarının da kullanıldığı dile getirilmektedir. Bu durumda bizlere, diş fırçası alırken dikkatli olmamız gerektiğini bir kez daha göstermektedir.

Ağız ve diş sağlımızı korumak adına, ihtivasında diş sağlığımız için faydalı maddeler bulunan misvak kullanmak, Peygamber tavsiyesine uymak ve sünnetini yerine getirmek olacaktır. Misvağın içinde bulunan maddelerin, diş macununa gerek kalmadan dişlerimizi temizlediği gerçeğini de unutmamak gerekir.

MİRATHABER.COM

 

DİŞ   DİŞ FIRÇASI    MİSVAK     WİLLİAM ADDİS

 

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.