Esas Sorun İşsizlik mi?

İşsizlik rakamları açıklandı ve nüfus olarak Türkiye tarihinin en büyük işsiz sayısı ile karşı karşıya kaldık: 4 milyon 202 bin kişi.

Almanya Üzerinden Türkiye’yi Okumak

1963 yılından beri kapısında beklediğimiz, 1987’de tam üyeliğe başvurduğumuz, 1999’da aday ülke statüsüne yükseldiğimiz ve nihayet 2005 yılında tam üyelik müzakerelerine başladığımız Avrupa Birliğinin kurucu iki ülkesinden biri olan Almanya aynı zamanda Birliğin nüfus ve ekonomi bakımından en güçlü ülkesi. 83 milyona yaklaşan nüfusu ile Almanya ve Türkiye benzeşiyor. Ne yazık ki benzeştiğimiz tek nokta olan nüfus konusunda da detaya inildiğinde özellikle işgücüne katılımı konusunda aramızdaki ekonomik farklılığın sebeplerini rahatlıkla görebiliyoruz.

2018 verilerine göre; 82 milyonluk Almanya’da 45 milyon insan çalışırken/üretirken 82 milyonluk Türkiye’de yaklaşık 29 milyon insan üretken konumda. Çalışan insanların tüm nüfusa oranı dikkate alındığında bulunan bağımlılık oranına göre,  Almanya’da çalışan bir kişi kendisi dışında 0,82 kişiye (yaklaşık bir kişi) bakmakla yükümlüyken Türkiye’de çalışan bir insan kendisi dışında 1,82 kişiye (yaklaşık iki kişi) daha bakıyor. Hep söylediğimiz “yıllardır çalışıyorum iki yakam bir araya gelmedi” lafının sayılara dökülmüş hali bu.

Almanya’da 82 milyonluk nüfusun içinde 76,5 milyon insan çalışabilir konumda ve bunların 47 milyonu çalışıyor/çalışmak istiyor ve buna bağlı olarak da iş gücüne katılım oranı %61’in üzerinde. 45 milyonu insan istihdam edilmiş 2 milyon insan ise aktif olarak iş arıyor. Türkiye’ye bakarsak, 60 milyon insanın çalışabilir grupta olduğunu ve bunun %53’ünü oluşturan 32 milyonun çalışmak istediğini ve bunlardan yaklaşık 4 milyonu (işsiz) hariç 28 milyonluk bir grubun çalışabildiğini görüyoruz.

Almanya – Türkiye İşgücü İstatistikleri Karşılaştırması

  Almanya Türkiye
Nüfus 82.521.653 82.003.882
İş Gücü 76 Milyon 613 Bin 60 Milyon 654 Bin
İş Gücüne Katılım 47 Milyon 347 Bin 32 Milyon 274 Bin
İş Gücüne Katılım% 61,8 53,2
İstihdam Edilen 45 Milyon 131 Bin 28 Milyon 738 Bin
İşsiz 2 Milyon 216 Bin 3 Milyon 537 Bin

*Veriler 2018 Yılına Aittir.

Esas Sorun İşsizlikte Değil, İşgücüne Düşük Katılımda

Kendimi bildim bileli Türkiye’nin odaklandığı sorunlardan biri olan işsizlik, bazen küresel ekonominin bazen ülkede uygulanan politikaların ve bazen de mevsimin etkisi ile olumlu görüntüler verse de gelişmiş ülkelerin seviyelerine inemedi/indirilemedi. Odaklandığımız konu hep işsizlik oranı ve işsiz kişilerin sayısı oldu. Asıl odaklanılması gereken sorun ise işgücüne katılım oranımızın az olmasıdır.

Üretilen mal ve hizmetlerin kalitesi ve katma değer gibi konulara girmeden, Almanya ile aramızda 16 milyonluk bir üretici insan farkının ekonomilerimiz arasındaki gelişmişlik düzeyi farklılığının açıklanmasında önemli olduğunu düşünüyorum. Katma değer vb. unsurlar katıldığında ekonomik gelişmişlik farkı gittikçe açılıyor.

16 milyon insanın daha Türkiye’de üretime katıldığını hayal edin! En basit örnekle üç kişinin yaşadığı bir hanede çalışan tek kişinin kendisi dışında bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısının ikiden bire düştüğünü düşünün. Kişisel, toplumsal gelişim için ortaya çıkacak kaynağı ve vakti tahayyül edin.

Bütün bu hayallerin gerçekleşmesi sadece 4 milyon insana iş bulmakla gerçekleşmez, bizim işgücüne katılımımızı artırabileceğimiz bir üretim planlaması yapmamız gerekiyor.

Eymen NAMAZCI

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Recent Posts

  • Gündem

YALNIZCA VE SADECE MİLLETİMİZİN ASKERLERİNE MUHTACIZ

Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…

3 saat ago
  • Gündem

İBB Meclisi’nde İstanbul’da Suya Her Ay Zam Yapılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…

3 saat ago
  • Gündem

Marmara’da Lodos: Deniz Ulaşımı Olumsuz Etkilendi

İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…

5 saat ago
  • Makale

Evrensel Bir Kişilik Profili: Ebu Leheb ve Karısı (1)

Ebu Cehil deistti, diğer Mekkeli müşrikler de deistti, Allah’ın varlığına inanıyorlardı ama Hz. Muhammed’in Allah’ın…

5 saat ago
  • Makale

Bünyamin’in Alıkonma Süreci ve Su Kabı Meselesi-2

Önceki yazımızda Yûsuf 12/76 ayetini kısmen ele almıştık. Bu yazımızda ise ayetin ele almadığımız yönleri…

5 saat ago
  • Gündem

Eksikleri Varsa da Doğruya Yakın Bir Görüş

Eksikleri Varsa da Doğruya Yakın Bir Görüş Mirat Haber olarak, İslam'a aykırı olmadığı müddetçe, her…

6 saat ago