Dünya Helal Zirvesi Konsey Başkanı ve Discover Events Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Ete, 24-27 Kasım’da İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenmekte olan, 8. Dünya Helal Zirvesi ve 9. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Helal Expo Fuarı’na ilişkin açıklama yaptı.
Yapılan açıklamaya göre, 40 bine yakın ziyaretçinin ağırlandığı Helal Expo Fuarı’nda 1 milyar avro iş hacminin yakalanmasını bekleniyor.
Bu yıl Ticaret Bakanlığının da desteğini alan Fuar, şirketlerin karşılıklı iş fırsatlarını değerlendirebilmeleri için özel bir B2B programın da organize edilmesiyle, 1 milyar avro iş hacminin yakalanması bekleniyor.
İslam Ülkeleri Standardlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) koordinasyonu ve İslam Ticaretini Geliştirme Merkezi (ICDT) iş birliğiyle düzenlenen fuar kapsamında geçen yıl olduğu gibi 2022’de de start-upların projelerini gelen uluslararası yatırımcı kitlesine tanıtabilmesi için özel bir Start-Up Zone alanı ayrıldığını aktararak, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bu yıl 30’a yakın start-up, projelerini bu alanda sergiliyor olacak. Bu alanda genç girişimcilere kendilerini anlatmaları sağlanırken, işlerini geliştirmeleri için fırsat oluşturulacak.
Helal Expo’da, dünyanın dört bir tarafından gelen akademisyen, yatırımcı ve girişimciler start-up alanında genç mucitler ile buluşacak. Helal Expo, Avrupa, Afrika, Balkan ve Latin Ülkeleri, Türk Cumhuriyetler, Uzak Doğu ve Körfez coğrafyasındaki 96 farklı ülkeden ziyaretçileri ağırlamaya hazırlanıyor.
Böyle güçlü bir etkinlik içerisinde start-upların projelerini sergilemeleri, yatırım almaları adına önemli katkılar sağlayacağından start-up alanı Helal Expo içerisine dahil edilmiş olup her yıl artan start-up katılımı ile devam etmektedir.”
Türkiye’nin bu alanda bir üsse dönüştüğünü belirten Ete, şunları kaydetti:
“Her yıl düzenlediğimiz organizasyonumuzla ülkemizi hem dünya helal pazarının üssü haline getirdik hem de Türkiye’nin helal pazarından aldığı payı büyütmesine katkı sağladık. Türkiye’nin payı halihazırda 150 milyar doları aştı.
Mirat Haber olarak, “Dünya helal zirvesi hayırlı olsun” diyor konu ile ilgili bir değerlendirme olması açısından, aşağıda ki değerlendirmeyi kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.
Eşyada asıl olan mübahlıktır ilkesi, Kuran ve sünnette kesin yasaklar dışında kalanların helal kapsamına girdiği söylenebilir:
“Bu gün size, iyi ve temiz olan şeyler helal kılındı.” (Maide, 5/5).
“Sana, nelerin helal kılındığını soruyorlar. De ki: Size, iyi ve temiz olan şeyler helal kılındı.” (Maide, 5/4).
“O peygamber onlara iyiliği emreder, onları kötülükten men eder, onlara temiz şeyleri helal, pis (ve zararlı) olan şeyleri de haram kılar.” (A’raf, 7/157).
Kuran’da; Caiz olmayan, hayvansal ürün olarak, “Laşe olarak ölmüş hayvan eti, akmış kan, domuz eti ve Allah’tan başkası adına kesilen hayvan eti” (Maide, 5/3) gibi belli ürünler sayılmıştır. Hz. Peygamber’in İbn Abbas’tan gelen şu hadisi ilgili ayetleri veterinerlik ilmine ışık tutacak şekilde tefsir etmiştir: “Allah’ın Rasulü köpek dişi olan, yırtıcı kara hayvanları ile kanatlılardan avını yakalayıp yiyen pençeli kuşları yasaklamıştır.” (Müslim, Sayd, 15, 16).
Deniz ürünleri için de şu ayet genel kuralı belirledi: “Hem sizin, hem de yolcuların yararlanması için, deniz avı yapmak ve onu yemek size helal kılındı.” (Maide, 5/96).
Şu hadisler, bu konuya açıklık getirdi: “Bize iki ölü, iki kan helal kılındı. Balık ve çöl çekirgesi ile kara ciğer ve dalak.” (İbn Mace, Sayd, 9, At’ime, 31; A.b.Hanbel, II, 97).
Hanefiler bu hadisi dikkate alarak, yalnız balık türünü helal saymıştır. Başka bir hadiste, “Denizin suyu temiz ve ölüsü helaldir.” (Ebu Davud, Tahare, 41; Tirmizi, Tahare, 52) buyrulur. İmam Şafii ve onun görüşünde olanlar yukarıdaki hadise dayanarak, denizde yaşayabilen hayvanları helal kapsamına almıştır.
Diğer yandan, “Ey iman edenler. Şarap, kumar, dilli taşlar ve fal okları şeytan işi bir pisliktir. Bunlarda uzak durun ki, kurtulaşa eresiniz.” (Maide, 5/9) ayeti de unutulmamalıdır.
Sonuç olarak bu konularda gerekli bilimsel araştırma yapıldıktan sonra:
“Helal bellidir, haram bellidir. Bu ikisi arasında şüpheli olanlar vardır. Kim bu şüphelilerden kaçınırsa, dinini ve ırzını korumuş olur.”
(Buhari, İman, 39, Büyu’, 2; Müslüm, Müsakat, 107, 108; Ebu Davud, Büyu’, 3; Tirmiz’i, Büyu’, 1; Nesei, Büyu’, 2, Kaza, 11; İbn Mace, Fiten, 14; Darimi, Büyu’, 1; Ahmed b. Hanbel, IV, 267, 269-271, 265). Bilimsel araştırmada sonuca ulaşılamaması durumda da, “Kalbine şüphe vereni bırak, kalbine şüphe vermeyeni al.” (Buhari, Büyu’, 3; Tirmiz’i, Kıyame, 63; Kada, 11; Darimi, Büyu’, 2; A.b. Hanbel, VI, 152) hadislerinde, dikkat çekilen ilke belirleyici olabilir. Vesselam. Hamdi Döndüren.