Koronavirüs pandemisinin ilk tespit edildiği Çin şehrine Perşembe günü uluslararası araştırmacı ekibi geldi. Amaçları, Pekin’in utanç verici bulguları engellemeye çalışıp çalışmayacağına dair belirsizliğin ortasında, virüsün kökenine yönelik siyasi olarak hassas bir araştırma yürütmek. Dünya Sağlık Örgütü tarafından Wuhan’a gönderilen 10 kişilik ekip, aylarca süren diplomatik çekişmelerin ardından Başkan Xi Jinping hükümeti tarafından onay aldı. Bilim adamları, 2019’un sonlarından bu yana 1.9 milyon insanı öldüren virüsün, büyük olasılıkla Çin’in güneybatısındaki yarasalardan veya diğer hayvanlardan insanlara sıçradığından şüpheleniyorlar. İktidardaki Komünist Parti, hastalığın yayılmasına izin verdiği şikâyetlerine karşı, virüsün yurt dışından, muhtemelen ithal deniz ürünleri ile geldiğini söylüyor, ancak bilim adamları bunu reddediyor.
Karantinaya alınacaklar
DSÖ ekibinin üyeleri arasında ABD, Avustralya, Almanya, Japonya, İngiltere, Rusya, Hollanda, Katar ve Vietnam’dan viroloji ve diğer tıbbi alan uzmanları bulunuyor. Bu hafta Çinli bilim adamlarıyla “görüş alışverişinde bulunacakları” bir açıklama yaptılar, ancak kanıt toplamalarına izin verilip verilmeyeceğine dair hiçbir gösterge elde edemediler. İki haftalık bir karantinadan, boğaz sürüntü testi ve COVID-19 için bir antikor testinden geçecekler. Ekip, karantinadayken video konferans yoluyla Çinli uzmanlarla çalışmaya başlayacak. Trump yönetiminin virüsün yayılmasından Pekin’i sorumlu tutmasının ardından Çin, uluslararası soruşturma taleplerini reddetmişti. Avustralya, Nisan ayında bağımsız bir soruşturma için çağrıda bulunduktan sonra Pekin, Avustralya sığır eti, şarap ve diğer malların ithalatını engelleyerek misilleme yaptı.
Komplo teorisi araştırması yok
Araştırmacılar için olası bir odak noktası, salgının başladığı şehirdeki Wuhan Viroloji Enstitüsü. Çin’in en iyi virüs araştırma laboratuvarlarından biri, 2003 Şiddetli Akut Solunum Sendromu-SARS salgınından sonra yarasa korona virüsleri hakkında genetik bilgi arşiv oluşturdu. DSÖ’nün kökeni araştırması için yayınlanan gündemine göre, Başkan Donald Trump da dâhil olmak üzere bazı Amerikalı politikacıların iddia ettiği gibi, Wuhan laboratuvarında korona virüsün tesadüfen veya kasıtlı olarak serbest bırakılıp bırakılmadığını değerlendirmeye yönelik herhangi bir plan yok.
Son zamanlarda yapılan bir araştırma, Çin hükümetinin salgına yönelik araştırmalara denetim uyguladığını ve bilim adamlarının muhabirlerle konuşmasını engellediğini ortaya çıkardı. Uzmanlar, korona virüsün kesin kökeninin asla izlenemeyeceğini çünkü virüslerin hızla değiştiğini söylüyor. Zor olsa da, insanlarda ve hayvanlarda yakından ilişkili virüsleri keşfetmek, hastalığın ilk nasıl sıçradığını açıklamaya ve gelecekteki salgınlardan kaçınmak için hangi önleyici tedbirlerin gerekli olduğunu öğrenmeye yardımcı olabilir.