Dünya Sağlık Örgütü, Gazze’de tedavi edilmeyen bir hastalık salgınının, sağlık sisteminin çalışmaya devam etmemesi halinde, bombalamadan daha fazla halkın ölümüne yol açabileceği konusunda uyardı.
Yaklaşık 1,1 milyon kişiye ev sahipliği yapan kalabalık tesislerde çocuklar arasında ishal ve solunum yolu enfeksiyonları oldukça yaygın.
Kanser gibi kronik hastalıkları olan hastalar herhangi bir tedavi görememektedir.
Katar, Mısır ve ABD’nin aracılık ettiği anlaşmanın, İsrail hapishanelerindeki 60 Filistinli kadın ve çocuğun serbest bırakılması karşılığında Gazze’de rehin tutulan 20 İsrailli kadın ve çocuğun serbest bırakılmasıyla sonuçlanması bekleniyor.
Yapılan ilk anlaşmanın dördüncü ve son gününde 11 İsrailli rehine ve 33 Filistinli tutuklu ve tutuklunun serbest bırakılmasına tanık oldu ve toplam rehine sayısı 50 İsrailli rehine ve 150 Filistinli tutuklu ve tutukluya ulaştı.
BM tesislerinde çocuklar arasında ishal ve solunum yolu enfeksiyonları oldukça yaygın.
Birleşmiş Milletler tahminleri, son yedi hafta içinde Gazze’de 1,8 milyondan fazla insanın yerinden edildiğini gösteriyor; bunların yaklaşık yüzde 60’ı, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Örgütü’ne (UNRWA) bağlı 156 tesiste yaşıyor.
Dünya Sağlık Örgütü sözcüsü Margaret Harris, Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında, bu barınaklardaki durum değerlendirmesinin bulaşıcı hastalık salgını gösterdiğini, beş yaş ve üzeri çocuklarda ishal vakalarının normal seviyeleri 100 kattan fazla aştığını belirtti.
Bunların tedavisinin olmadığını, ilaç tedavisi olmazsa özellikle bebeklerin sağlıklarının bozulabileceğini ve çok çabuk ölüme yol açabileceğini sözlerine ekledi.
Birleşmiş Milletler’e göre, Gazze’nin kuzeyinde kısmi kapasiteyle çalışan yalnızca beş hastane bulunuyor. Bu hastaneler de İsrail’in kara saldırısının merkezi olan bölgede yer almaktadır.
İsrail ordusunun sivillerin taşınmasını istediği 11 hastaneden 8’i güney bölgesinde faaliyet gösteriyor ve bu hastanelerden yalnızca biri kritik vakaları tedavi etme veya zorlu ameliyatlar yapma kapasitesine sahip.
Harris, “Eğer bu sağlık sistemini yeniden inşa edemezsek, sonunda bombalamadan bile daha fazla insanın hastalıklardan öldüğünü göreceğiz” diye uyardı.
https://www.bbc.com/arabic/articles/c3g26rp579zo