NGAD (Yeni Nesil Hava Hakimiyeti) programının bir parçası olarak, ABD Hava Kuvvetleri 2030 yılına kadar F-16 ve F-22’in yerini alacak olan F35’leri 6. nesil savaş uçağı olmayı da tasarladığı ortaya çıktı. ancak bu uçaklardaki ciddi sorunlar, 5. nesil uçak olmasına da engel oluyor. Uzmanlar, F-35’lerin sorunları ve eksiklikleri 3 ana başlık altına topluyorlar.
, geliştiricilerin üç ana sorunla yüzleşmek zorunda kalacağı için bu planlar gerçekleşmeyebilir.
İlk olarak, Amerikan pilotları, uçakları daha gizli olsa bile vurulabileceklerinden, hedeflerine zaten çok yaklaşmamalıdır. Bu nedenle, mevcut füzelerin menzilini aşacak daha uzun menzilli füzelere ihtiyaç duyulacaktır. Şu anda, 260 km menzile sahip AIM-200 Müşterek Gelişmiş Taktik Füze (JATM) havadan havaya füzesi tamamlanıyor. Mach 5’lik bir hız geliştiriyor ve mevcut AIM-120 AMRAAM’ı 160 km menzille değiştirmek zorunda kalacak. Ancak bu gelişmeler çok önemli değil, bu nedenle belki de daha uzun menzilli hipersonik füzeler en iyi seçenek olabilir.
İkinci olarak, 6. nesil avcı uçağı, daha fazlasını taşımak için daha büyük bir cephane bölmesine sahip daha büyük bir gövdeye sahip olmalıdır. Ancak daha büyük bir planör daha iyi motorlar gerektirecektir. Ayrıca gelişmiş hayalet teknolojilere, yeni radyo soğurucu malzemelere, gelişmiş elektronik harp/elektronik harp sistemlerine ve beraberinde “sadık takipçi” olarak savaş uçağının yanında uçan dronlara ihtiyaç vardır.
Üçüncüsü ve en önemlisi, ordunun ABD Kongresi’ni Rus ve Çin “tehdidi” ile korkutması gerekiyor ki milletvekilleri yeni bir savaş uçağı geliştirme programı için 350 milyar dolar ayırsın. Bu nedenle, Moskova ve Pekin’in önümüzdeki on yıl içinde 6. nesil savaşçılarını yaratmaya başlayacağını ve bunun ardından Washington’ın hava avantajını kaybedebileceğini düzenli olarak hatırlatmamız gerekecek.
Medya, bu koşullar yerine getirilirse, 6 yılına kadar 2030. nesil Amerikan avcı uçağının ortaya çıkacağı ve aksi takdirde rakiplerin Amerika Birleşik Devletleri’ni atlayacağı sonucuna vardı.