<>.theiaStickySidebar:after {content: ""; display: table; clear: both;}
islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
39,1148
EURO
44,2478
ALTIN
4.154,61
BIST
9.203,46
DOLAR
39,1148
EURO
44,2478
ALTIN
4.154,61
BIST
9.203,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C

Eşler Arasında Cinsel Haramlar “Îlâ Yapmak”

Eşler Arasında Cinsel Haramlar  “Îlâ Yapmak”
27/04/2025 09:00
A+
A-

Eşler Arasında Cinsel Haramlar “Îlâ Yapmak”

Eşler arasındaki cinsel haramlardan biri de Îlâ’dır.

Aşağıdaki açıklamalarımızdan anlaşılacağı üzere îlâ; işleme dayalı bir haram değil, cinsel hayattan çekilmek şeklinde bir haramdır.1

Îlâ Nedir?

Îlâ; kişinin zaman belirlemeden veya dört ayı aşan bir zaman belirleyerek karısıyla cinsî münâsebette bulunmayacağına yemin etmesidir.

Kur’an‐ı Kerîm’in Bakara Sûresi’nin 226‐227. âyetiyle Îlâ şöylece açıklanmıştır:

Îlâ yapanlar; kadınları ile cinsî münâsebette bulunmamaya yemin edenler yeminlerini ancak dört ay sürdürebilirler. Eğer dört ay içinde îlâ’larından dönerlerse şüphe yok ki Allah çok bağışlayıcı ve pek merhametlidir. Eğer îlâ yapanlar, îlâ’larından dönmeyip, kadınlarını boşamaya karar verirlerse boşanırlar. Şüphesiz Allah işitici ve bilicidir.

Yapılması halinde geçerli ise de îlâ kişinin karısının cinselliği aleyhine bir atılımı olduğu için zulümdür; dolayısıyla haramdır.

Cinsel bakımdan zararına yönelik olduğu için kadın îlâ’da bulunan kocası aleyhine dâva açabilir.

Koca dört ay içinde sözlü veya fiilî olarak îlâ’sından döner ve cinsel ilişkiye başlarsa îlâ ortadan kalkmış olur.

Eğer îlâ’sından dönmezse, ilgili âyetleri yorumlayan Hânefî mezhebi bilginlerine göre dört ay dolar dolmaz, hukûkî bir işlem gerekmeksizin kadın kocasından boş olur.

Diğer üç büyük mezheb müctehidlerine göre ise dört ayın sonunda, baş vurulması halinde hâkim îlâ sahibine îlâsından dönmesini veya karısını boşamasını emreder. Dönmez veya boşamazsa koca ile karısını ayırır; evliliği sona erdirir.

Îlâ; erkek gibi kadının da cinsel hakları olduğunu ortaya koyan, kadının cinsel yoksulluğa mahkûm edilemeyeceğini belgeleyen ve de kadının cinsel hakları ile ilgili içtihâdlara mesned teşkil eden ve edecek olan pek mühim bir kurumdur.

Cinsî münâsebette bulunulmayacağına dâir de olsa mâhiyeti itibariyle îlâ bir yemin türü olduğu için, îlâ’dan dönülmesi yemin keffâretini gerektirir.

Îlâ kadın için bir zulüm olduğundan, Allah’a isyan vasfındaki her yemin gibi bozularak keffâretinin verilmesi gerekir. Ancak ödemekten âciz olan kişiden yemin keffâreti düşer.

Îlâ keffâreti ileride açıklanacaktır…

ALİ RIZA DEMİRCAN

İSLAMİ HABER “MİRAT”

MİRATYOUTUBE

 

DİP NOTLAR

1 Yüce Allah iyilik etmemek, fenalıktan sakınmamak ve insanların arasını bulmamak üzere kendi zâtı üzerine yemin edilmesini yasaklamaktadır. Bilerek yapılan yeminden ötürü sorguya çekeceğini bildirdikten sonra, Îlâ’nın hükmünü açıklamaktadır. Bu tertip, bir yemin türü olan Îlâ’dan kaçınılması gereğine işaret buyurmakta ise de, Îlâ’nın haramlığı zulmü içermesinden kaynaklanmaktadır. Büyük bilgin İbn‐i Hacer Heytemî şöyle der:

‐ Her ne kadar bundan önce Îlâ’yı büyük günahlardan sayanları görmedimse de Îlâ’yı büyük günahlardan saymak uzak bir ihtimal değildir. Zira bu yeminde kadına büyük zarar vardır…

Merhum Ömer Nasûhî Bilmen Hocamız da Îlâ’yı şöylece vasfeder:…

Îlâ mekruhdur, mezmumdur, uhrevî mes’uliyeti câlibdir… Îlâ haddi zâtında zevcenin/kadın eşin hukûkuna bir tecavüz demektir. Bu cihetle bir nevi zulümdür… (Bak. İslâm’da Helâller ve Haramlar 2/156, H. İ. ve İ. F. Kamûsu 2/309, 310). Îlâ ile ilgili geniş bilgi için bak. V. Zühayli İslâm Fıkhı Ans. 9/419

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.