Afrika

Etiyopya’nın ayrılıkçı Tigray bölgesine taaruzu

Doğu Afrika’nın zengin tarihi olan 110 milyon nüfuslu ülkesi Etiyopya ya da eski adıyla Habeşistan’ın hükümeti Kasım ayı içinde kuzeydeki eyaleti Tigray ile gerilimin artması sonucunda bölgeyi ele geçirmek için bir askeri harekat başlattı.

Faik Emre Özdemir

Seslendiren: Şaban Doğan

Etiyopya Omoro, Amhara, Tigray, Afar, Tigrinya, Somali gibi çok sayıda farklı kavimlerden  oluşmakta. Her kavim farklı dil konuşuyor, ortak ibadet dili G’ez olan Etiyopya Ortodoks Hristiyanları ve tabii ortak ibadet dili Arapça olan Sünni Müslümanlardan oluşuyor. Fakat uzun süren İtalyan sömürgesi, Komünist rejim ve Batılı misyonerlerle elitler arası dini bağlar zayıfladı, kavmiyetçilik öne geçti. Nitekim Tigrinya kavmi ağırlıklı Eritre, 1991’de bağımsızlığını elde etti.

Tigray kavmi de Kuzey’de silahlı bölgede önemli konumda ve başkentte ağırlığı olan bir grup silahlı güçtü. Fakat herşey Omoro kavminden Müslüman başbakan Abiy Ahmed’in seçilmesiyle değişti. Abiy, ülkede hukuksuzluk ve yolsuzluklarla savaşmaya karar verdi. İlk iş olarak Eritre’nin bağımsızlığını tanıyarak işi hukuki boyuta getirdi. Bu barışçıl girişimlerin sonucunda 2020 Nobel barış ödülünü aldı.

Abiy, Tigrayların milis gücünün devlet denetimine geçmesini isterken yerel liderler buna direnmekteydi. Ne kadar olsa Tigray milisler, uzun iç savaşta Eritre ayrılıkçılara karşı savaşan ana güçlerdendi. Konu barışçıl olarak çözülebilecekken silahlı çatışmaya kadar tırmandı. Üstelik Batı da taşeronlarla bu ateşe benzin taşıdı. Birleşik Arap Emirlikleri’ne de Mısır’a da iki tarafın çatışması için mali destek verdirildi. Etiyopya hükümet güçleri havadan ve karadan Tigrayların üzerine yürüyor, sivil halk can kaybına uğrarken, yarım milyon mülteci canını kurtarmak için Sudan’a göçüyor. Dünyada hakimiyet kurmak isteyen finans elitleri, böl-yönet politikası gereği, yeryüzünde ülke ülke, bölge bölge, sokak sokak birbiriyle çarpışan binlerce kabile devletinin oluşmasını ve bu kanlı ortamın bir avuç küreselci tarafından daha kolay yönetilebileceğini planlamakta.

Recent Posts

  • Gündem

KUR’ÂN ARAŞTIRICISIYDI BEL’AM MI OLDU!

Bu video bize BELAM başlığı ile gönderildi. BEL’AM için Diyanet İslam Ansiklopedisine baktığımızda şu açıklamayı…

55 dakika ago
  • Gündem

YALNIZCA VE SADECE MİLLETİMİZİN ASKERLERİNE MUHTACIZ

Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…

5 saat ago
  • Gündem

İBB Meclisi’nde İstanbul’da Suya Her Ay Zam Yapılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…

5 saat ago
  • Gündem

Marmara’da Lodos: Deniz Ulaşımı Olumsuz Etkilendi

İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…

6 saat ago
  • Makale

Evrensel Bir Kişilik Profili: Ebu Leheb ve Karısı (1)

Ebu Cehil deistti, diğer Mekkeli müşrikler de deistti, Allah’ın varlığına inanıyorlardı ama Hz. Muhammed’in Allah’ın…

7 saat ago
  • Makale

Bünyamin’in Alıkonma Süreci ve Su Kabı Meselesi-2

Önceki yazımızda Yûsuf 12/76 ayetini kısmen ele almıştık. Bu yazımızda ise ayetin ele almadığımız yönleri…

7 saat ago