Rusya, elindeki doğalgazdan sonra demir çelik hurdalarını da diplomatik silah olarak kullanmaya başlıyor. Demir hurdası fiyatlarını yüzde 100’leri aşan fiyatlara getiriyor.
Rusya Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Viktor Yevtukhov, Rusya’nın, artan hurda fiyatları zemininde demir hurda için minimum ihracat vergisi seviyesini ton başına 70 Euro’dan 100 Euro’ya çıkarmayı önerdiğini söyledi.
Yevtukhov, Hurda demir ihracat vergisinin bu yıl iki kez arttığını ve şu anda ton başına 70 Euro olduğunu hatırlattı. Bakan Yardımcısı, bunun ülkeden ihracat hacmini azaltmayı ve böylece maliyeti üçte iki metalden oluşan yaz aylarında inşaat demiri fiyatını sabitlemeyi mümkün kıldığını kaydetti.
Yevtukhov, “Bu önlem şimdiden etkinliğini gösterdiğinden ve bugün dış piyasada hurda fiyatlarında bir artış daha gözlendiğini de dikkate alarak, bir sonraki aşamayı uygulamayı ve vergiyi ton başına 100 €’ya çıkarmayı uygun görüyoruz, ” dedi.
27 Ekim 2021’de, Rusya Federasyonu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın metalurji tesisleri sahibiyle yaptığı bir toplantıda, verginin 100 Euro veya daha fazlasına çıkarılması planlarının açıklandığı, daha önce, Başkan Viktor Kovshevny’nin bir mektubunda bildirilmişti. Rus Ulusal Hurda İşlemcileri birliği RUSLOM da vergi zammı olayını doğruladı.
Bu arada Rus İtar Tass haber ajansının geçtiği bir habere göre ise bu verğinin 100 Euorayo aşacağı yönünde bilgilere yer verdi.
Rusya Federasyonu hükümetinin 25 Haziran’da yayınlanan kararnamesine göre, Rusya’dan yapılan demirli metal hurda ihracatı üzerindeki vergi, altı ay boyunca ton başına 70 Euro’dan az olmamak üzere %5 arttırmıştı. şimdiki artış oranı ise yüzde 50’yi buluyor.
Rusya Federasyonu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın, fiyatların daha da artması durumunda bir dizi metal ürüne yönelik ihracat vergilerini sürdürme veya artırma olasılığını değerlendirmeyi öneren Yevtukhov, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Üreticilerin iç piyasada fiyatlarının yükselmeye devam etmesi durumunda, belirli türdeki metal ürünlerin ihracatında ihracat gümrük vergilerinin sürdürülmesi (artırılması dahil) konusunu değerlendirmenin mümkün olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Bakan yardımcısı, yetkililer tarafından alınan bir dizi önlemin metal fiyatlarının istikrar kazanmasına yardımcı olduğunu, ancak Ekim ayında inşaat demiri fiyatlarının keskin bir şekilde arttığını açıkladı. “Alınan tedbirler, yaz sonu ve sonbahar başında demir cevheri ve sıcak haddelenmiş çelik fiyatlarının istikrara kavuşmasını sağladı. Buna rağmen, Ekim ayında nihai tüketiciler arasında inşaat demiri fiyatlarında yine keskin bir artış kaydedildi.” dedi.
Yevtukhov, “İnşaat demiri fiyatlarındaki yeni dalgalanma, diğer şeylerin yanı sıra, tüccarların spekülatif politikasından kaynaklanıyor. Hacimleri satın alıyorlar, marjlarını rehin veriyorlar ve şişirilmiş fiyatlarla satıyorlar.”