Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) başkanı, koronavirüsün çıkış noktalarını araştırmakla görevli bir ekibin girişini Çin hala onaylamadığı için hayal kırıklığına uğradığını bildirdi. 10 kişilik uluslararası uzmanlardan oluşan ekibin iki üyesi, henüz giriş izni almadıkları ortaya çıktığında Çin yolunu yarılamıştı bile. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Cenevre’de çevrimiçi bir basın toplantısında üst düzey Çinli yetkililerle iletişime geçerek misyonun DSÖ için bir öncelik olduğunu bir kez daha açıkça belirttiğini söyledi. DSÖ uzman ekibi, DSÖ’nün tür engelini aşan hayvan hastalıkları konusunda önde gelen uzmanı Peter Ben Embarek tarafından yönetiliyor. 2019 sonunda ilk koronavirüs vakalarının bildirildiği Wuhan’a seyahat etmeleri gerekiyordu. Amaçları, virüsün nereden gelmiş olabileceğini bulmak için insan ve hayvanlarda derinlemesine epidemiyolojik, virolojik, serolojik değerlendirmeler yapmak.
Çin pandemi benden çıkmadı diyor
Acil durum şefi Mike Ryan, yola çıkan iki ekip üyesinden birinin geri döndüğünü ve diğerinin başka bir ülkede beklediğini söyledi. Çin, ister denizaşırı hükümetlerden ister kendi vatandaşlarından olsun, salgının ilk haftalarını yönetmesine yönelik eleştirileri reddetti. Ayrıca, pandeminin nerede başladığı konusundaki tartışmayı da yeniden açtı. Çinli üst düzey diplomat Wang Yi, artık daha fazla çalışmanın virüsün birden fazla bölgede ortaya çıktığını gösterdiğini söyledi. Yakınlarda İtalya’da virüsün sonbaharda görldüğüne yönelik bazı emareler ortaya çıkardı.
Şu anda dünya çapında 86,2 milyon kişiye koronavirüs teşhisi kondu ve 1,895,267 kişi bu virüsten hayatını kaybetti. Onaylanan aşılar, bu yıl içinde salgının kontrol altına alınabileceğine dair umutları besledi. Devam eden araştırmalara rağmen virüsün Wuhan’da nasıl, nerede ve ne zaman dolaşıma girdiğine dair şu anda çok az şey biliniyor. İlk vakalar, artık kapalı olan Hunan Deniz Ürünleri Pazarı ile bağlantılıydı. Virüsün merkezi olan Çin şehri geçen yıl 11 Ocak’ta hastalıktan ilk ölümünü bildirdi. Markette düzenli alışveriş yapan 61 yaşında bir kişiydi.
Uzmanların eninde sonunda bölgeyi ziyaret etmeleri bekleniyor, ancak kanıtların çoğu sağlık yetkilileri pazarı kapatıp içindekileri kaybolmuş olabilir. Amerika Birleşik Devletleri virüsün kökenleri hakkında şeffaf bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu. Avustralya ayrıca, virüsün nasıl ortaya çıktığına dair bağımsız bir soruşturma çağrısında bulundu, bu da iki ülke arasındaki gerginliği artırdı. Çin salgından büyük ölçüde kurtuldu, ancak virüsün ortaya çıkmasını önlemek için sert önlemler almaya devam ediyor.
Diğer Sağlık haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
https://www.mirathaber.com/kategori/saglik/
Diğer Dünya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
https://www.mirathaber.com/kategori/dunya/
Diğer Uzak Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de işlenen savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski…
Bu video bize BELAM başlığı ile gönderildi. BEL’AM için Diyanet İslam Ansiklopedisine baktığımızda şu açıklamayı…
Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…
İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…
Ebu Cehil deistti, diğer Mekkeli müşrikler de deistti, Allah’ın varlığına inanıyorlardı ama Hz. Muhammed’in Allah’ın…