islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5031
EURO
36,4292
ALTIN
2.955,81
BIST
9.302,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

EŞLER BİRBİRLERİNDEN GİZLİ PARA BİRİKTİREBİLİR VEYA BORÇLANABİLİR Mİ?

EŞLER BİRBİRLERİNDEN GİZLİ PARA BİRİKTİREBİLİR VEYA BORÇLANABİLİR Mİ?
27 Ekim 2024 12:00
A+
A-

Önce bilinmesi gereken bazı gerçekleri hatırlatalım:

MAL AYIRIMI

İslam aile düzeninde mal ayırımı vardır. Erkeğin parası/malı  erkeğin, kadının parası/malı da kadınındır. Mal ayırımı olduğu için – ne sağlığında ve ne de ölümünden sonra-  karı kocasının, koca da karısının  borçlarını vermekle yükümlü değildir. (Bak. Nisa 32)

ÖNCE BORÇLAR VERİLİR

Kadın veya erkek ölür de borç bırakırsa geride bıraktığı malı ve parasından  önce borçları ödenir, sonra da mal-para taksimatı yapılır. Karı-kocanın birbirlerinin varis olduğunu da hatırlatmış olalım.(Bak. Nisa 11-12)

İslâm aile düzeninde kadının nafakasını yani yiyeceği, giyeceği, konutu ve tedavisini sağlamakla yükümlü olan erkektir yani kocadır. (Bak. Nisa 34)

EŞLER BİRBİRLERİNDEN GİZLİ PARA BİRİKTİREBİLİR VEYA BORÇLANABİLİR

Erkek bu görevini yaparsa, kazancını eşine bildirmeden biriktirebilir.

Kadın da örneğin çalışması veya  babası yoluyla edindiği birikimini kocasından gizleyerek açıklamayabilir. İstediği gibi kullanabilir Örneğin kendi adına ticaret de yapabilir. Çünkü yukarıda değinildiği üzere İslâm’da eşler arsında mal ayırımı vardır.

Kart veya koca birbirlerine haber vermeden borç alabilir veya verebilir. Ama yaşanılan toplumda, erkeğin borcunun karısından, karısının borcunun da kocasından istenebileceği şeklinde bir örf veya yasa varsa birbirlerinin onayını almadan borçlanamazlar.

Karı koca birbirlerine de borç verebilirler. Zengin kadın fakir kocasına zekât ve fitre de verebilir. Ama karısının nafakasını sağlamakla yükümlü olduğu için zengin koca karısına zekât ve fitre veremez.

Bu anlatılanlar  dini ölçülerimize göre  yükümlü olduklarımız ve olmadıklarımızdır. Ama eşler, her bir işlerini ve birbirlerine açıklayarak  ve onay alarak yapabilirler. Erdemli olan da böyle olmasıdır.

MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.