Oğlumun tırnaklarını sık keserim. Özellikle okul öncesi dönemde oyun hamurları, bahçe park etkinlikleri derken temizlik daha hassas bir hal aldığı gibi oyun esnasında kendilerini ve arkadaşlarını çizebilmeleri de ihtimal olduğu için öğretmenlik yıllarımdan beri tırnaklara özel önem veririm. Ama son bir aydır oğlumda kesecek tırnak bulamadığım için yediğini anladım. İlginç olanı ise yaz döneminin de etkisiyle her anımız birlikte olduğu halde onu tırnak yerken hiç görmememdi. Tırnak yemenin olası sebeplerini ve çözüm yollarını bildiğim için paniklemeden oğlumla sohbet ettim ve tırnaklarını ben araba kullanırken arka koltukta afiyetle yediğini öğrendim.
Tırnak yemenin bir çok sebebi olabilir. Ama en önemlilerini öfkeyi bastırmak, kaygı duymak ve model olmak olarak sıralayabiliriz. Nedenini bulmak çocuğu tanımaktan geçer ve bu maddelerden hangisinin bu duruma sebep olduğu ebeveyn tarafından yanıtlanabilir.
Öfke;
Özellikle bastırılmış, fazla kontrol ve sınırlarına müdahale edilen, kusur bulunan çocuklar arasında tırnak yeme alışkanlığı çok yaygındır. Çocuk öfkesini ifade edebilecek fırsatı bulamaz ya da ifade etmekten korkarsa duygularını bastırmak için tırnak yer yani bir çeşit saldırı ifadesi olan tırnaklarını törpüler. Bu durumda ebeveyne düşen çocuğuyla ilişkisini gözden geçirmek öfke altında yatan sebepleri bulmaktır. Çocuğun öfke durumunda bunu sözel olarak ifade edeceği ortamı sunmak ve onu dinemek çok önemlidir.
Kaygı;
Çocuk herhangi bir sebepten ötürü kaygı duyuyorsa bu durum tırnak yeme ya da saç çekme, diş gıcırdatma gibi tiklerle bedende ortaya çıkar. Yaşam ortamındaki belirsizlikler, güvensiz ortam ya da fazlaca kaygılı ebeveyn tutumları bu duruma sebep olur. Kaygı kaynaklı tırnak yeme durumu farkedilirse ebeveyn çocuğunun kaygılarına odaklanmalıdır. Buna sebep olan durumlar ortadan kalktığında çocuk güvende hissettiğinde tikler yüksek oranda düzelecektir.
Model alma;
Çocuk model olarak gördüğü, taklit ettiği birinde bu davranışı görürse o da tırnak yeme alışkanlığı edinebilir. Tıpkı benim oğlumda olduğu gibi. Yusuf çoğu erkek çocuğu gibi babasını her haliyle taklit eden bir çocuk. Babası da çocukluğundan yadigar bu alışkanlığını özellikle stresli ve yoğun dönemlerinde arttırdığı için ona model oluyor.
Ben açıkça oğluma tırnak yemenin zararlarını anlattım “Babana benzemek istediğini biliyorum, zaten benziyorsun da ve babanın bir çok güzel alışkanlığı var. Tırnak yeme onunda kendinde sevmediği bir alışkanlık, keşke küçükken farkedip vazgeçebilseydi.” şeklinde uzunca bir sohbette ettim. Ancak babası bu alışkanlığına devam ettiği sürece sözlerim ne kadar etkili olacak yaşayıp göreceğim.
Bu durumu kesinlikle görmezden gelmemeliyiz. Çünkü bu bir problemin dışa yansımasıdır ve önemsenmemesi altta yatan problemin büyümesine sebep olur. Çocuğa tırnak yemeyi yasaklamak ceza vermek sıklıkla uyarmak yada altarnatif sunup oyalamak problemi çözmez. Sadece çocuğu farklı bir tike yönlendirir.
İyi gözlemci bir ebeveyn çocuğun hangi durumlarda tırnak yediğini farkedebilir. Bunun farkeden ebeveyn, çocuğundan önce onunla olan ilişkisini sorgulamalıdır. Altta yatan nedenler farkedilip ilişki düzelmeye başladığında tırnak yeme alışkanlığı da ortadan kalkacaktır.
ŞEYMA DEMİRCAN NAMAZCI
MİRATHABER.COM -YOUTUBE-
YAZARIN DİĞER YAZILARINA ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ