Facebook tarafından yapın duyuruda Türkiye’ye temsilci atama kararı verildiği açıklandı. Türkiye’de Ekim ayında yeniden düzenlenen ve sosyal medya mecraları için yeni yükümlülükler getiren 5651 sayılı Kanun ve 7253 sayılı Kanun hakkındaki gelişmelerin yakından takipçisi olduklarını bildiren sosyal medya firması, yasanın kapsamına giren diğer sosyal medya şirketleri gibi, yeni düzenlemeler doğrultusunda Türkiye’de temsilci olarak bir tüzel kişilik atama sürecini başlatmaya karar verdikleri açıklamasını yaptı.
Facebook’tan yapılan açıklamada, Facebook olarak temel bir insan hakkı olan ifade ve düşünce özgürlüğüne önem verdikleri, bu değerleri korumak, savunmak için küresel çapta çaba gösterdikleri, Türkiye nüfusunun yarısından fazlası arkadaşlarıyla ve aileleriyle iletişimde kalmak, fikirlerini ifade etmek ve işletmelerini büyütmek için Facebook’a güvendiği ve aktif olarak kullandığı vurgulandı
Türkiye’de Ekim ayında yeniden düzenlenen ve sosyal medya mecraları için yeni yükümlülükler getiren 5651 sayılı Kanun ve 7253 sayılı Kanun hakkındaki gelişmelerin yakından takipçisi olarak yasanın kapsamına giren diğer sosyal medya şirketleri gibi, yeni düzenlemeler doğrultusunda Türkiye’de temsilci olarak bir tüzel kişilik atama sürecini başlatmaya karar verdiklerini paylaşan firma kararı alırken, platformum kullanıcılarının ifade özgürlüğü ve haklarını kullanabilecekleri bir mecra olmasının kendisi için taşıdığı anlamın ‘yadsınamaz önemini’ belirtti.
Aldıkları kararın Facebook Topluluk Standartları ya da devlet kurumları tarafından yapılan içerik kaldırma taleplerinin incelenme süreçlerine uygun olmayacak bir şekilde hareket etmelerinde ısrar edilmesi halinde temsilcilerini geri çekeceklerinin altını çizerek bir gözdağı da veren Facebook, Türk devletinden gelecek talepleri, ancak bu ilkeler ve Birleşmiş Milletler İş Dünyası ve İnsan Hakları Rehber İlkeleri’ne uygun şekilde inceleyeceklerini bildirdi. Türkiye’de yaşayan insanların “ifade özgürlüğünün ve diğer insan haklarının korunmasına dair bağlılığı” da değişmeyecekmiş.
Bu açıklama ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan twitter hesabından Facebook ve Instagram’ın 1 Ekim 2020’de yürürlüğe giren 7253 sayılı Kanuna uyarak temsilcilik açacağını doğrulayarak, Twitter ve diğer ağlardan da yasaya uymasını beklediklerini paylaştı. Bakan yardımcısı, Facebok’un fazla ısrar edilirse temsilciyi çekecekleri yönündeki ifadesine bir yorum yapmadı.
Facebook 2004’te ABD’nin Harvard Üniversitesi öğrencilerinin yüz resimlerinin paylaşımı amacıyla kurulmuş bir site. Disiplin cezasından kurtulan site kurucusu Yahudi Amerikalı Marc Zuckerberg daha sonra bunu diğer üniversite kampüslerine ve ardından da Amerika çapında hızla yaydı. Site özellikle uygulamaların site üzerinde kullanılmasına izin veren mimarisiyle popüler oldu. Türkiye’de en çok kullanılan sosyal medya olan Facebook yakın zamanlarda WhatApp ve İnstagram uygulamalarını da satın alarak Alphabet, Amazon ve Apple ile birlikte dünyadaki dört teknoloji devinden biri haline geldi.