Tesettürlü kadınların çeşitli spor dallarındaki başarıları, başörtüsünün sanıldığının aksine dünyadaki kadın sporcular için sadece bir engel değil, profesyonel spor dünyasına girmesine neden olabileceğini de gösteriyor.
CNN’in haberine göre, bu yıl sporda Müslüman kadınları daha fazla göreceğiz gibi görünüyor.
Tunuslu tenis yıldızı Enes Cabir, 2023 sezonunda tenisin ilk ‘Grand Slam’i için ikinci şans; Avustralya açık yarışmasıda , 16 Ocak Pazartesi günü başladı.
Dikkateleri çeken tek Müslüman sporcu o değil. Dua al-Gabaşi, kendisi ve takım arkadaşı 2016 Olimpiyatları’nda plaj voleybolunda yarışan ilk Mısırlı kadın olduktan sonra Mısır Olimpiyat plaj voleybolu takımı için antrenman yapıyor.
Bu arada, eskrimde üç kez ABD ve Olimpiyat bronz madalyası kazanan Ibtahaj Muhammed sporu, giyim markası ve kitabıyla kadınların ve kız çocuklarının güçlendiğini göstermeyi hedefliyor.
Bu Müslüman kadınlar yarışmalarında tarih yazdılar ve yeni nesil sporculara kapıları açtılar.
Bunca başarı ve ilerlemeye rağmen Müslüman kadın sporlarında hala aşılması gereken engeller var.
Yasa örtülü kadınlar için ne fark yaratıyor?
Pew Araştırma Merkezi’ne göre 2019’da dünya çapında yaklaşık iki milyar Müslüman yaşıyor. Son yıllarda Müslüman kadınlar ve kızlar küresel düzeyde çeşitli spor dallarında yarıştı.
Son birkaç yılda çoğu Müslüman ülke, kadınların uluslararası spor etkinliklerine katılmasına izin verdi.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne göre, 2020 Tokyo Olimpiyatları’ndaki tüm katılımcıların neredeyse yarısı kadındı ve 2017 Pew araştırmasına göre, bu sporcuların 380’i Müslüman çoğunluklu ülkelerden geldi.
2016 Yaz Olimpiyatları, türünün rekoru olan küçük bir kadın sporcu yüzdesine ev sahipliği yaptı. 500’den fazla katılımcının 380’den biraz fazlası Müslüman çoğunluklu ülkelerdendi.
Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA), 2017’de İslami başörtüsü yasaklayan yasayı kaldırdı. FIFA ise futbol maçlarında başörtüsü yasağını üç yıl önce kaldırdı.
Cabir’in rekorları
Tunuslu Cabir, Kadınlar Tenis Birliği (WTA) tarafından kadın tenisinde dünyada ikinci sırada yer alan sporcu, 2022’de parlak bir rekora imza attı.
28 yaşındaki oyuncu, geçen yıl Wimbledon ve ABD Açık’ta final oynamanın yanı sıra ilk WTA turnuvasında mücadele etti.
Tunusta dünyaya gelen Cabir, üç yaşında tenise başladı. 2017 yılında teniste dünyada ilk 100’e girdi.
WTA’nın başörtüsü veya kıyafet giymeyi seçen oyuncular üzerinde herhangi bir kısıtlaması yoktur.
Jaber, ABD Açık basın toplantısında medyaya başarıya giden yolunun kolay olmadığını söyledi. Cabir’in başarısı daha fazla insanı bu spora çekti.
Örtülü kadınlar için oyun değişti
Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne göre, Irak hariç katılan tüm Müslüman ülkeler 2016 Yaz Oyunları’na kadın sporcu gönderdi.
Sadece dört yıl önce, modern Olimpiyat tarihinde ilk kez tüm Olimpiyat uluslarının takımlarında kadın sporcular vardı. 2012 Londra Olimpiyatları’nda Suudi Arabistan, Katar ve Brunei kadın sporcuların oynamasına izin verdi.
Olimpik pentatloncu Aye Medeni 33 yaşında olup geri adım atan Müslüman bir sporcuydu. 2012 Londra Oyunlarına Mısır temsilcisi olarak başörtüsü ile katılan ilk Olimpiyat pentatloncusuydu.
Pentatlon beş farklı spor dalından oluşan bir etkinliktir. Koşu, yüzme, eskrim, atış ve binicilik. Yüzme dışındaki tüm bu sporlar, Müslüman kadınların kapalı giyinmesini izin verir.
Ancak yüzme yarışmasında mayo giyilmesi 2013’te Aye Medeni için bir sorundu ve yarışmadan çekildiğini söyledi.
Şu anda Uluslararası Olimpiyat Komitesi Sporcular Komisyonu’nun bir üyesi ve Barış ve Spor STK’sı adına Ürdün’deki bir mülteci kampında kızlara eskrim öğretiyor.
Bu Müslüman sporcunun yaşadığı zorluklar, onu sporu her türden kadın ve kız çocuğu için daha erişilebilir hale getirmeye motive etti.
Başörtüsü taktığımı herkes biliyordu
Ibtahaj Muhammed, New Jersey Maplewood’da eskrimci olarak eğitim alırken ayrımcılığa maruz kaldığını söyledi.
CNN Sports’a, eskrimi seven annesinin tavsiyesi üzerine 12 yaşında eskrim yapmaya başladığını söyleyen Ibtihaj lisede başörtüsüyle yarışmak için izin almak zorunda kaldığı günleri hatırladı. O dönemde herhangi bir spor etkinliğinde yetkililere mektup sunmaya hazır olmalarının istendiğini belirten Muhammed, yasanın keyfi olarak uygulandığını hissettiğini söyledi.
Aye Medeni gibi Muhammed de sporun Müslüman kadınlar ve kızlar tarafından daha çok benimsenmesini umduğunu söyledi.
The Proudest Blue adlı bir çocuk kitabı yazdı. 2017’de Mattel, Muhammed’e benzeyen bir Barbie bebek üretti.
Muhammad, Medeni, Cabir, gelecek nesil Müslüman kadın sporcular üzerinde önemli bir etki yaratmayı umduklarını söylüyor. Bu sporcular değişim olasılığının canlı örnekleridir.
https://iqna.ir/tr/news/3479020/d%C3%BCnya-sporunda-tarih-yazan-tesett%C3%BCrl%C3%BC-kad%C4%B1nlar