Uluslararası Af Örgütü, darbeci general Halife Hafter tarafından kontrol edilen doğu Libya’daki askeri mahkemeleri işkenceye maruz kalan tutukluları, göstermelik yargılamalar yürütmekle suçladı.
Uluslararası Af Örgütü, darbeci general Halife Hafter tarafından kontrol edilen doğu Libya’daki askeri mahkemeleri işkenceye maruz kalan tutukluları, göstermelik yargılamalar yürütmekle suçladı.
Uluslararası Af Örgütü, darbeci general Halife Hafter tarafından kontrol edilen doğu Libya’daki askeri mahkemeleri işkenceye maruz kalan tutukluları, göstermelik yargılamalar yürütmekle suçladı. Dolandırıcılık süreçleri 2018’den bu yana en az 22 kişinin ölüm cezasına çarptırılmasına yol açtı. Haklar grubu, raporunda askeri mahkemelerin doğu Libya’da yüzlerce sivili gizli ve büyük ölçüde haksız askeri yargılamalarda mahkum ettiğini belirtti. Duruşmalar, Hafter ve bağlı silahlı gruplar liderliğindeki Libya Arap Silahlı Kuvvetlerinin (LAAF) muhalifleri ve eleştirmenlerini cezalandırmayı amaçlıyor. Rapor, bu mahkemeler tarafından yargılanan siviller arasında, yalnızca gazetecilik çalışmaları nedeniyle hedef alınan en az iki kişi, barışçıl protestolara katılan bir grup ve insan haklarını savunan, LAAF veya bağlantılı silahlı gruplarla ilgili eleştirilerini paylaşan onlarca kişinin bulunduğunu belirtti.
Tutuklular yargıdan kaçırılıyor
Raporda, eski tutukluların kaçırıldıkları ve askeri savcılığa sevk edilmeden önce üç yıla kadar alıkonulduklarını söyledikleri aktarıldı. Zorla kaybetme, dövülme, tehdit edilme gibi durumlarda 20 aya kadar kimseyle görüşülmeden tutuldular. Bazıları işlemedikleri suçları itiraf etmek zorunda kaldıklarını belirtti. Uluslararası Af Örgütü’nün Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Diana Eltahawy, sivillerin askeri yargılamalarının uluslararası ve bölgesel yasaları ihlal ettiğini ve karakteristik olarak adaletsiz olduğunu belirtti. Doğu Libya’da, bu tür yargılamalar gizlice ve bazen avukatların ve sanıkların yokluğunda gerçekleşiyor ve adalet görüntüsünü baltalıyor. Sivillere yönelik askeri yargılamaların kullanılması, LAAF ve bağlantılı silahlı grupların kendilerine karşı çıkanları cezalandırma ve bir korku iklimi aşılamak için güçlerini kullandıkları bariz bir sis perdesi. Bu olaylar, Libya’nın Muammer Kaddafi rejiminin 2011’de düşüşünden bu yana sayfa çevirip on yıllık bir kaosun üstesinden gelmeye çalıştığı bir dönemde meydana gelmeye devam ediyor. Yeni bir Ulusal Birlik Hükümeti seçildi ve başkanlığını Abdül Hamid Dbeibeh yapıyor. Amaç, Aralık ayındaki seçimler yapılana kadar geçiş aşamasına liderlik etmek.