islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4764
EURO
36,4423
ALTIN
2.951,48
BIST
9.375,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Facebook Burma Müslüman Soykırımı Delillerini Paylaşmıyor

Facebook Burma Müslüman Soykırımı Delillerini Paylaşmıyor
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Myanmar’daki (Burma) bir Birleşmiş Milletler soruşturma organı başkanı, Facebook’un, çoğunluğu Rohingya Müslümanlarına karşı olan ülkedeki ihlalleri araştıran müfettişlere önceden bilgi sağlama ve destek olma sözü vermesine rağmen, ciddi uluslararası suçlara dair kanıt olabilecek bilgiler sağlamaktan vaz geçtiğini söyledi. Myanmar Bağımsız Araştırma Mekanizması (IIMM) başkanı Nicholas Koumjian medyaya yaptığı açıklamada, Facebook’un son derece alakalı ve ciddi uluslararası suçları ispatlayan materyalleri veri tabanında tuttuğunu, ancak yıl boyu süren görüşmelerde herhangi bir verinin paylaşmadığını söyledi. Koumjian Kumcuyan, IIMM’nin istediği bu bilgilerin ne konuda ve kimlerden olduğunun ayrıntılarını vermeyi reddetti. Facebook ise yorum yapmadı.

Myanmar, 730.000’den fazla insanı komşu Bangladeş’e kaçmaya zorlayan Rohingya’ya yönelik 2017 askeri baskısı nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) soykırım suçlamasıyla karşı karşıya. Myanmar soykırımı reddediyor ve silahlı kuvvetlerinin polis karakollarına saldıran silahlı Müslüman savaşçılara karşı meşru operasyonlar yürüttüğünü söylüyor. BM araştırmacıları, Facebook’un bir sosyal medya ve iletişim platformu olarak şiddete neden olan nefret söyleminin yayılmasında kilit rol oynadığını söyledi. Şirket, nefret söylemini durdurmak için çalıştığını ve üst düzey ordu yetkilileri de dahil olmak üzere orduyla bağlantılı hesapları sildiğini, ancak verileri paylaşmayacağını söyledi. BM İnsan Hakları Konseyi, Myanmar’daki uluslararası suçlara ilişkin kanıtları gelecekteki davalarda kullanılmak üzere toplamak için 2018’de IIMM’yi kurdu. Küçük Afrika ülkesi Gambiya, Myanmar aleyhindeki soykırım davasını Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’na götürdü ve kanıt olarak Myanmar ordusu ve polis mensuplarının gönderi ve iletişimlerini almaya çalışıyor. Sosyal medya devi, ABD’nin Columbia Bölgesi Bölge Mahkemesinin elektronik iletişim hizmetlerinin kullanıcıların iletişimlerini ifşa edilmesini engelleyen bir ABD yasasına karşı geleceği kararını bahane göstererek bu talebi reddetti. Facebook, Gambiya’nın talebini yerine getiremeyeceğini ancak IIMM ile çalışmaya devam ettiğini belirtmişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.