Doğal Çevre Nedir?
Toprak, hava, dağlar, denizler, nehirler, ormanlar, ağaçlar, bitkiler, çiçekler, kuşlar, böcekler, yabani ve ehil hayvanlar, madenler, hatta güneş ve ay…bütün bu saydıklarımız bizim doğal çevremizi oluştururlar.
Yaradan’ın insanlığa son mesajlarını içeren Kur’ân’a iman eden insanlar olarak ilk görevimiz doğal çevreyi Müslümanca okumaya çalışmaktır.
Bilmemiz gerektiği üzere Kur’ân’la Rabbimizin bize verdiği ilk emri Oku’dur.
Doğanın da Okunması Gerekir
Kur’ân dilinde âyetler iki kısımdır; Yaratılan ve İndirilen âyetler… Zerreciklerden galaksilere, tek hücrelilerden dev canlılara kadar sayıya sığmaz varlıkların her biri Yaratılan âyettir.
Bir de Kur’ân’ın yaşamımıza ışık tutan âyetleri vardır.
Eğer doğal çevremizi oluşturan Yaratılan ayetleri, hayatımıza yön verecek Kur’ân ayetleriyle birlikte okuyamazsak azgınlaşırız, edineceğimiz bilgi de kirli olur. İnsana fayda vermekten çok zarar üretir.
Yirminci asır medeniyetinin ürettiği bilgilerin önemli bir bölümü böyledir. Onun için okumayı emreden bu ilk sûrenin ilk âyetlerinin devamında Rabbimiz şöyle buyuruyor:
“Hayır, hayır eğer insan Rabbinin bu Yaratılan ve İndirilen ayetlerini okuma gereğini duymazsa gerçekten azar.”
Kur’ân penceresinden bakarak okumaya çalışmaya çalıştığımızda doğal çevre ile ilgili olarak tespit edebildiğimiz hakikatleri, şu başlıklar altında özetleyebiliriz.
1. )İnsan ve doğal çevresi Allah›ın mülküdür,
2.) Bütün yeryüzü ve tüm doğal çevre biz insanlar için yaratılmıştır,
3.) Doğal varlıklar Allah’ın varlığı ve birliğine ve ölümle başlayacak ahiret hayatına belgedir,
4.) Doğal çevre bize Allah’a şükredici insanlar olmamız için verilmiştir,
5- Doğal çevre Allah’ı anmakla yükümlü duygulu varlıklardır,
6- Bizler için yaratılan doğal çevre, biz insanları tanır ve biz insanların hizmetinde olduğunun bilincindedir,
7- Doğal çevre, doğal varlıklar bize Rabbimiz tarafından bir emanet olarak verilmiştir. Sadece bizim neslimize değil insanlığa emanet olarak verilmiştir.